of 60249 LinkedIn

Hoe zorg je voor ontmoeting en verbinding in de buitenruimte?

Hoe zorg je voor ontmoeting en verbinding in de buitenruimte? Companen hoofdsponsor van Ruimtekoers Festival.
Companen Reageer

Companen hoofdsponsor van Ruimtekoers Festival.

Ontmoeting in de openbare ruimte van de stad, daar zoekt het Ruimtekoers Festival naar. Dit Festival vindt dit jaar van 3 t/m 7 juli plaats in de wijk Malburgen in Arnhem. Tijdens het festival onderzoeken bezoekers hoe de openbare ruimte in wijken kan bijdragen aan het creëren van ontmoetingen en verbinding tussen bewoners: via kunst, cultuur of gesprek. Wie of wat zorgt er nou voor dat het leuk wonen is in een wijk? Companen is hoofdsponsor en kennispartner van het festival. Bram Klouwen, directeur van Companen, kijkt uit naar de samenwerking: “De wijk is de plek waar mensen hun leven leiden. Daar hoort een omgeving bij waar je je thuis voelt en waar je trots op bent. Een project als Ruimtekoers brengt die trots naar de oppervlakte. Dat is voor ons een belangrijke reden om deze samenwerking aan te gaan.”

Ruimtekoers is een stedelijk en cultureel experiment verpakt in een toegankelijk festival. Het is de eerste keer dat het evenement plaatsvindt in de buitenlucht. De organisatie wil de potentie van de buitenruimte in de stad voelbaar maken door middenin de samenleving – waar mensen boodschappen doen, wonen en naar school gaan - workshops, lezingen, muziek, theater en kunst te programmeren. Op deze manier wordt de openbare ruimte tot speelveld getransformeerd waar men samen nieuwe ideeën kan ontwikkelen voor het leven in de stad.

 

Het Veldlab

Companen komt naar Ruimtekoers met het Veldlab - een laboratorium waar samen met professionals, publiek en wijkbewoners wordt onderzocht wat wel en niet goed werkt in de openbare ruimte in de wijk. Hoe zorg je ervoor dat locaties zoals o.a. pleintjes en parken waardevol zijn én blijven voor de mensen die er omheen wonen en er gebruik van maken?

 

Met bewoners, wijkprofessionals en kunstenaars trekt Compannen in een driedaags programma de wijk in. Ze nemen successen onder de loep, maar kijken ook naar initiatieven en ruimtelijke ontwerpen die minder goed uitpakten dan verwacht. Welke elementen zijn belangrijk om verbinding en ontmoetingen tot stand te laten komen? En wat is de betekenis van een festival zoals Ruimtekoers voor de wijk en de stad?

 

Programma

Companen organiseert op Ruimtekoers vier programma’s. Alle bevindingen, beelden en ideeën worden in het Veldlab van Companen gedeeld en besproken.

  • 3 juli: De wijkbewoners aan zet! Een sessie over ervaringen rondom particuliere initiatieven en zelfbeheer in de wijk. Met tips en tricks van en voor de wijkprofessional en actieve bewoners.
  • 4 juli: Placemaking, hoe werkt dat eigenlijk? Wat draagt bij aan het creëren van een betekenisvolle publieke ruimte? Hoe zorg je ervoor dat mensen zich verbonden voelen met hun omgeving? Op foto's leggen bewoners en betrokkenen vast wat hun binding met de buurt symboliseert. Inclusief rondleiding met een stedenbouwkundige, een kunstenaar en wijkbewoners met ieder hun eigen visie op het onderwerp.
  • 5 juli: Functies in de openbare ruimte. Hoe maken mensen eigenlijk gebruik van een openbare plek als een wijkpark? Welke tegengestelde belangen en behoeften zijn er en hoe houd je daar zo goed mogelijk rekening mee? Tijdens een rondgang naar en door het wijkpark wordt de diversiteit aan behoeften en belangen blootgelegd. Met daaropvolgend de presentatie en afsluiting van de programmareeks inclusief een borrel op het festival.

 

Meer weten over het programma van Ruimtekoers: www.ruimtekoers.nl
Meer weten over Companen: www.companen.nl

 

Voor meer informatie:


Ruimtekoers                                     Companen

Melanie Hulsebosch                       Mattijs Letteboer

Melanie@ruimtekoers.nl             Letteboer@companen.nl           

06 – 14 10 98 18                              026-3512532     

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers