Advertentie
sociaal / Nieuws

Vragen over welzijnswerk Youth for Christ Tilburg

De SP in Tilburg is geschrokken van ‘weer een zendingsorganisatie die haar mogelijk niet neutrale boodschap uitdraagt onder Tilburgse jongeren’. Welzijnswerkorganisatie YfC|The Mall, onderdeel van Youth for Christ,  verzorgt jongerenwerk rondom het Stuivesantplein in de stad. De partij heeft daarom kritische vragen gesteld aan het college van B&W.

28 oktober 2009

Religie-neutraal
De SP vindt dat jongerenwerk moet worden uitgevoerd door religie-neutrale professionele organisaties. Volgens de socialisten kan alleen op die manier respect voor grondwettelijk vastgelegde gelijkberechtiging van mensen met bijvoorbeeld een verschillende seksuele geaardheid of levensovertuiging worden gewaarborgd.

Criteria
Woordvoerder Veerle Slegers: ‘We vragen ons af waarom welzijnsorganisatie de Twern, die overal elders in Tilburg jongerenwerk uitvoert en daarvoor door de gemeente wordt gesubsidieerd, ook niet aan de gang mag op het Stuivesantplein. En welke criteria hanteert de gemeente eigenlijk voor jongerenwerk, als een actief-christelijke zendingsclub Tilburgse jongeren mag komen entertainen en van de straat houden?’

 

Levensvisie
Volgens Martijn Vellekoop, woordvoerder van Youth for Christ wordt welzijnswerk altijd vormgegeven vanuit een levensvisie. ‘Sociaal werk kan niet neutraal worden gedaan. Elke dag maken jongerenwerkers praktische keuzes, gebaseerd op waarden en voorkeuren die passen binnen een bepaalde visie.  Wij zijn transparant in de levensvisie van waaruit wij werken.'

 

Ras of geslacht
‘In het welzijnswerk werken we vanuit de doelstellingen van de overheid. Veelal gaat het daarbij om doelen als talentontwikkeling en participatie in de samenleving. Van evangelisatie met overheidsgeld is daarbij geen sprake. In kerken brengen we bijvoorbeeld wel een evangeliserende boodschap. Alle jongeren, ook homoseksuele jongeren zijn welkom bij onze activiteiten en worden ondersteund. Wij maken geen onderscheid naar ras of geslacht. In de wijk rondom het Stuivesantplein komen ondermeer jongeren met een Antilliaanse of Marokkaanse achtergrond. Wij hebben veel ervaring met het werken met jongeren met multiculturele achtergronden’, aldus Vellekoop.

 

De Baarsjes
Slegers wil ook weten of het college de discussie in Amsterdam kent. Volgens de SP heeft stadsdeel de Baarsjes in Amsterdam, dat ook haar jongerenwerk liet uitvoeren door Youth for Christ, begin dit jaar YfC onder curatele gesteld omdat het vertrouwen van het stadsdeelbestuur in YfC zwaar beschadigd was. Aanleiding waren uitspraken van YfC-bestuurders die getuigden van een sterk zendingsgerichte houding. De stadsdeelvoorzitter van de Baarsjes moest begin dit jaar uiteindelijk aftreden omdat partijen in de deelraad te grote vraagtekens zetten bij het contract van het stadsdeel.

 

Politieke discussie
Vellekoop: ‘Tot een onder curatele stelling is het nooit gekomen, dat was helemaal niet houdbaar. Er heeft zich wel een flinke politieke discussie afgespeeld. Uit een evaluatie van het stadsdeel blijkt ook dat we daar goed werk verrichten. De SP uit Tilburg is ook van harte welkom om in De Baarsjes of andere steden de praktijkervaringen te horen van jongeren en andere betrokkenen.'

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans / ass proj leider
Ik snap dit niet helemaal. YFC doet bijzonder goed werk. Deze instelling heeft zijn sporen ruimschoots verdiend. In de Rotterdamse probleemwijk Millinx bereikt men jongeren die door andere instellingen niet bereikt worden. Dat er een christelijk sausje over gegoten is moet geen probleem zijn. Sterker nog: de christelijke normen en waarden worden maatschappelijk nog breed gedragen (niet stelen, liegen etc)
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
Niet stelen, niet liegen zouden christelijke normen en waarden zijn? Kom kom. Die waarden waren er al lang voor het christendom en komen in iedere levensovertuiging terug. Het zijn gewoon voorwaarden voor overleven in groepsverband, niets meer, niets minder.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Als in de praktijk blijkt dat druk op mensen wordt gelegd tot bekering moet men deze organisaties niet inhuren.
Kennelijk is deze discussie bij het Leger des Heils nooit een discussie geweest.
jDe gesubsidieerde poot, het welzijnswerk, staat daar wat gescheiden van het kerkgebeuren. Of de motivatie op Christelijke, of humanistische grondslag berust, maakt niets uit. Als de motivatie bekeren is, moet de overheid (belastingbetaler) hier zich niet mee inlaten. Dit kan alleen de praktijk uitwijzen.
Het feit dat niet-religieus geinspireerde organisaties falen bij dit type werk, lijkt mij wel zeer zorgerlijk.
Gerrit
Weer eens een reactie van een (op maoïstische leest geschoeide) partij, die vooral mediatechnisch en populistisch goed ligt. Volgens mij moeten politieke partijen ook kijken naar de resultaten dat het welzijnswerk oplevert. Alleen op basis daarvan kan gekeken worden of de organisatie goed werk doet.
Er heerst bij de SP angst voor iets waarvoor men niet angstig hoeft te zijn. Vanuit mijn ervaring in de jeugdhulpverlening heb ik gezien dat hulpverleners altijd hun eigen levensbeschouwing delen. Ook als deze gestoeld is op de denkbeelden van de SP, liberalisme of (met name) oosterse mystiek. In mensenwerk kun je dat nooit uitvlakken, juist ook omdat de levensbeschouwing vaak een bron van inspiratie is voor deze mensen om dit vak uit te voeren.
Pragrea / Adviseur
In een seculiere maatschappij welke wij beogen te zijn dient een strikte scheiding te bestaan tussen kerk en staat. Dat dit helaas niet in alle facetten van de samenleving daadwerkelijk vorm heeft is spijtig te noemen. Het gaat echter helemaal niet aan om publieke middelen aan te wenden voor subsidiëring van organisaties waarbij we ons af mogen vragen of iedereen daar welkom is en zonder dogmatische sausjes overgoten wordt.
Wat dit betreft kan de SP zeker op mijn steun rekenen.... Probleem is echter dat de SP zelf natuurlijk ook niet geheel vrij is van minimaal dubieuze bedoelingen als het gaat om hun streven naar het zgn. gelijkheidsbeginsel.
Advertentie