Advertentie
carrière / Nieuws

Bonden hervatten overleg over cao Rijk

De vakbonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF hebben besloten het overleg over een cao voor rijksambtenaren te hervatten.

28 mei 2018
cao

De vakbonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF hebben besloten het overleg over een cao voor rijksambtenaren te hervatten.

Acties opgeschort
Afgelopen vrijdag deed verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren na maanden een loonbod voor de 118.000 rijksambtenaren. Nu de onderhandelingen worden hervat, worden de acties tijdelijk opgeschort.

Verder praten

Het bod staat nog ver af van de eis van de bonden van 3,5 procent voor één jaar, zegt Marco Ouwehand (FNV Overheid). De minister stelde een driejarige cao voor met in totaal 7 procent loonsverhoging. 'We zijn er nog niet, maar het gesprek kan verder', aldus Ouwehand. De bonden willen er voor juli uit zijn.

Acties

Sinds minister Ollongren medio mei het aan haar gestelde ultimatum liet verlopen, zijn er diverse acties van rijksambtenaren geweest. De bonden zijn sinds december in onderhandeling over een nieuwe cao Rijk. De cao liep af op 31 december 2017. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marco
Mogelijk kunnen de bonden ook de eigen pensioen bijdrage meenemen in de onderhandelingen. Dit is nu 70% voor de werknemer en 30% voor de werkgever. De ABP premiestijgingen van de afgelopen jaren hebben hierdoor dubbel zoveel effect gehad op het netto inkomen. In het bedrijfsleven betaalt meestal de werkgever het grootste deel van de pensioenbijdrage.
Andreas Dijk
@Mark Volgens mij betaalt ook bij ABP-premie werkgever 70% en werknemer 30%. De voor dit jaar geldende premie van 22,9% is verdeeld in 16,03% werkgever 6,87% werknemer.
H. Wiersma / gepens.
Andreas geeft de juiste verhoudingen weer. Overigens is voor de meeste oudere gepensioneerde ambtenaren over het algemeen 24% premie afgedragen (12% werknemer/12% werkgever). In dat opzicht hebben de huidige werkende jongere ambtenaren al jaren te weinig pensioenpremie afgedragen. Belangrijker is m.i. om niet in een 3-jarige CAO te trappen. 2 jaar is lang genoeg.
pieter / wegkijker
7% voor 3 jaar. Ik zou hier als gemeente-ambtenaar van smullen.
Advertentie