Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeentebestuurders VVD en PvdA botsen over asielzoekers

Gemeentebestuurders van de VVD en de PvdA verschillen sterk van mening over de vraag of gemeenten opvang moeten bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

09 juli 2014

Lokale bestuurders van VVD en PvdA verschillen sterk van mening over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers nog recht hebben op onderdak. Dat blijkt uit onderzoek van Nu.nl onder gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters.

Opvang
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl. Van de VVD’ers vindt slechts een op de tien dat de gemeente bij definitief uitgeprocedeerde asielzoekers de mogelijkheid moet hebben opvang te bieden met voedsel, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs. Bij de PvdA'ers zijn dat er negen op de tien.

Teeven
Van alle ruim 2000 respondenten van alle politieke partijen vindt een iets meer dan de helft (55 procent) dat de gemeente ook die mogelijkheden moeten hebben. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) van de landelijke coalitie van VVD en PvdA is juist tegen de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.


Land uit
Op de stelling dat Teeven alles in het werk moet zetten om uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit te zetten reageert van alle ondervraagde lokale bestuurders precies de helft instemmend. Maar ook op dit laatste punt zijn de verschillen tussen plaatselijke VVD'ers en PvdA'ers groot. Bij de liberalen is 91 procent het eens met de stelling en bij de sociaaldemocraten 29 procent.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie