of 60220 LinkedIn

Ambtenaar wordt vrouw voor pensioen

Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld: hij wordt vrouw.

Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld. De man wil zo graag verlost zijn van zijn baan dat hij een drastische stap neemt om het einde daarvan te bespoedigen: hij wordt vrouw. 

Lazarovich is 59 en heeft de procedure voor geslachtswijziging in gang gezet. In Argentinië ligt de wettelijke pensioenleeftijd voor vrouwen namelijk vijf jaar lager dan die van mannen, 60 in plaats van 65 jaar. Lazarovich heeft het ervoor over voortaan als vrouw door het leven te gaan in ruil voor vijf jaar eerder pensioen. Daarvoor maakt Sergio, vanaf volgend jaar Sergia, gebruik van een maas in de wet.

Voor een geslachtsverandering is het in Argentinië voldoende een wilsverklaring te ondertekenen. Het is niet nodig bewijs te leveren van een hormonale behandeling of chirurgische ingreep. In zijn paspoort zal Lazarovich wel vrouw zijn, maar verder hoeft hij niets te doen. Dat is op zich niet vreemd, ook in Nederland is het mogelijk de registratie van het geslacht te veranderen zonder dat daar medische ingrepen aan ten grondslag liggen. Maar in Nederland geldt voor mannen en vrouwen dezelfde pensioenleeftijd.

Misbruik wet
Veel Argentijnen zijn boos over zo’n duidelijk geval van misbruik van de wet op de pensioenuitkeringen in combinatie met de wet op de genderidentiteit en vinden dat Sergio/Sergia de boel belazert. Maar het hoofd van de burgerlijke stand van de provincie Salta, Matías Assennato, bevestigt dat ‘niets hem wettelijk belet’ om de procedure in te stellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door C.F. de Graaf (Ambassadeur Senatus Consultum (www.senatusconsultum.nl)) op
Macron probeert hervormingen door te voeren en Europa gaat dat betalen. De Fransen gaan gewoon de straat op als hen iets niet bevalt. La France en Marche. Nou Macron, de straten zijn nu overvol: met stakers wel te verstaan. Dus emigreren naar Frankrijk heeft niet zo veel zin, zoals Peter-Paul (RUD) suggereert. Hou Macron vooral in de gaten via Europa, want hij probeert wat hem zelf niet lukt aan hervormingen via Europa met hogere subsidies terug te krijgen.
Door Jan op
Ja, als de levensverwachting in Nederland de basis is voor de continue verhoging van de pensioenleeftijd, waarom mogen mannen dan niet eerder met pensioen dan vrouwen? Mannen leven gemiddeld immers korter dan vrouwen? Wie kan me dit uitleggen?
Door Lou (Boekenverkoper) op
Wel begrijpelijk. Het is op zich al opmerkelijk dat in sommige landen vrouwen eerder met pensioen kunnen dan mannen. Mannen doen het zwaarste, vuilste en gevaarlijkste werk. Vrouwen worden van nature al een paar jaar ouder dan mannen. Als je een ieder aan het eind van zijn leven dezelfde periode rust wil gunnen moeten mannen juist veel eerder pensioen krijgen dan vrouwen.
Door Peter-Paul (RUD) op
Beter naar Frankrijk emigreren. Daar kunnen machinisten van het spoor met 52 met pensioen. Macron wil dat veranderen met direct massale stakingen tot gevolg. En wij inclusief vakbond laten ons in slaap sussen en mogen tot 67. Rekenleeftijd is zelfs al 68. Daarbij mogen we dadelijk ook nog eens meer gaan afdragen voor de zwakkere lidstaten als het aan duo Macron-Merkel ligt. Volgens mij doen wij toch iets verkeerd??
Door vrouw op
lang leve de gelijkheid...of toch niet, in dit geval...emigreren naar Argentinië dan maar ?!