of 64740 LinkedIn

Einde thuiswerk, vraag naar ict-ambtenaren daalt

Er is een opvallende teruggang in de vraag van gemeenten naar ict-medewerkers. Een plausibele verklaring zou volgens het A&O fonds Gemeenten kunnen zijn dat meer ambtenaren terugkeren naar kantoor, waardoor digitale dienstverlening minder urgent wordt.

Er is een opvallende teruggang in de vraag van gemeenten naar ict-medewerkers. Een plausibele verklaring zou volgens het A&O fonds Gemeenten kunnen zijn dat meer ambtenaren terugkeren naar kantoor, waardoor digitale dienstverlening minder urgent wordt.

De terugkeer naar de werkvloer drukt de vraag naar ict’ers: de beroepsgroep ‘automatisering/ict’ laat in vergelijking met het tweede kwartaal een bovengemiddeld sterke terugloop zien van 21 procent. Dat blijk uit de derde vacaturemonitor 2021 van het A&O fonds Gemeenten.

 

Leidinggevenden

Ook in het derde kwartaal van 2021 blijven leidinggevende functies de meest gevraagde algemene functies, zo leert de vacaturemonitor. Veel geadverteerd wordt er door gemeenten voor stage- en afstudeerplaatsen. De vraag naar die plekken is na een eerdere terugloop als gevolg van de coronapandemie inmiddels volledig hersteld. Vergeleken met het tweede kwartaal was de vraag 15 procent minder, hoogstwaarschijnlijk speelt daarin het seizoenseffect een belangrijke rol. Vanwege de vakanties werven gemeenten liefst voor de zomer. Daarnaast proberen ze het aanbod aan traineeships af te stemmen op het afstudeermoment van hun doelgroep, in juni.

 

Sociaal domein

Meer vraag blijkt er bovendien naar beleidsmedewerkers in de sociaal-culturele hoek.
Er is zelfs sprake van een verdubbeling van de vraag naar die beroepsgroep. En daarmee is die vraag groter geworden dan die voor de beroepsgroep functioneel applicatiebeheerder.
De ontwikkeling duidt enerzijds op de extra benodigde menskracht en investeringen in het sociale domein, en anderzijds op de even genoemde teruggang in de vraag naar ict.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 20 van deze week

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R zegers (Informatie specialist) op
Nou de redactie moet zich echt beraden op hun stageair.
de afgelopen weken , en vanaf 2-11-2022 : thuiswerken.

de echte oorzaak is outsourcing waar heel veel gemeenten mee bezig zijn : er zijn geen senior ICT-ers te krijgen, of tegen een salaris dat hoger is dan de gemeentesecretaris.

Door Willem ( Sr. Adviseur I&A) op
Vraag naar eigen ICT personeel loopt terug door de cloudtransitie. Gemeenten hoeven geen eigen serverparken meer te beheren. De rol van de bekende systeembeheerder verandert van een technische functie naar een meer adviserende.
Door Monique op
Er lijkt wel een hang naar 'vroeger' te zijn bij bepaalde schrijvers in de media. Hou liever oog op de werkelijkheid en de toekomst. Hybride werken blijft, ook wel zo duurzaam. En dat laatste is ook een blijvertje, willen we blijven bestaan.
Door Wim Sijses (Functioneel beheerder) op
Grappig of meer nog, verbazing over dit bericht. Ik zit hier in mijn uppie op een kamer waar normaal 16 medewerkers in passen. Het lijkt erop dat het bij de Gemeente Velsen een blijvertje is, dat thuiswerken.
Door Jeffrey op
Einde thuiswerk? Thuiswerk is een blijver volgens veel gemeenten. Er is geen gemeente waar geen vragenlijst is geweest over thuiswerken of mooier gezegd hybride werken.

Laten we hopen dat de inzet die de afgelopen tijd op thuiswerken is geweest ook behouden blijft.

Je hoeft echt niet voor alles naar kantoor. Dat was de afgelopen 1,5 jaar niet zo en daarmee is aangetoond dat het in de toekomst ook minder vaak hoeft.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers