'Stelsel inburgering moet op de schop'
Het huidige inburgeringsstelsel voldoet niet en moet hoognodig op de schop. Het hele systeem moet kleiner en overzichtelijker worden ingericht.
Dat concludeert de Adviesraad Diversiteit en Integratie in Amsterdam die de haperende inburgering onder de loep heeft genomen. Volgens de raad is het inburgeringsstelsel de laatste jaren uitgegroeid tot een ‘chaos van getallen en definities’, schiet het op onderdelen zijn doel volledig voorbij en zijn er veel te veel ambtenaren mee bezig.
Zinloos
In haar maandag gepresenteerde rapport ‘Het Waterloo van de inburgering – een advies over een zinloze politieke strijd’ doet het adviesorgaan de aanbeveling om eerst eens het juiste aantal nieuwkomers, oudkomers en ‘inburgeringsbehoeftigen’ vast te stellen. Oudere en laaggeschoolde oudkomers zouden vrijgesteld moeten worden van het verplichte inburgeringsexamen omdat het voor hen toch onhaalbaar is. Ook hoogopgeleide kenniswerkers moeten onmiddellijk worden verlost van de plicht om in te burgeren, aldus de Adviesraad die het college van b en w gevraagd en ongevraagd haar mening kan geven.
Registratie
De gemeente moet zich op het terrein van de inburgering beperken tot een centrale registratie en het overige werk (voorlichting, intake, assessment) overlaten aan de aanbieders. Bekostiging moet voortaan plaatsvinden op basis van gegeven lesuren en aanwezigheid van de cursist, vindt de raad. Het college van b en w moet volgens de reglementen binnen acht weken een besluit nemen over het advies.
Een uitgebreid artikel over het advies inburgering is te lezen in Binnenlands Bestuur nummer 12, 26 maart 2010.
Kenniswerkers hoeven niet in te burgeren en kunnen gewoon werken.
De bekostiging is natuurlijk een heet hangijzer. Dat probleem kan enorm versimpeld worden als inburgeraars zelf zeggenschap krijgen over het geld dat wordt uitgetrokken voor hun inburgering: het rijk biedt de gelegenheid voor persoonlijke budgetten, maar gemeentes willen er weinig van weten. Waarom? Omdat zij dan hun controle over de inburgeraars kwijtraken en omdat er dan minder ambtelijke bemoeizucht ( lees ambtelijke werkgelegenheid) nodig zal zijn.