Advertentie
carrière / Nieuws

Amsterdam heeft meer communicatiemensen dan het dacht

De gemeenten Amsterdam heeft nog meer communicatiemedewerkers dan waar het in september vorig jaar melding maakte na vragen van de SP in de gemeenteraad. Dit meldt communicatieonline.nl

29 juni 2015

De gemeenten Amsterdam heeft nog meer communicatiemedewerkers dan waar het in september vorig jaar melding maakte na vragen van de SP in de gemeenteraad. Dit meldt communicatieonline.nl

Destijds bleek dat de gemeente Amsterdam 260 voltijdsbanen aan  communicatiemedewerkers in dienst heeft, van wie 58 perswoordvoerders. Nu blijkt echter dat het nog een tandje erger is dan men dacht. De gemeente Amsterdam telt 315 voltijdbanen voor communicatiemedewerkers, 2,3 procent van de 13.600 fte's.
 

Relatief ook veel
Daarmee heeft het relatief meer communicatiemedewerkers dan de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht, die in  2013 gemiddeld 1,4 procent van het medewerkersbestand zag bestaan uit communicatieprofs, als redacteuren, interne communicatieadviseurs en  persvoorlichters. Wil Amsterdam relatief op hetzelfde niveau uitkomen dan zou het 120 communicatiebanen moeten schrappen.
 

5 miljoen besparen
Amsterdam vindt het aantal communicatiemedewerkers  blijkbaar zelf ook wat veel, want het  stadsbestuur schrapt per 2017 ongeveer 67 voltijdbanen, wat 5 miljoen euro uitspaart. De gemeente stelt dat Amsterdam meer communicatiemedewerkers nodig heeft omdat het te maken heeft met relatief meer  internationale evenementen' dan de andere steden.
 

Bron: communicatieonline.nl

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Dat had de gemeente wellicht wat beter kunnen communiceren. Misschien moet de gemeente een communicatiebureau inhuren?
Morsnova / inwoner
Ach, alle gemeenten hebben erg veel communicatiemedewerkers. Daar verbaas ik me altijd over, want de pers bemoeit zich weinig met lokale zaken. Amsterdam heeft er buitensporig veel. Dat is ook geen nieuws. Want dat geldt ook voor andere ondersteunende diensten. Zo werken er ook erg veel Amsterdammers in de ICT. Amsterdam heeft überhaupt veel ambtenaren.
Freek van Oosten
Mijn gemeente van nog geen 20.000 inwoners doet het inmiddels ook al met 3 volle fte communicatie. Waar een 5 jaar geleden nog volstaan werd met 0,5 fte.



N.B. Het is een graadje erger en een tandje meer.

Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Voor zover ik kan overzien heeft elke overheidsinstantie teveel communicatiemensen in dienst.
Zandkruuer
Echt zo'n functie om politieke vrinden aan het werk te houden en om te duiden hoe vriendelijk het bestuur is voor de allochtone/ roze/ vrouwelijke medemens.
Pierre
Dus Amsterdam spendeert kennelijk zo'n 23 mio per jaar aan communicatiepersoneel, exclusief bijkomende kosten.

Dat zijn m.i. bedragen die bij een multinational horen in plaats van bij een overheid.

En dan weet men aanvankelijk de hoeveelheid medewerkers ook nog eens niet precies. Die medewerkers kunnen dus kennelijk in volstrekte anonimiteit werken. Doet hun werk er dan toe?
Joost
Maar deze mensen beheersen wel 315 talen bij elkaar.
Janne
In onze gemeente is een behoorlijk slag gemaakt in bezuinigingen, o.a. op communicatie personeel. Voor mij als medewerker eindelijk rust, omdat er niet meer dag in dag uit onzinnige dingen op het intranet staan. Hoef je het niet eens meer over te slaan (en bij veel uitingen is dat ook nog een 'werkje'
Frank / Adviseur
De overheid moet gewoon veel communiceren, een debat over aantallen is ridicuul, de gemeenteraad stelt doelen over de inhoud en een prijskaartje vast(Punt)

Ambtelijke benchmarking, daar kunnen we wat van leren. Maar waarom platte conclusies trekken.
Advertentie