Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar krijgt 1000 euro voor thuiswerkplek

Ambtenaren werken al bijna drie weken thuis en voelen wellicht al de eerste pijntjes of krijgen de eerste klachten vanwege een niet-optimale thuiswerkplek. De provincie Gelderland was al van plan om thuiswerkende ambtenaren beter te faciliteren, maar voert het budget nu versneld in: 1000 euro voor een betere thuiswerkplek.

02 april 2020
Werkplek.jpg

Ambtenaren werken al bijna drie weken thuis en voelen wellicht al de eerste pijntjes of krijgen de eerste klachten vanwege een niet-optimale thuiswerkplek. De provincie Gelderland wilde thuiswerkende ambtenaren al beter te faciliteren, maar voert het budget nu versneld in: 1000 euro voor een betere thuiswerkplek.

Extra arbeidsvoorwaarde
Het geld komt dus uit een al bestaand budget. ‘Een extra arbeidsvoorwaarde, het is dus geld van de ambtenaren zelf’, aldus een provinciewoordvoerder in De Gelderlander. ‘Er is nu besloten om dit hiervoor in te zetten. Het geld is bedoeld voor een bureau, bureaustoel en licht, maar bijvoorbeeld ook om een los toetsenbord of laptopstandaard. Mocht er daarna nog geld over zijn, dan kan dat worden aangewend voor een extra beeldscherm naast de laptop.

Gefronste wenkbrauwen
Ambtenaren van de provincie Gelderland maken er al flink gebruik van, meldt de krant. Maar ook worden her en der wenkbrauwen gefronst, want veel gemeenten en bedrijven hebben niet een dergelijk budget voorhanden. Ambtenaren en werknemers moeten zelf maar wat improviseren aan de keukentafel of op de zolderkamer. Wel is het vaak toegestaan om kantoorbenodigdheden en een extra beeldscherm tijdelijk mee naar huis te nemen.

Werkgever moet thuiswerkplek controleren
Toch kunnen werkgevers een voorbeeld nemen aan de provincie Gelderland. Een woordvoerder van ArboUnie zegt tegen De Gelderlander dat een werkgever verplicht is om te controleren of de thuiswerkplek wel op orde is en soms zelfs verplicht is om te zorgen dat een thuiswerkplek wordt ingericht. Het budget van de provincie moet voldoende zijn om een thuiswerkplek in te richten die acht jaar mee kan. Wie in die tijd uit eigen beweging de provincie verlaat, moet het geld mogelijk wel deels terugbetalen.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
Zijn de bureaustoelen in de kantoren vastgeklonken of zo aan de vloer? Haal die op als overbrugging naar de tijd, dat men weer op kantoor zit. Moet een tafel hoger of lager, dan zal jezelf, of iemand in je omgeving, toch wel een tafel hebben, die de juiste hoogte heeft, of je past de hoogte aan voor die paar maanden met hulpmiddelen, of zoekt iets in de kringloopwinkel. Tjonge, jonge...ik heb meer medelijden met al die mantelzorgers, die de thuiszorg moeten vervangen, die niet meer kan komen, of minder, en toch al beperkt beschikbaar was, of huisgenoot thuis al die weken opvangen, die niet meer naar diverse dagbestedingen kunnen
Hoekstra / Ambtenaar
@Keijzer. Natuurlijk kan de bureaustoel naar de thuiswerkplek gebracht worden. Maar mijn werkgever heeft nog helemaal niks gedaan om dat te organiseren of ook maar een heel klein beetje te faciliteren. Niks, nul. Ja, en dan steekt het wel wat schril af bij wat Gelderland doet. Mijn werkgever heeft lovende woorden voor de flexibiliteit etc etc van het werkvolk. Maar daar blijft het bij voorlopig. En ja, ook Keijzer kan de reflex niet onderdrukken om, als een ambtenaar klaagt er a. het overige wereldleed bij te halen en dan te concluderen dat het allemaal wel meevalt (in Afrika hebben ze echt honger) en b. er op te wijzen dat je zelf toch vooral veel kan doen om de gaten die werkgever laat vallen op te vullen (als ik dat had gewild was ik wel zzp-er geworden).



In barre tijden mag je wat extra's doen, wederzijds. Punt is dat veel overheidswerkgevers als het om thuiswerken gaat noch in goede noch in barre iets doen maar achterover leunen, de kostenbesparingen incasseren en het voor de rest aan de werknemer overlaten.
Keijzer
@De Vries

Keijzer haalt als voorbeeld een grote groep landgenoten (wat anders dan dit grotesk aan te duiden als wereldleed) aan, waar ik terecht veel meer medelijden mee heb.



Heeft u die vraag zelf al gesteld aan uw werkgever, of u uw bureaustoel op uw kantoor even mag lenen voor thuis, tot de zaken weer wat genormaliseerd zijn en mensen met of zonder mondkapjes op, al of niet zelf gemaakt, weer op kantoor kunnen werken.



Maar nu zult u wellicht reageren met: die mondkapjes vormt een taak voor de werkgever. Of die nou te krijgen zijn of niet.



Met uw collega's een aanhanger huren en op een middag die stoelen thuis afleveren... Wat vindt u daarvan? Desnoods voor de huur van de aanhanger en benzine het bonnetje inleveren bij personeelszaken.



Overigens simpel een plank aan de muur op de gewenste hoogte hangen t.o.v. de kantoorstoel waar u aan gewend bent en u heeft een prima werkplek als het gaat om de zorg voor het skelet en daar ging het onderwerp namelijk primair over!



In barre tijden lijkt mij dit een van de gemakkelijkste oplosbare problemen voor een tijdelijke situatie en voor het skelet geenszins schadelijk.



Wat betreft dat achterover leunen binnen overheden heb ik al vaak op gereageerd. Wie intern zijn mond open doet wordt niet gesteund door collega's. Men kan wel een vuist maken, maar werknemers zitten in een onwenselijk patroon te vaak gevangen door gebrek aan onderlinge solidariteit en passiviteit tot en met niet of weinig persoonlijke verantwoordelijkheid bij de lieden achter het stuur ter plekke. Die top houdt het wel prettig onderling en hebben leuk budget voor PR en die vormen teveel holle vaten.
de Vries / Ambtenaar
@Keijzer: wat allemaal vreselijk ook leuke adviezen die één ding gemeen hebben: mijn werkgever het leven zi makkelijk mogelijk maken. Alle dingen die u noemt die ik allemaal zomaar even kan: klopt helemaal en dan geldt dat dus ook voor mijn werkgever. Ik kan veel en van alles, maar ik wil het niet. Tenminste, niet alles. Waarom niet? Een arbeidsverhouding is een ruilverhouding: voor wat, hoort wat. Ik werk niet bij een liefdadigheidsinstelling die een moreel beroep op mijn inzet mag doen. Bij mijn weten is een gemeente, zeker na de Wnra een gewone werkgever die zich niet als een dominee moet opstellen.
H. Wiersma / gepens.
M.i. een verkeerd signaal van de provincie Gelderland. Tijdwinst voor niet hoeven reizen en geen reiskosten telt ook mee voor thuiswerkers. Er mag bovendien in crisistijd ook van ambtenaren wel enig begrip en coulance zijn voor de uitzonderlijke situatie. Als er nu iemand gaat zeuren over de situatie van een thuiswerkplek dan ben je ziek.

Verder is E 1000 voor waarschijnlijk nog geen drie maanden thuiswerken een aardig douceurtje voor rekening van de belastingbetaler. Wie controleert trouwens die besteding op kwaliteit en kosten?
Eric Immink
Kan die 1000,- niet ergens anders worden ingezet?



Het is een groep die het minst heeft te vrezen voor zijn of haar baan, zie menig ZZP-er en werknemer bij andere bedrijven. Dan ze nog pamperen ook.



Het zou deze Gelderse ambtenaren sieren als ze dit geld richting de zorg zouden sluizen.



Voor de rest kan inderdaad worden nagegaan of aangepast meubilair kan worden verscheept. Is volgens mij een stuk goedkoper. Huur een lokale ondernemer in om dit te verhuizen, scheelt daarnaast ook kostbare grondstoffen.
Hoekstra / Ambtenaar
Thuiswerken kost de werknemer geld en bespaart kosten bij de werkgever. Zo simpel is het in 9 van de 10 gevallen kan. De in geld ongelijke ruil wordt toch aangegaan door sommige werknemers omdat er wat vrijheid en flexibiliteit tegen over kan staan. Maar dat is erg afhankelijk van de functie. Het verplicht thuiswerken van nu maakt duidelijk dat niet voor iedereen de in financieel opzicht ongelijke ruil acceptabel is. De provincie Gelderland is een nette wetgever die hier kennelijk oog voor heeft. Maar de provincie Gelderland zwemt dan ook in geld (nuon). Voor de rest geldt: zoek het maar uit.
Hoekstra / Ambtenaar
Overigens is de kop onjuist, beter is: Gelderse ambtenaar...
Peter / Projectmanager
Voor thuiswerken - en varianten - gelden regels en vergoedingen. Dat is a vele jaren zo.

Veel werkgevers én werknemers hebben daar maling aan, of weten het niet eens.

Daarnaast is het voor elke organisatie een logisch onderdeel van een up-to-date crisisplan.



Gelderland doet het dus inderdaad netjes.

En plukt daarvan met de huidige crisis dus terecht de vruchten.
h. karelsen / voorzitter stichting Deurwaarders Collectief Nederland (DCN)
Geef ze ook een koffiezetapparaat, een krat bier en een zak chips. Wat een gezeur allemaal ! Oh ja, doe er ook een zaklamp bij. Je weet maar nooit.
Hans / afdelingsmanager
Typisch weer overheid: werkgever moet controleren of thuiswerkplek op orde is en 8(!) jaar mee kan. Zo niet of als je binnen 8(!) weg gaat: terugbetalen! Ik zou zeggen: smoor er maar in!
Advertentie