Advertentie
carrière / Nieuws

Aardgasvrij maken van wijken levert 11.000 banen op

Als binnen twintig jaar de gebouwen in Nederland aardgasvrij worden gemaakt, zal dat niet alleen leiden tot een flinke energiebesparing en extra hernieuwbare energie, maar ook tot meer banen en een betere handelsbalans.

07 september 2017

Als binnen twintig jaar de gebouwen in Nederland aardgasvrij worden gemaakt, zal dat niet alleen leiden tot een flinke energiebesparing en extra hernieuwbare energie, maar ook tot meer banen en een betere handelsbalans. 

Extra investeringen
Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en TKI Urban Energy. Het onderzoek laat zien dat er gemiddeld 11.000 extra banen per jaar ontstaan door de energietransitie in de gebouwde omgeving. De transitie zorgt voor 75 miljard euro aan extra investeringen, waarvan bijna 50 miljard in de bouw- en installatiesector. De handelsbalans verbetert met gemiddeld een half miljard euro per jaar, vooral omdat er minder aardgas hoeft te worden geïmporteerd.

Niet gratis
De verwarming van gebouwde omgeving veroorzaakt 18 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Die gaat in dit scenario vrijwel naar nul. Er zijn volgens de onderzoekers voldoende alternatieven voorhanden voor aardgas, zoals goede isolatie, warmtenetten met aardwarmte, all-electric woningen met warmtepompen, hernieuwbaar gas, duurzame biomassa. De studie laat tevens zien dat de transitie er niet vanzelf komt en niet ‘gratis’ is: aardgas is nu zo goedkoop dat de overgang naar aardgasvrije wijken de economische groei beperkt met 0,2 procent per jaar. Bij een CO2-prijs van 200 euro per ton worden deze maatregelen aantrekkelijk om te nemen. Dat is vergelijkbaar met 36 eurocent per kuub aardgas.

Gemeenten verantwoordelijk
De NVDE pleit voor stevige maatregelen in het regeerakkoord voor aardgasvrije wijken: een hogere belasting op aardgas met gelijke verlaging van andere belastingen – ambitieuze, bindende normen voor de energieprestatie van gebouwen. Gemeenten zouden de verantwoordelijkheid moeten krijgen voor het opstellen van concrete plannen waarin ze aangeven hoe ze in de komende twintig jaar denken afscheid te nemen van aardgas.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bertus / Observer
BB, dat jullie niet kritisch zijn was al bekend. Maar om nou de gekleurde mening van 1 lobbyclub zomaar te plaatsen is weer een stap verder. Bovendien zijn CE Delft en de NVDE wel heel erg verstrengeld met elkaar en met de stichting Natuur en Milieu. Enige onafhankelijkheid van het 'onderzoek' is onmogelijk!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Nieuwe woningen? Logisch, denkt de burger dan. Maar hoe mot dat met bestaande woningen ?
Post
Dit gaat de burger gigantisch veel geld kosten en er moet maar bezien worden of dit heel veel banen oplevert. Het zou best wel eens helemaal de andere kant op kunnen slaan en heel veel banen kunnen kosten. Als je dit aan de gemeenten over laat, is de ellende die gaat ontstaan niet te overzien, want de verschillen worden steeds groter.
Tjitske Harmannij / rijksambtenaar
Fijn zo'n positief stuk. Natuurlijk moet er nagedacht worden hoe je dit precies gaat doen maar dat geldt voor alle besluiten die je neemt als overheid.
H. Wiersma / gepens.
Op dit moment worden er nog volop nieuwbouw woningen gebouwd met verwarming op o.a. aardgas, dit aan alle kanten gedekt door Overheden. Je kunt dan natuurlijk niet aardgas nog eens extra gaan belasten. Dat geeft een uiterst onbetrouwbare indruk aan kopers van nieuwe woningen.
Ton / teamleider
Als mijn gasgestookte cv ketel op termijn vervangen wordt door een elektrisch verwarmde ketel, hoeveel extra banen zal dat opleveren? niet 1 toch?????

Inderdaad BB, graag eens wat kritischer zijn in de berichten die gepubliceerd worden.
pieter / wegkijker
joepie

met dank aan zoete lieve gerritje die alles gaat betalen.

Even een cynische opmerking: een natuurramp levert ook heel veel werk op.

Dit wordt toch wel heel kostbaar voor de eindgebruikers. Een beetje warmtepomp kost al snel 11.000, daarnaast moet je al je radiatorenen kooktoestel vervangen.
Mart
Voor degene die denken dat het gigantisch veel geld gaat kosten voor de burger: dit is niet de eerste energietransitie. Bij de omschakeling van kolen naar gas in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn geen verhalen bekend van burgers die daardoor failliet zijn gegaan. Investeringskosten moet je natuurlijk minimaal over een jaartje of 20 uitsmeren.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
In het kader van de energietransitie waar de partijen het in de SER met elkaar over eens zijn geworden is een grote hoeveelheid onderliggend onderzoek gedaan. Die zeer deskundige rapporten zijn de basis voor het beleid.



In de studies is verwoord dat er nog geen enkele keuze gemaakt kan worden voor een of meerdere van de alternatieven voor energiedistributie. In afwachting van voldoende kennis en ervaring voor de juiste keuzes, is het bepleiten van een enkel systeem volksverlakkerij.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Elk onderzoek is discutabel en tegenwoordig wordt als toegeschreven naar de opdrachtgever en financier!! Het lijkt wel of niemand meer kritisch kan lezen en analyseren. Ook in dit rapport staat veel onzin, want veel gasfitters zullen hun baan verliezen en/of omgeschoold moeten worden. Vijftig jaar geleden zijn ook veel mensen hun baan in de kolensector kwijt geraakt, maar de industrie schreeuwde toen om personeel. Probleem is nu dat er niet wordt gekeken naar kwaliteit! Elektrische stadsbussen zijn niet alleen kostbaar, maar ook inferieur aan schone dieselbussen. Er is veel uitval en de kosten zijn te hoog. Ook is de actieradius nog te laag. En elektriciteit moet ook worden opgewekt, vooralsnog een tijdlang in kolencentrales!! Soms lijkt het wel of ieder murw is!! Waar zijn die jonge, frisse, kritische denkers? Teveel papegaaiengedrag.
Advertentie