of 58952 LinkedIn

'Alarmerend' lage mobiliteit ambtenaren

De mobiliteit in het openbaar bestuur is tot een minimum gedaald. Bijna één op de tien overheidswerkers vindt bovendien dat hij in de verkeerde functie zit, maar is desondanks niet op zoek naar iets anders. 30 duizend ambtenaren zijn tamelijk tot zeer ontevreden met hun werk. Dat blijkt uit de monitor 'Trends en Cijfers 2014' die het ministerie van BZK volgende week publiceert.

De mobiliteit in het openbaar bestuur is tot een minimum gedaald. Bijna één op de tien overheidswerkers vindt bovendien dat hij in de verkeerde functie zit, maar is desondanks niet op zoek naar iets anders.

Dat blijkt uit de monitor 'Trends en Cijfers 2014' die het ministerie van BZK volgende week publiceert.

 

Gedwongen overstap

Van alle ambtenaren bij rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en de rechterlijke macht is 83 procent niet mobiel. Onder hen bevinden zich ook mensen (17 procent) die tevergeefs zoeken naar ander werk, meestal binnen hun eigen organisatie(onderdeel).

De instroom is met tussen de 2 en 3 procent van het totaal aantal ambtenaren historisch laag. De interne doorstroom bedraagt een kleine 12 procent. Daarvan maakte 7 procent vrijwillig en 5 procent gedwongen een overstap naar een andere functie of werkgever binnen de overheid.

Afbeelding

Uitstroom ambtenaren

Dan de uitstroom. In 2013 vertrok 6 procent van de ambtenaren. Waarom precies is nog niet bekend, maar cijfers van voorgaande jaren laten zien dat ongeveer 2 procent vertrekt vanwege pensionering, 2 procent vanwege ontslag of het niet verlengen van tijdelijke contracten en eveneens 2 procent door zelf het arbeidscontract op te zeggen.

 

Weinig kans stap voorwaarts

Lucas Lombaers, directeur Arbeidszaken Publieke Sector van het ministerie van

BZK, noemt de mobiliteitscijfers 'alarmerend'. 'Door de immobiliteit zijn er nauwelijks doorstroommogelijkheden. Mensen die een stap voorwaarts willen zetten in hun loopbaan, maken weinig kans.'

 

Niet senang

Meest opmerkelijk zijn de bijna 10 procent medewerkers die zich niet senang voelen in hun huidige functie, maar ook niet omkijken naar iets anders. Ze geven in meerderheid aan dat ze tamelijk tot zeer ontevreden zijn met hun werk. In aantallen gaat het om niet minder dan rond de 30 duizend ambtenaren.

Lombaers maakt zich zorgen over hen. 'Ze zijn niet gelukkig en geloven er kennelijk niet in dat enige inspanning om een andere baan te krijgen kans van slagen heeft. Als je zelf vindt dat je niet op de goede plek zit, kan ik me niet voorstellen dat je enthousiast je werk doet. En daarmee baart deze groep ook zorgen voor de organisaties waarin ze functioneren. Een verzuurde collega is immers geen aangename collega. Ik vind dat de overheid hier echt een groot organisatieprobleem heeft. Dit los je niet op met een reorganisatie hier of een structuuraanpassing daar. Alleen een krachtiger mobiliteitsbeleid kan hier iets aan doen.'

 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 16 van deze week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bram op
Met al die moderne "managers" (jaja, ze hebben een cursus gevolgd) en met directeuren/gemeentesecretarissen met twee petten op is dit een al lang voorziene ontwikkeling voor degenen die het willen zien.
De opdracht luidt veelal om de loonkosten te verminderen. Ze sturen daarbij voor hun eigen gemak vooral op aantallen en dat betekent dat de lage en startfuncties de klos zijn. En daarin moet je toch als jongere vooral zien te beginnen en zicht hebben op verbetering.
En het is me duidelijk dat de meeste raadsleden totaal geen oog hebben voor wat er op de werkvloer gebeurt, als ze al beseffen dat hen gewoon een rad voor ogen wordt gedraaid. Ook OR-en staan machteloos tegenover de oppermachtigheid van managers die mooi weer spelen met hun aangeleerde pseudo-bedrijfmatig denken.
Tegelijkertijd hebben volgens mij teveel jongeren met enige vooropleiding het idee dat ze bij het krijgen van een baan al snel tot betere en topfuncties kunnen doordringen. Dat wordt ze nou eenmaal voorgehouden door de opleidingsinstituten die hen werven om vooral deze of die opleiding te gaan doen.
Maar er gloort hoop: eens zullen al die grijze koppies het veld ruimen om een overheid achter te laten die zonder resterende kennis en ervaring helemaal van de grond moet worden opgebouwd.
Door G van Zanten (gemeente ambtenaar) op
Kortom Lucas Lombaers, kijk eens wat meer naar buiten....
Door Marcel op
Overheden hebben vacaturestops ingesteld en intern worden functies niet meer ingevuld als iemand vertrekt. De verbazing schaar ik onder de noemen 'krokodillentranen'. Men heeft dit zelf over zich afgeroepen.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Hulde voor de reactie van Jannie. De spijker op zijn kop zou ik zeggen. Je kunt vanwege de economische crisis (en je leeftijd) geen kant meer op en je werkgever vindt vervolgens dat mensen te lang in de zelfde organisatie blijven. Ja, als je tot het "old boys" netwerk behoort wordt je altijd wel aan een baantje gematst maar daarbuiten ben je aan de goden overgeleverd.
Door Anneloor (Beleidsmedewerker) op
Het aandeel jongeren dat rijksoverheid verlaat is te danken aan de werkgever. Als je de jongeren keer op keer tijdelijke contracten aanbiedt of de contracten niet verlengd, stappen ze op wat begrijpelijk is. Ik denk dat er door dit beleid in de toekomst een probleem ontstaat. Er zijn nu al directies waar de gemiddelde leeftijd 53 is. Voor wat betreft de mobiliteit van de zittende ambtenaren het volgende. Er zijn ambtenaren die graag van functie willen veranderen, maar dat wordt ze niet altijd gegund. Hangt af van de willekeur van het afdelingshoofd. Houd eens een enquete op de werkvloer om erachter te komen hoe er over wordt gedacht.Ga niet alleen af van wat het afdelingshoofd zegt.
Door m.sikkel@caop.nl (Organisatie en mz adviseur) op
Vele malen kom ik tegen dat het van werk naar werk beleid niet effectueert in samenspraak met de or-en. Vele bureaus spelen wel commercieel hierop in maar het effect is nihil. Het enige wat op dit moment onstaat is een heleboel verplichte van werk naar werk kandidaten waarbij het uitganspunt bezuiniging is en niet mobiliteit. Mobiliteit wordt dan niet ingegeven door de mens op de juiste plaats op het juiste moment. Angst regeert i.p.v veilig bewegen. Tel daarbij op het protectionisme van de afzondelijke overheidsdiensten voor de eigen budgetten, de bezuinigingen in het bedrijfsleven en de mobiliteit staat stil. Beter is het om oog te hebben om te investeren in zittend personeel en daadwerkelijk gezamenlijke coördinatie op te starten zodat van werk naar werk en daarmee voldoende zekerheid en veiligheid voor uitwisselbaarheid en doorstroom onstaat. Anders komt de mobiliteit geheel tot stilstand omdat angst regeert.
Door Jannie (Beleidsadviseur) op
Als ik binnen de overheid wil solliciteren (naar een van de sporadische functies die extern wordt vrij gegeven) en ik stuit keer op keer op tijdelijke aanstellingen, payrollconstructies etc, dan blijf ik lekker zitten waar ik zit. Ik ga een vast contract niet opgeven voor een tijdelijke of nog erger: een payrollconstructie. Men kan nu op dit moment wel zeggen dat er geen risico is, maar als de politiek morgen de kolder in de kop krijgt en besluit alle tijdelijke/payroll contracten niet te verlengen (en dat gebeurt nog al eens!), dan sta ik lang zo sterk niet als met mijn vaste aanstelling. Ik vind het ook niet gek dat juist jonge mensen veel uitstromen: dat zijn vaak degenen die op dergelijke contracten zijn aangenomen.
Ik denk dat de ontwikkeling naar normalisatie van de ambtenarenstatus hierbij ook niet gaat helpen.
Ik zou zeggen: hier is het echt aan de werkgevers om dit op te lossen. Stop met bezuinigen en zorg voor echte banen.
Overigens wil het feit dat ik uitkijk naar een andere functie niet zeggen dat ik mijn huidige niet gemotiveerd en met enthousiasme vervul!
Door Henk Becks (Hoofd Financien) op
Wees blij, dat er weinig mobiliteit is. Zo krijg je een apparaat met veel parate kennis, dus minder kans op fouten. Probeer het wel leuk te houden door het laten volgen van allerlei cursussen