of 64120 LinkedIn

Bonden willen +2,5 procent voor gemeenteambtenaar

De cao-onderhandelingen voor de gemeente zijn begonnen. De vakbonden eisen 2,5 procent salarisverhoging voor ambtenaren.

De vakbonden FNV, CNV en CMHF zetten in op een loonsverhoging van 2,5 procent voor gemeenteambtenaren. De VNG heeft echter al eerder laten weten weinig tot geen loonruimte te zien. De onderhandelingen voor een nieuwe gemeente-cao komen eraan, bonden en werkgevers hebben hun inzetbrieven inmiddels uitgewisseld.

Economie trekt aan

Weinig loonsverhoging in de afgelopen jaren en een fikse stijging van zorgkosten vindt FNV Overheid een goede reden voor de 2,5 procent bovenop het ambtenarensalaris. ‘In afgelopen jaren is sprake geweest van een zeer gematigde loonontwikkeling mede als gevolg van de economische crisis. In sommige jaren was de loonontwikkeling zelfs nul procent’, aldus de FNV. ‘Inmiddels is de economie weer aan het aantrekken en is er sprake van economische groei. De inflatie is echter ook aan het oplopen en kwam in januari uit op 1,6 procent.’

Tegemoetkoming ziektekostenpremie 

Behalve het percentage wil de bond ook een tegemoetkoming voor de verhoogde premie voor de ziektekostenverzekering. ‘De tegemoetkoming voor de ziektekosten is al jaren niet meer gestegen. We stellen daarom voor de jaarlijkse tegemoetkoming met 100 euro te verhogen voor iedereen.’


Zeer bescheiden

Veel extra geld lijkt er voor bij gemeenten werkzame ambtenaren in de nieuwe cao-periode niet in te zitten. De waardering van de gemeentelijke werkgever voor de inzet en kunde van medewerkers moest eerder volgens de VNG weliswaar mede tot uiting komen in goede arbeidsvoorwaardenafspraken, zoals over salaris en pensioen, maar daar zitten grenzen aan. 'Als er al ruimte is voor loonontwikkeling, dan is die zeer bescheiden', aldus de VNG.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ed op
Vakbonden hebben in de laatste 20 jaar NIETS voor elkaar gekregen. We hebben zelfs een dame als aanvoerster van de bekende vakbond gehad, die het enige nog waardevaste element; pensioen met 65 in de uitverkoop heeft gedaan. Waarvoor nog dank. Zelf heeft ze natuurlijk een prima job in het Europees Parlement en straks een pensioen om u tegen te zeggen. De VNG heeft in de laatste salarisverhogingsronde iedere ambtenaar een sigaar uit eigen doos gegeven met zogenaamde verlaging van de premie. Ook dit vonden de bonden allemaal prima. Feitelijk loopt de gemiddelde ambtenaar al 10 jaar achter op het bedrijfsleven. Arbeidsvoorwaarden zijn lokaal al ver beneden normale - in het bedrijfsleven gangbare- waarden gebracht. Bij veel gemeenten zijn alle voordelen tot vrijwel nihil vermindert qua secondaire arbeidsvoorwaarden. Het wachten is op de volgende bezuinigingsronde nu het IKB systeem is ingevoerd. Dit alles natuurlijk weer onder het mom van de verschrikkingen van vergrijzing en de noodzaak om voor de toekomst jongeren aan het werk te zetten. 2,5 % verhoging van het salaris zou het minimale moeten zijn om nog enigzins aan te sluiten op de salaris ontwikkelingen. Maar daar gaan de bonden natuurlijk wederom niet voor zorgen. Zal weer uitdraaien op 1 % nu; 0,5 % over een jaar en grotendeels wederom als sigaar uit eigen doos. Waar zijn de tijden gebleven van actie.
Door John (Toezichthouder gemeente) op
Waarom niet de CAO's van alle ambtenaren gelijk trekken?
Rijksambtenaren krijgen veel meer, Provinciale ambtenaren krijgen iets meer en gemeenteambtenaren krijgen niets meer. Inzet kan wel 2,5% zijn, maar ze zullen wel op max. 0,5% uitkomen en dan van de daken schreeuwen dat we blij moeten zijn. Als dit zo door gaat, ga ik het bedrijfsleven weer in, net als velen met mij. Er blijven dan bijna geen gemeenteambtenaren meer over. Wat dan?
Door Theo (Beleidsmedewerker) op
De salarisverhoging die de bonden er uit slepen, zou alleen voor leden van de vakbonden moeten gelden. De niet-georganiseerden vinden hun salaris hoog genoeg, of ze willen enkel profiteren van de inzet van collega's, die wel lid van een vakbond zijn.
Door Nieuwsbreker op
Benieuwd wat hiervan overblijft..... Ik denk 0,0001% erbij. de vlag kan uit
Door Henk op
@ wila en allen

Stem niet op vvd, PvdA, cda, GroenLinks, D66. Deze partijen hebben de ambtenaren in de steek gelaten
Door wila (ambtenaar) op
Misschien moeten we zo vlak voor de verkiezingen andere middelen in de strijd gooien. Social media gebruiken. De druk opvoeren. Bonden zijn veel te lief in de strijd. We pikken al 10 jaar een zeer gematigde loonontwikkeling (koopkracht ingeleverd).
Door henk op
We leven in een tijd waarin de VNG bobo's willen scoren. Inhoudelijk geen enkel oog voor de misstanden bij zeer veel gemeentelijke organisaties. Die misstanden zijn het gevolg van:
- vertrek van goed gekwalificeerd personeel
- wethouders en gemeentesecretarissen die in de kont van de VNG kruipen en verbloemen wat feitelijk mis is
- mismanagement door inteelt
- negatief imago veroorzaakt door de politiek en VNG
- er wil geen jongere meer werken

De middelde leeftijd is inmiddels gestegen tot 54 !!! Wetend dat velen nu blijven zitten tot ze 69 of 70 jaar zijn, is de organisatie dood! Een soort belastingdienst maar dan erger.
En beste VNG: als je niet voor je personeel overhebt, krijg je wat je toekomt. Jammer dat de voorzitter van de VNG hier mee wegkomt.......... Ik ben voor persoonlijke aansprakelijkheid indien onbehoorlijk bestuur / management plaatsvindt


-
Door Bertus (Observer) op
En onze bestuurders blijven ook oorverdovend stil. Zij zouden de VNG eens kunnen wijzen op het feit dat gemeente ambtenaren over meer dan 10 jaar geen % meer koopkracht hebben gekregen.
Door A. Willemsen op
Ze komen er vanzelf achter. De arbeidsmarkt trekt aan en straks wordt massaal overgelopen naar het bedrijfsleven. Dit in combinatie met de pensionering van de "geboortegolvers" zorgt voor rampzalige scenario's waar ze dan zelf om hebben gevraagd.
Door Jos op
Beste Maurice, ik begrip dat 50+ voor jou gelijk staat aan vastgeroest? Als beleidsmedewerker zou je toch in staat moeten zijn tot iets objectievere opvattingen. Wordt het niet tijd om aan je eendimensionale beeldvorming te gaan werken?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers