Advertentie
sociaal / Column

Van Vinken naar Vonken, politiek maatwerk in het sociale Domein

Column Diane BergmanFinalist van de BB Serious Game Top InfluencersWanhopig op zoek naar een onderwerp voor deze column twitterde ik om hulp, #durftevragen. Het regende onderwerpen uit mijn netwerk. Kleinschalige dementievoorzieningen, preventie voor jeugd, niks beleid, mensen. Van alles kwam voorbij met één grote rode draad.

15 december 2011

Maatwerk. De mensen centraal en niet hun problemen. We staan aan de vooravond van een volledige vernieuwing van het sociale domein. Gemeenten krijgen lokaal de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg en AWBZ begeleiding. Samen met de nieuwe Wet Werken naar Vermogen ontstaat er voor gemeenten een heel nieuw speelveld. Financieel helaas ook een kleiner speelveld, door bezuinigingen.

De uitdaging is het in elkaar schuiven en het ontschotten van de verticale kolommen waarbinnen voorzieningen nu georganiseerd zijn. Ik riep ooit al eens ergens in Hardenberg dat het goedkoper is de srv-wagen te sponsoren dan om 20 bejaarden uit een dorp intramuraal te plaatsen.

Het lijkt bestuurlijk niet aantrekkelijk de terreinen te verbinden. Maar denk eens aan een kind met een leerprobleem, een rugzakje, en zorgadviesteam.

De thuissituatie is een moeder met een lage opleiding, geen baan en een slecht zelfbeeld. Niet meteen in staat bij te dragen aan de positieve ontwikkeling van haar kind. Er is 1x participatiegeld. Zet je in op deze moeder? En maak je van de som der delen meer? Of kies je een andere uitkeringsgerechtigde? Of AWBZ begeleiding, dagbesteding en activering van mensen die echt buiten het arbeidsproces zijn komen te staan? WMO meets WWB. Nog meer voorbeelden in de consumptie van zorg en lage inkomens zijn er ook.

Kijkend naar de kaarten van een grote stad op de drie genoemde terreinen valt steeds weer op dat dezelfde vlekken oplichten. Het gaat over dezelfde mensen. In de jeugdzorg kennen we de schrijnende gevallen die hebben geleid tot het adagium één kind, één gezin, één plan. Daar gaat het in de vernieuwing van het sociale domein over. Lokaal maatwerk, dus, op het niveau van de wijk.

Kijk eens naar de mensen en durf dat maatwerk. Dat vraagt meer dan ooit ook politieke durf. De vinklijstjes van ‘waar iemand recht op heeft’ los te laten en te meten aan de hand van het aantal vonken: Mensen die weer de regie hebben in hun eigen leven. Daar ligt een politieke uitdaging omdat het maatwerk vraagt, aan de voorkant in kaderstelling en aan de controle kant, durven koersen op de horizontale verantwoording. Wie durft?

Diane Bergman, Raadslid D66 Lelystad, TA Coach en Communicatieadviseur
 



*Lees ook columns van andere BB Top Influencer-finalisten>>
*Al LinkedIn-lid? Zoek de finalisten op in de BB Linkedin-groep of in één van de subgroepen:

 

 Arbeidsmarkt & Carrière  
 Digitaal Besturen 

 Financiën 

 Openbare Orde en Veiligheid 

 Ruimte en Milieu 

 Sociaal

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ha Vo / Bestuurslid Stichting Nederland Werkt Mee
Maatwerk, dat hebben we zeker nodig! Maatwerk vergt aandacht en aandacht hoeft niet altijd geld te kosten, vooral inspiratie en activatie van mensen om de minder begunstigden heen.



Ik heb alle begrip voor alle wijzigingen, vanuit financieel perspectief, echter hoop ik wel dat de overheid ook veel meer sociale iniatieven zal steunen om ervoor te zorgen dat de minder begunstigden toch ergens op terug kunnen vallen.



Daaorm wil ik graag mijn Kerstgedachten met jullie delen, waarbij we met z’n allen bewuster moeten kijken wie wij in onze buurt kunnen helpen. Dus mijn kerstblog voor dit jaar: http://hhvo.wordpress.com/2011/12/25/wwnv-nederl …
Advertentie