Advertentie
sociaal / Nieuws

Helft preventiedoelen is niet behaald

Geld voor gezonde schoolpleinen ontbreekt vaak.

05 juli 2022
groene-schoolpleinen.jpg

Bijna de helft van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord voor 2021 is niet behaald. Dit blijkt uit de Voortgangsrapportage Nationaal Preventieakkoord 2021 van het RIVM die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Burgemeester

Gemeente Nijkerk
Burgemeester

Operationeel projectbegeleider energietransitie

JS Consultancy
Operationeel projectbegeleider energietransitie

Op de fiets

Tot en met 2021 zijn er in het Nationaal Preventieakkoord eenenveertig doelen gesteld, daarvan zijn er  tweeëntwintig behaald. Zo zijn alle schoolterreinen en kinderdagopvanglocaties vrijwel rookvrij. En meer dan de helft van alle gemeenten (57 procent) stimuleert een gezonde leefstijl bij jongeren volgens de zogeheten JOGG-aanpak (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). Hierbij horen dingen als: op de fiets naar school, een gezonde schoolkantine en gezonde producten in lokale winkels.

Roken

Veel andere doelen zijn in 2021 echter niet behaald, zo blijkt uit de voortgangsrapportage. Zo krijgt minder dan de helft van alle zwangere vrouwen die roken bijvoorbeeld het advies van de verloskundige om te stoppen. En minder dan de helft van alle kinderopvanglocaties heeft een medewerker die de training Gezonde Kinderopvang heeft gevolgd. Van vier doelen uit het preventieakkoord is volgens het RIVM onbekend of ze zijn behaald. 

Grenzen budget

In 2021 zijn ongeveer tien gemeenten en tweehonderd basisscholen geholpen om schoolpleinen gezonder te maken. ‘Dit betekent echter niet dat de gezonde schoolpleinen ook daadwerkelijk gerealiseerd zijn’, aldus de voortgangsrapportage. Scholen hebben volgens het RIVM onder meer te maken met onvoldoende middelen om schoolpleinen daadwerkelijk te veranderen. In 2021 kwam er in twee provincies een nieuwe regeling voor gezonde schoolpleinen. In één daarvan - Gelderland - wordt die dit jaar alweer beëindigd. 'De grenzen van het beschikbare budget zijn bereikt', aldus het RIVM.

Obesitas

De doelstelling van 2020 om vijfendertig gemeenten te laten beginnen met een 'sluitende aanpak' voor kinderen met overgewicht en obesitas is in 2021 behaald. Binnen het project ‘Meer mensen in beweging door de samenwerking Sport & Zorg’ zijn in 2021 ook zeven gemeenten gestart met experimenten om kinderen met overgewicht en obesitas structureel te laten sporten. ‘Het is nog onbekend hoeveel personen deelnemen aan deze pilots’, aldus de voortgangsrapportage. ‘Omdat voor deze afspraak geen concrete datum en/of meetbaar doel is vastgesteld, kan geen duidelijk beeld gegeven worden van de voortgang.’

Het Nationaal Preventieakkoord moet ervoor zorgen dat er in 2040 minder mensen roken, overgewicht hebben of te veel alcohol drinken. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ach, in Zoetermeer is net een vreetschuur geopend met de meest ranzige volvette hamburgers denkbaar. In het stadhuis! So much voor je preventie akkoord.
Chris de Boer
*GAAAAAAAAAAP!*
Het is weer de aloude bekende weg langs p*kk**s die even moeten laten zien wie de langste heeft, basisregel nummer 1 voor politici.

Als we nou es met elkaar afspreken dat we één 'paraplu-doel' kiezen (de wereld wat beter maken) en iedereen daarbinnen gewoon zijn of haar gang laten gaan. Ik durf een mega Bossche bol in te zetten (zo een van Jan de Groot) dat we dan veel meer resultaat bereiken dan wanneer we preventiedoelen etc. afspreken.

Nederland is te polderend en te liberaal voor vastgestelde doelen.
P. Smit
Wat Chris zegt.

Op dit vlak zijn in NL de WEF-doelen nog ver weg. Gelukkig!
Advertentie