of 59082 LinkedIn

Waarom veranderen zo moeilijk is én… 3 stappen die wél werken

Waarom veranderen zo moeilijk is én… 3 stappen die wél werken
Bestuursacademie Nederland Reageer

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen – op uw werk en thuis – niet makkelijk is. Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model – De Ladder – beschrijft Ben Tiggelaar.

 1. Hoe u doelen stelt die wél werken;
 2. Hoe u gedrag kiest dat wél tot succes leidt;
 3. Welke support wél helpt bij verandering.


De Ladder

Onderzoeker en journalist Ben Tiggelaar ontwikkelde De Ladder, een simpel model voor zelfontwikkeling. De ladder bestaat uit 3 treden. Het doel is de bovenste tree, gedrag is de middelste en support is de onderste. U plant van boven naar beneden en u probeert het van beneden naar boven.
 
Stap 1: Stel effectieve doelen

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar veranderen zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben is nagenoeg onmogelijk. Het stellen van de juiste doelen is echter lastiger dan verwacht.  Maar hoe doet u dat nou?
 

 1. Kies als het even kan geen prestatiedoel, maar een ontwikkeldoel
 2. Formuleer een helder ‘waarom’ voor uw doel.
 3. Heeft u meer dan één doel, maak dan een heldere prioriteitenlijst

 

Stap 2: Kies uw gedrag

Bij elke verandering speelt gedrag een belangrijke rol. Wanneer u een doel wilt bereiken, zijn er vrijwel altijd meerdere soorten gedrag die u daarbij kunnen helpen. Maar welke vorm van gedrag kunt u nou het beste kiezen? Tiggelaar geeft drie tips:

 • Kies voor gedrag dat u leuk vindt
 • Formuleer het gewenste gedrag zo concreet en helder mogelijk
 • Denk simpel: maak uw eerste stappen zo eenvoudig mogelijk

 

Stap 3: Effectieve support

De onderste tree van de ladder noemt Tiggelaar support. Wilt u echt veranderen, dan is ondersteuning vanuit de omgeving belangrijk om gedragsvoornemen(s) ook echt uit te voeren. Tiggelaar noemt hierbij specifiek drie manieren van support die wél helpen bij verandering.

 • Zorg dat de directe omgeving het gewenste gedrag ‘makkelijk’ maakt
 • Bereid u voor op momenten van de waarheid
 • Zelfmonitoring van gedrag

 

Klaar voor de start

U weet nu wat er voor nodig is om echt te veranderen. U weet wat u wilt u bereiken, welk gedrag u daarbij moet vertonen en welke ondersteuning u nodig heeft om uw voornemens ook echt uit te voeren. Aan de slag dus. Maar zorg er wel voor dat u bovenstaande 3 stappen niet uit het oog verliest. 
 
Wilt meer weten over verandering? En waarom verandering zo moeilijk is? Bestuursacademie Nederland biedt verschillende opleidingen en trainingen aan die u verder op weg helpen. Denk bijvoorbeeld aan de trainingen Leidinggeven aan Verandering of De Veranderende Overheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!