of 60220 LinkedIn

Finalisten Overheidsmanager v/h Jaar merendeel vrouw

Vlnr: Elanor Boekholt-O’Sullivan, Irma Woestenberg en Gerard Bakker
Vlnr: Elanor Boekholt-O’Sullivan, Irma Woestenberg en Gerard Bakker

Elanor Boekholt-O’Sullivan, Irma Woestenberg en Gerard Bakker behoren tot de beste leidinggevenden uit de publieke sector van Nederland. Eén van hen wordt volgende maand uitgeroepen tot ‘Overheidsmanager van het Jaar’. Tot dan heeft de jury nog de tijd om een keuze te maken uit de zeer gevarieerde en overwegend vrouwelijke finalisten. Dat twee van de drie vrouw is komt vrijwel nooit voor.

Twee op shortlist
Slechts één man is bij de drie kanshebbers geëindigd, Gerard Bakker van het COA. En dat is opmerkelijk te noemen aangezien van de acht genomineerde overheidsmanagers op de shortlist, slechts twee vrouw waren. Die zijn nu dus beide doorgedrongen tot de finale. Het gaat om Irma Woestenberg, gemeentesecretaris van Den Bosch en Elanor Boekholt O’Sullivan, commandant Vliegbasis Eindhoven. 


Unanieme keuze
‘Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat er twee vrouwen in de finale staan’, zegt Maarten van Zaane van de Vereniging voor Overheidsmanagement. ‘Het is opvallend omdat er altijd veel meer mannelijke dan vrouwelijke kandidaten worden aangemeld. In de top van de overheidsorganisaties zitten namelijk nog altijd veel meer mannen en dan wordt de vijver voor potentiele vrouwen kleiner. Des te knapper dus dat ze bij de laatste drie zijn geëindigd. Overigens zijn alle drie de finalisten dit jaar ijzersterk, de jury heeft ze unaniem gekozen’.

Authenticiteit
Een van hen is Elanor Boekholt O’Sullivan, zij sleepte de finaleplek binnen omdat zij volgens de jury enorme authenticiteit straalt. ‘En dat binnen een organisatie waar dit niet vanzelfsprekend onderdeel is van de cultuur’, aldus het juryrapport. ‘Met haar visie heeft zij radicale veranderingen doorgevoerd in een tegenwerkende cultuur. Deze overheidsmanager combineert bescheidenheid met gezaghebbendheid en maakt hierdoor persoonlijk het verschil in de organisatie’, complimenteren de juryleden haar.

Self-made woman
Gemeentesecretaris Irma Woestenberg wordt geprezen om haar vooruitstrevendheid bij bijvoorbeeld haar functie als voorzitter van de Taskforce Samen Organiseren van de VNG. ‘Hierom is ze beroemd in gemeenteland, maar binnen de gemeente maakt ze zich ook continu sterk om de organisatie aan te sluiten bij de dynamische en veranderende omgeving’, aldus de jury. ‘Ze weet goede resultaten te boeken en is een echte ‘self-made woman’.


Persoonlijk leiderschap

Finalist Gerard Bakker zat als manager bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) duidelijk in een omgeving van politieke druk en enorme media-aandacht. ‘Toch heeft hij zich niet van zijn taak laten afleiden’, constateert de jury. ‘Door de grote instroom van asielzoekers stond het COA voor de noodzaak tot samenwerking. Gerard nam hierin het voortouw om in een enorm korte tijd dit eigen te maken binnen zijn organisatie. Hij toonde persoonlijk leiderschap, veel energie, verbindende kracht en durf om alle actoren aan zich te binden en mensen voor zijn doel te winnen’.


Twintig jaar

De organisatie van de verkiezing volgt getalenteerde managers al twintig jaar op de voet. De jury, onder voorzitterschap van Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in Overijssel, is onder de indruk van de drie finalisten. ‘De overheidsmanagers hebben binnen het openbaar bestuur lef en krachtig leiderschap getoond’. De Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar is op 20 november in de Ridderzaal. Het thema van de twintigste editie is ‘Wie durft in de wind te staan?!’. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.