Advertentie
carrière / Nieuws

Dure vertrekregeling steen op maag bij Wiebes

Wiebes erkende ‘een buitengewoon ongemakkelijk gevoel’' te hebben omdat veel medewerkers kort voor hun pensionering nog een riante vertrekpremie meekrijgen. ‘Maar de mensen hebben er recht op.’

06 oktober 2016

De vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst ligt als een steen op mijn maag, maar het is wel de wet. Zo reageerde verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes woensdag op keiharde kritiek uit de Tweede Kamer op de problemen bij de regeling.

Haastig en onzorgvuldig
Wiebes erkende ‘een buitengewoon ongemakkelijk gevoel’' te hebben omdat veel medewerkers kort voor hun pensionering nog een riante vertrekpremie meekrijgen. ‘Maar de mensen hebben er recht op.’ De staatssecretaris had een dag eerder al moeten toegeven dat de besluitvorming over de regeling te haastig en onzorgvuldig was geweest. De Belastingdienst handelde teveel op eigen houtje bij de regeling, die deel uitmaakt van een grootscheepse organisatie.

Procedure niet gevolgd
Uiteindelijk gaat de regeling zo'n 720 miljoen euro kosten, ruim 10 procent meer dan verwacht. Dat komt omdat veel meer medewerkers gebruik willen maken van de regeling, onder wie veel ouderen. Wiebes benadrukte woensdag in de Kamer dat bij het opstellen van de regeling door de Belastingdienst de procedures ‘overduidelijk’ niet zijn gevolgd. Zo blijkt dat over een half miljard euro van het budget geen advies meer is gevraagd van een onafhankelijke commissie, die juist was ingesteld om toe te zien op een juist verloop. ‘Dat komt rauw op het dak vallen’, aldus Kamerlid Wouter Koolmees van oppositiepartij D66.

Onzorgvuldig
Volgens Kamerlid Henk Nijboer van regeringspartij PvdA is onzorgvuldig met belastinggeld omgegaan. Pieter Omtzigt van oppositiepartij CDA sprak over verspilling. PVV'er Tony van Dijck ziet de hele vertrekregeling het liefst in de prullenbak verdwijnen. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin
tsja, nog leuker kunnen we het niet maken, zullen we maar zeggen.
Wijmenga
Snap dat er gereageerd wordt op de financiële consequenties van het uitvoeren van de 'vertrek' regeling.

Veel belangrijker is het volgens mij na te gaan waarom er zo veel medewerker van de Belastingdienst zijn die gebruik willen maken van de regeling.

De vele politieke besluiten leiden tot onnoemelijk veel aanpassingen van de Belastingwetgeving en een even zo groot aantal aanpassingen in de uitvoering. Dat zou nog te behappen zijn (ambtenaren blijven tenslotte loyaal) als niet tegelijk ook allerlei reorganisaties zouden zijn doorgevoerd met als basislijn meer met minder mensen (minder personeel; kostenreductie).

Dat laatste brengt veel onzekerheden met zich mee.

En wat is een goede voedingsbodem om na te denken over vertrek? Precies onduidelijkheid/onzekerheid.

Ik geloof er zelf niets van dat al die medewerkers die zich hebben gemeld voor de regeling al 'uitgewerkt' zijn.

Kortom: Politici moeten zich er bewust van zijn dat een groot aantal vertrekkers een gevolg is van het eigen handelen. Of nog beter: Dit is de prijs die de prijs die de politiek voor het eigen zwalkend beleid moet betalen.
p
@Wijmenga...en het heeft er zeker niets mee te maken dat dit een meer dan goudgerande regeling is.



Ik denk dat heel wat overheden (en bedrijven) in een vloek en een zicht hun personeelsreductiedoelstellingen halen als ze deze regeling aanbieden.

Er zijn ook mensen flink buiten hun boekje gegaan bij het beslissen over deze regeling. Zijn ze bij de belastingdienst door al die door jouw aangehaalde reo's zo incompetent of speelt er meer?



M. van der Stelt / adviseur
Het ergste aan deze hele zaak is dat de managers directeuren op Dagelijks Bestuursniveau en DG van de Belastingdienst deze regeling tot stand gebracht hebben zonder zorgvuldig te zijn en zonder de verantwoordelijke politicus vooraf te informeren.

Als voorbeeld wil ik noemen een jaarsalaris meegeven aan een AOW gerechtigde daar is en was de regeling niet voor bedoeld, dat moet ook teruggedraaid worden, het is een gunst als je na je pensioengerechtigde leeftijd nog door mag werken. En verder worden er door Financiën lees Belastingdienst boetes opgelegd aan vroegpensioen nu, terwijl men dat niet heeft meegenomen in de regeling, dat is hoe je het ook bekijkt regelrechte fraude begaan door de top van de Belastingdienst, naar mijn mening zou dat gevolgen moeten hebben voor de verantwoordelijke top en dan bedoel ik niet de politieke verantwoordelijke.
K. Leideritz
De regeling was en is in eerste instantie bedoelt om een bepaalde groep medewerkers van de Belastingdienst te doen vertrekken, namelijk die mensen die in een functie werken die overbodig gaat worden als er 1500 nieuwe (data-analisten) medewerkers worden aangenomen. Mochten er in de vrijwillige fase te weinig van deze groep vertrekken, dan zou er een onvrijwillige fase volgen om deze mensen alsnog te doen vertrekken. Het wordt dus interessant om uit te zoeken hoeveel mensen uit deze groep in de vrijwillige fase zijn uitgestroomd. En ik vermoed dat dit niet het benodigde aantal is wat men voor ogen had. Is het vervolgens nog verkoopbaar een onvrijwillige fase in te gaan voeren, terwijl men al 10% over budget heen is?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Och over al die vette bonussen hoor ik meneer Wiebes en zijn consorten in het kabinet zelden en als een gewone ambtenaar eens een beetje mazzel heeft van een regeling, dan staat de staatssecretaris met een vroom gezicht ach en wee te roepen... Wiebes heeft zelf gezorgd voor die kille managerscultuur bij de Belastingdienst, dus niet zeuren. Voor veel medewerkers is het gewoon niet leuk meer om er nog te werken.
H. Wiersma / gepens.
Wiebes (VVD) kan zich natuurlijk helemaal niet verschuilen achter de Belastingdienst. Hij is de staatssecretaris en verantwoordelijk voor de belastingen. Er lijkt maar geen einde te komen aan het prutswerk en geblunder binnen dit visieloze Kabinet (VVD/PvdA).
Advertentie