Advertentie
carrière / Nieuws

Deense ambtenaren offeren 5 vakantiedagen

Het inleveren van vijf vakantiedagen is landelijk overeengekomen tussen de regering en de vakbond van werknemers in de publieke sector. Alle ambtenaren werden verplicht thuis te werken. In die periode dat ze noodgedwongen op afstand werken, nemen ze die vijf vakantiedagen op. Dat geldt dus voor iedere ambtenaar, ongeacht of ze nu extra of helemaal niet werken.

16 april 2020
denemarken---vlag---pixabay.jpg

Al het Deense overheidspersoneel heeft ermee ingestemd om bij te dragen aan de nationale crisis door vijf dagen van hun vakantierechten ‘op te geven’. Deense ambtenaren hebben recht op zes weken vakantie per jaar.

Verplicht thuis
Het inleveren van vijf vakantiedagen is landelijk overeengekomen tussen de regering en de vakbond van werknemers in de publieke sector. Alle ambtenaren werden verplicht thuis te werken. In die periode dat ze noodgedwongen op afstand werken, nemen ze die vijf vakantiedagen op. Dat geldt dus voor iedere ambtenaar, ongeacht of ze nu extra of helemaal niet werken.

‘Wij ambtenaren beseffen dat dit een klein aanbod is om te geven’, zegt Ib Ostergard Rasmussen, gemeentesecretaris van Faxe. ‘Let wel, velen in de particuliere sector verliezen nu hun baan!’ De verantwoordelijk minister Morten Bødskov (Belastingsdienst) spreekt van een ‘mooi gebaar en een belangrijke bijdrage aan het beter worden van Denemarken door de crisis.’ Alle Denen die in de publieke sector werken hebben recht op vijf weken vakantie plus een extra week. Dat geldt voor alle overheidswerknemers en werknemers met een overheidsovereenkomst.

Digitale doorbraak
De gemeente Faxe (35.000 inwoners, 3.500 ambtenaren) is intussen druk bezig om zijn medewerkers wegwijs te maken in met het virtueel vergaderen met collega’s. ‘De meesten van ons werken vanuit huis en voor sommige collega's is dit de eerste keer dat hun vergaderingen digitaal worden gehouden’, legt Ostergard Rasmussen uit. ‘Iedereen is als het ware in zijn nek aan het krabben en leert het "op de harde manier" door simpelweg in diep water te duiken en te zien wat er gebeurt. Het lijdt geen twijfel dat de corona-crisis de doorbraak betekent voor digitale vergaderingen in onze organisatie.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen / Gemeenteambtenaar
De laatste alinea begint met "De gemeente Faxe (35.000 inwoners, 3.500 ambtenaren)" klopt dit wel dat 1 op de 10 inwoners van een gemeente in Denemarken bij de gemeentelijke overheid werkt, in Nederland is dat gemiddeld namelijk ongeveer 1 op 100.
Johan / Controller
Lijkt mij goed dat wij als ambtenaar dit ook voorstellen, zodat er extra geld is om de MKB te subsidiëren.

h. karelsen / voorzitter stichting Deurwaarders Collectief Nederland (DCN)
Wat een geweldig initiatief. Zal als dit ook hier gaat gelden het negatieve imago van de ambtenaar volledig doen veranderen. Gouden kans voor deze dames en heren!
A.M.B. te Naar
@ Karel en Johan, in mijn gemeente is het standaardverlof 4 weken per jaar. Daarnaast krijgen we ook geen vergoeding voor woon- werkverkeer. In Denemarken is het standaardverlof 6 weken per jaar lees ik. Doe mij er ook 2 weken bij en dan sta ik ook graag 5 dagen af.
André / Beleidsmedewerker
Lijkt me ook een prima initiatief voor Nederland. En als we zonodig de verlofdagen in verhouding willen doen, is 4 ipv 5 ook prima.
Jan Maijen / ambtenaar
@ Johan en Karel.

Als we het dan eens breder trekken en iedere werknemer 5 vakantiedagen in laten leveren?
Tom
Ik sluit mij volledig aan bij A.M.B. te Naar. Ons wettelijk verlof beslaat 4 weken vakantie. Extra dagen dien je zelf aan te kopen met je IKB budget. Ik ga als ambtenaar echt niet 5 dagen inleveren nu. Als je standaard 6 weken hebt kan ik me er prima iets bij voorstellen maar niet in mijn geval.
Advertentie