Tot 2015: per jaar vierduizend Rijksambtenaren erbij
Het totaal aantal banen bij het Rijk zal in de periode tot 2015 jaarlijks met ongeveer vierduizend banen toenemen.
Nieuwe werken
Dit blijkt uit de conceptversie van een nieuwe methode van werken bij het Rijk, Het Nieuwe Werken, van het project Ambtenaar voor de Toekomst. Dit project is een onderdeel van de vernieuwing van de Rijksdienst die moet leiden tot een kleinere en betere overheid.
Vergrijzing
De oorzaak van de groei van het aantal banen bij het Rijk is de vergrijzing van de samenleving. Daardoor verandert de vraag naar overheidsdiensten, wordt de arbeidsmarkt beïnvloed en de groei van het aantal ouderen in de samenleving heeft ook effect op de arbeidsorganisaties bij de overheid.
Scheve verdeling
‘Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd tot 67 jaar kan enige verlichting bieden om aan de vraag te voldoen, maar zal verre van voldoende zijn om de totale vraag op te vangen. Bovendien leidt het tot een nog schevere verdeling naar leeftijd van het personeel bij de overheid’, zo luidt de waarschuwing in de conceptversie van het Nieuwe Werken.
Functies
Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) maakte woensdag bekend dat het aantal functies van het Rijk verminderd moet worden van vijfduizend naar vijftig. De minister verwacht dat daardoor ambtenaren gemakkelijker van positie zullen veranderen.
Op koers
De vernieuwing van de Rijksdienst moet de omvang van de organisatie van het Rijk in vier jaar verkleinen met twintig procent, goed voor 12.800 fte minder in 2011. Volgens de laatste rapportage aan de Tweede Kamer ligt de uitvoering daarvan op koers. Dit en volgend jaar zijn het moeilijkste: in 2009 moet 3.200 fte worden bezuinigd en volgend jaar 6.400 fte. Het complicerende is dat de Rijksdienst ook nieuwe medewerkers nodig heeft door nieuwe taken en afspraken. Daardoor zal volgens de Rekenkamer uiteindelijk in 2011 per saldo de Rijksdienst slechts 6090 fte kleiner zijn.
Lees hier het artikel Het Nieuwe Werken uit Binnenlands Bestuur 46, 12 november 2009.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat voert die hoofdredacteur dan uit?
Over onduidelijke en verwarrende informatie gesproken!
gelet op de ?cris gebeurd er veel niet. Dat wil zeggen dat de algemene arbeidsmarkt stagneerd. Eerder mensen (uit tijdelijke dienst en flex contracten) kunnen vertrekken en nieuwe mensen zeer voorzichting worden aangenomen. Liever wachten bedrijven de crisis af voordat ze weer durven te investeren in nieuwe krachten. De Overheid is of hoort deze uitval op te vangen. Bijvoorbeeld met nieuwe vormen van overheiddiensten. Projecten met een aanzuigende werken voor bedrijven en dus voor werknemers. Stel voor dat de OVerheid - anno 2010 - grootschalig projecten start en daarmee de economie vlot trekt. E;en ding is zeker. De crisis in NL is officieel voorbij en deze move zorgt ook weer voor snel herstel van het begrotingstekort. Snel handelen. NL loopt al achteraan in Europa. . reacties of vragen zijn welkom
In totaal zal het aantal vacatures bij de overheid in de periode tot 2015 jaarlijks toenemen met naar schatting zo’n 3,5% bij de overheid inclusief zorg en welzijn (0,5% uitbreiding en 3% vervanging) en zo’n 3% (0,1% uitbreiding en bijna 3% vervanging) bij het openbaar bestuur, dat zijn 13500 werknemers waarvan 3600 jaarlijks bij het Rijk. In het licht van de huidige arbeidsmarktontwikkelingen zijn dit aanzienlijke cijfers. Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd tot 67 jaar kan enig soelaas bieden om aan de vraag te voldoen maar zal verre van voldoende zijn om de totale vraag op te vangen. Bovendien leidt het tot een nog schevere verdeling naar leeftijd van het personeel bij de overheid. In ieder geval zal er een flinke instroom van jongeren moeten plaatsvinden maar dan moet de overheid wel kunnen concurreren met de private sector om deze jongeren aan zich te kunnen binden.
We zullen dus moeten zorgen voor flinke instroom van jongeren, maar zullen ook efficiënter ons werk moeten doen. Meer doen met minder mensen. Wij denken dat de principes van het Nieuwe Werken daarbij kunnen helpen.
Op www.voordetoekomst.nl kunt u zowel de visie op HNW als het rapport van Muffels downloaden
Geen crisis? Er is toch wel degelijk een financiële crisis. Deze is inmiddels ten gunste van de fin. wereld en ten laste van de bevolking opgelost.
(zie: 20 miljard reservering bonusgelden door Goldman Sachs)
Verder leeft de crisis door omdat overheden er misbruik van maken door allerlei asociale maatregelen te treffen.
Daar heb ik maar één opmerking voor:
"tot het krankzinnige af"