Advertentie
sociaal / Nieuws

'Stelsel inburgering moet op de schop'

Het huidige inburgeringsstelsel voldoet niet en moet hoognodig op de schop. Het hele systeem moet kleiner en overzichtelijker worden ingericht.

22 maart 2010
Chaos
Dat concludeert de Adviesraad Diversiteit en Integratie in Amsterdam die de haperende inburgering onder de loep heeft genomen. Volgens de raad is het inburgeringsstelsel de laatste jaren uitgegroeid tot een ‘chaos van getallen en definities’, schiet het op onderdelen zijn doel volledig voorbij en zijn er veel te veel ambtenaren mee bezig.

Zinloos
In haar maandag gepresenteerde rapport ‘Het Waterloo van de inburgering – een advies over een zinloze politieke strijd’ doet het adviesorgaan de aanbeveling om eerst eens het juiste aantal nieuwkomers, oudkomers en ‘inburgeringsbehoeftigen’ vast te stellen. Oudere en laaggeschoolde oudkomers zouden vrijgesteld moeten worden van het verplichte inburgeringsexamen omdat het voor hen toch onhaalbaar is. Ook hoogopgeleide kenniswerkers moeten onmiddellijk worden verlost van de plicht om in te burgeren, aldus de Adviesraad die het college van b en w gevraagd en ongevraagd haar mening kan geven.

Registratie
De gemeente moet zich op het terrein van de inburgering beperken tot een centrale registratie en het overige werk (voorlichting, intake, assessment) overlaten aan de aanbieders. Bekostiging moet voortaan plaatsvinden op basis van gegeven lesuren en aanwezigheid van de cursist, vindt de raad. Het college van b en w moet volgens de reglementen binnen acht weken een besluit nemen over het advies.

Een uitgebreid artikel over het advies inburgering is te lezen in Binnenlands Bestuur nummer 12, 26 maart 2010.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ad / docent nt2
Te veel ambtenaren lijkt me een open deur.
Kenniswerkers hoeven niet in te burgeren en kunnen gewoon werken.
De bekostiging is natuurlijk een heet hangijzer. Dat probleem kan enorm versimpeld worden als inburgeraars zelf zeggenschap krijgen over het geld dat wordt uitgetrokken voor hun inburgering: het rijk biedt de gelegenheid voor persoonlijke budgetten, maar gemeentes willen er weinig van weten. Waarom? Omdat zij dan hun controle over de inburgeraars kwijtraken en omdat er dan minder ambtelijke bemoeizucht ( lees ambtelijke werkgelegenheid) nodig zal zijn.
Pragrea / Adviseur
Laten we om te beginnen even vaststellen dat de primaire verantwoordelijkheid voor het inburgeren cq. het leren van de taal bij de inburgeraar zelf zou behoren te liggen.
Dat er in Nederland voor gekozen wordt om die verantwoordelijkheid weg te nemen en over te dragen aan de overheid is natuurlijk al iets om de wenkbrauwen te doen fronsen. Hoogste tijd dus om de rol van de overheid daarin terug te dringen. Heel simpel; verbind het recht aan een duurzaam verblijf alhier en deelname aan de collectieve voorzieningen en verzekeringen consequent aan een geslaagd inburgering traject. Laat de inburgeraar zelf op pad gaan om zijn inburgeringstraject te ontwikkelen en in te kopen. Heeft hij/zij daar geen geld voor ? Verstrek dan een lening die men vervolgens terug kan betalen middels een verstrekte machtiging via loon of uitkering. Zo hoeft er nauwelijks nog een ambtenaar aan te pas te komen. We moeten eens stoppen met dat geknuffel en geregel. Wie wat van zijn leven wil maken in Nederland moet daar zelf maar eens initiatief in laten zien.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Niet iedereen is in staat een taal te leren m.b.v. een boekje en een CD. Een goede, effectieve cursus Nederlands kost op de vrije markt vele duizenden euro's. Dat kunnen veel inburgeraars niet betalen. Nederland eist van inburgeraars dat ze de Nederlandse taal leren. Het wordt ook als een nationaal belang gezien dat iedereen Nederlands kan spreken.

De overheid zou daarom moeten zorgen voor een aanbod van goedkope, maar serieuze taalcursussen die meteen kunnen worden gevolgd, zonder allerlei bureaucratische rompslomp en betutteling.

Een kennis van mij wilde inburgeren, maar moest eerst een paar maanden wachten op een intake-gesprek. Toen kreeg ze te horen dat ze vanwege zwangerschap voorlopig niet in aanmerking kwam voor een taalcursus, omdat die dan door de geboorte van het kind onderbroken zou worden. Resultaat: voorlopig blijft haar Nederlands op een laag niveau, hetgeen haar kans op isolement na de geboorte van het kind vergroot. Terwijl ze graag Nederlands wil leren. Dom en kortzichtig "beleid" - lees: wanbeleid.

Allerlei Europese landen stellen er een eer in goedkope, maar kwalitatief goede taalcursussen aan te bieden en via deze weg ook hun cultuur te verspreiden. Nederland neuzelt over centjes. Penny wise, pound foolish...
Carola
Er is inderdaad véél meer maatwerk nodig! Ik pleit voor een intakegesprek per persoon en daar moet een plan voor worden gemaakt. Niet van die belachelijke CBR-fotootjes met ridicule vragen maar echt zinnige dingen waar die mensen zelf ook wat aan hebben. Er staan zoveel allochtonen te popelen om in te burgeren maar die worden vermalen in de bekende bureaucratische molens.
piet brontsema / org adviseur
het wiel moet kennelijk steeds weer uitgevonden worden. combinatie leren en werken voldoet al,voordat het woord integratie werd uitgevonden
Piet Westland / Geen
Gewoon afschaffen.
Pino
Quote: 'Oudere en laaggeschoolde oudkomers zouden vrijgesteld moeten worden van het verplichte inburgeringsexamen omdat het voor hen toch onhaalbaar is' We gaan toch niet mensen die hier al jaren wonen en geweigerd hebben in te burgeren belonen! Dit is weer een typisch voorbeeld van problemen uit de weg gaan.
frans / ambtenaar
Uitkering afhankelijk stellen van bereidheid tot inburgeren, en uiteraard uitkeringsimmigratie tegengaan.
Verplicht inburgeren is onzin, afschaffen die dure bezigheidsterapietjes.
Advertentie