Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG willen hardere eisen voor langdurige zorg

Zonder die verplichting kunnen gemeenten de bezuinigingen niet halen, stelt de VNG.

14 mei 2013

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om mensen die langdurige zorg aanvragen te verplichten om steun bij hun familie en vrienden te zoeken. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen gemeenten de bezuinigingen op de AWBZ alleen dan halen.

Te vrijblijvend

Dat schrijft de VNG in een reactie op de brief over de hervorming van langdurige zorg van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Ook Van Rijn vindt dat burgers op hun sociale netwerk moeten terugvallen, maar hij wil dit niet verplicht stellen. Volgens de VNG is dit te vrijblijvend: ,,Er is een zekere doorzettingsmacht nodig om de omslag naar eigen inzet te maken.''


Meest kwetsbaren ondersteunen
De vereniging wil dat gemeenten in het wetsvoorstel de mogelijkheid krijgen om de keuzes te maken die nodig zijn. ,,Gemeenten willen de bezuinigingen daar terecht laten komen waar die het best gedragen kunnen worden, zodat de meest kwetsbaren ondersteund kunnen blijven worden'', aldus de VNG.

De bezuinigingen op zorg en ondersteuning zullen volgens de VNG niet geruisloos kunnen worden doorgevoerd. Het Rijk moet dit duidelijk communiceren, vinden de gemeenten. ,,Ook die steun hebben gemeenten nodig.''


Onwenselijke situaties
De OuderenOmbudsman Jan Romme keert zich tegen het verplicht stellen van mantelzorg. Romme stelt dat mantelzorgers, ofwel familieleden van ouderen, vaak al overbelast zijn. Romme: ,,In landen waar kinderen wel voor hun ouders moeten zorgen - ook financieel - , zoals in Duitsland, zie je onwenselijke situaties ontstaan. Duitse ouderen worden in buitenlandse verzorgingshuizen weggestopt, omdat het daar goedkoper is.'' Bij het verplicht stellen van mantelzorg, worden ouderen in een afhankelijke situatie geduwd, vindt de ombudsman. ,,Kinderen die kunnen en dat willen, verlenen vaak al mantelzorg.''

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sandra Hehr Venema / Mantelzorger voor meer dan 7 mensen
Het is waanzin wat men nu bedenkt. De meeste mensen verlenen al zorg voor dierbaren, zonder dat daar moeilijk over gedan wordt, behoudens dat men vaak overbelast wordt. Het verplichten van nog meer mantelzorg getuigd van onkunde wat bij de mensen zelf leeft. Het is een politike idialisme wat in het verrleden niet bestond en zeker in deze tijd niet meer bestaat. Het is te zot om een potje zorg, om te moeten zetten in een potje WIA en ziektewet gezien men hier graag naar toe wil werken. Men vergeet ook dat bij overbelasting van de mantelzorger, opname in verzorgingshuizen nog dringernder wordt. Dit plan is een zware verarming van Nederland en zeer kortzichtig.
W.F.Willems / maatsch.werker
Nee hr. Romme, dat doen ze omdat in Duitsland nog verhaald wordt op de kinderen, zoals bij ons tot 1961: toen kwamen de aardgasbaten en dus potverteren met AWBZ en PGB.
A. Wassenburg
Zoals ik al elders aangaf ken ik het fenomeen mantelzorg van haver tot gort uit eigen ervaring.

Ja hoor, verplichten om zorg te vragen bij familie en vrienden. Zie het al helemaal voor me. Ouderen zonder partner - partners hebben die verplichting nu namelijk ook al - moeten dus hulp gaan vragen bij anderen. Vaak zullen dat zelf ook al ouderen zijn, kinderen wonen in de meeste gevallen gewoon te ver weg, vooral als de oudere in een kleinere plaats woont. En ouderen kennen in de meeste gveallen verder alleen nog andere ouderen, en hoe ouder ze worden hoe sterker die tendens. Vraag maar eens aan een tachtigjarige hoeveel mensen van onder de vijftig die nog geregeld spreekt en ontmoet. Intensieve zorg betekent veel bij de verzorgde moeten zijn: zorgen voor zijn maaltijden, zijn boodschappen en zijn in-en-uit-bed-en-naar-de-WC-mobiliteit. En hoe zat het dan ook al weer mnet de AOW? O ja, beiden (verzorger en verzorgde) krijgen dan geen ongehuwden AOW meer omdat ze worden gezien als samenwonend als ze zoveel bij elkaar zijn. Nou, dat zal de gratis mantelzorg wel erg aantrekkelijk maken. Zijn ze hier verdorie helemaal gek aan het worden? Wordt het onderhand eens geen tijd voor een integrale aanpak van de zorgproblemen? Door dit versnipperde gedoe worden straks alleen de bureautjes rijk; hoe meer versnippering, hoe meer bureautjes en hoe minder beeld van de totaaleffecten. Tenslotte doet men net alsof er momenteel geen mantelzorg wordt gegeven. Maar daar zijn al twee en een half miljoen mensen dagelijks structureel mee bezig. Wanneer is het ooit eens genoeg? Ik pleit dus om te beginnen voor een afzonderlijk ministerie voor (ouderen)zorg en vervolgens voor eindelijk eens genoeg geld voor dit ondergeschoven kindje dat zorg heet.

Denk eens aan 2 miljoen subsidiefraude, 50 miljoen aan huursubsidiefraude, verkeerd verstrekte en te lang doorlopende toelsagen, Bulgarenfraude, zorgfraude door zorgverleners voor zes miljard per jaar. Kennelijk is er geld genoeg in gek Nederland!
hansen / gepensioneerd docent
Ik trek de omgekeerde conclusie: morele verplichting?? my ass!! Met junks als buren, en familie waar je geen contact mee hebt, voel ik geen enkele verplichting.

Sterker: ik ben GESTOPT met vrijwilligerswerk vanwege al deze flauwekul. Nu reizen en doen waar ik zin in heb.omdat ik tegen de 70 verplicht ga worden om ¨vrijwillig¨ zorgtaken op mijn nek te nemen.

Nee de zorgkosten reizen de pan uit vanwege grootschalig bedrog bij alle betrokkenen. Begin daar maar eerst mee.
gerrie
Dit land is zo ziek dat we niet meer voor ouderen en zieken kunnen zorgen. En nou gaan we Poetin aanpakken. Het leger is zo kapot bezuinigd dat ze hier nog geen dooie mug kunnen neerschieten. Economische sancties? Goed voor ons bedrijfsleven en de energierekening. De rekening zal vast stijgen en de bedrijven dalen. Achter de groene tafel weten ze het wel. In Nederland is een zwaar overschot aan van die zogenaamde managers. De hele dag zitten ouwehoeren en nog niks gezegd. 99% vandaag nog naar huis sturen.
eric / directeur adviesbureau
Annemiek en Sandra hebben helemaal gelijk helemaal gelijk.

Pilot: Verplicht alle politici, vooral ministers, staatsecretarissen en tweedekamerleden, minimaal twee uur per dag mantelzorg te verlenen aan familie, naaste buren of goede kennissen.



Over een jaar verwacht ik dan nieuwe weloverwogen voorstellen van deze kamerleden.



Het is altijd makkelijk voor anderen te spreken.
liesbeth / mantelzorger
door zg reorganistie ben ik bijna 10 jaar gelden mijn baan kwijtgeraakt:; in die tijd begonnen mijn schoon--en ouders al te sukkelen dus al zo'n 10 jaar ben ik nu bezig met de 2 laatst overlevenden>. ook in het ehuis van mijn vader moest ik aan de slag> want het was een vies boeltjeDRAMA OP DRAMA

TOEN WAS IK BEGIN 40 NU BEN IK VOOR WERK niet volledig beschikbaar doordat de zorg zwaarder wordt MAAR IK HEB GEEN UITKERING OF ANDERE INKOMSTEN dus met mij zijn vele andere

intensieve mantelzorgers wat pensioen aangaat de

dupe maar goed ik begrijp dat de hoge mensen op de ladder HET BONUSJE MOETEN ONTVANGEN

IPV MEER PERSONEEL OP DE WERKVLOER
Cora Capel / beleidsadviseur
Leuk dat verplichten van de mantelzorg door kinderen, buren etc. Hoe gaat men dat doen?

Welke dwangmiddelen moeten er ontwikkeld worden?

Met een nagenoeg fulltime-baan (door fusies op 1,5 uur reizen geplaatst) blijft er niet veel tijd over om te mantelzorgen
Advertentie