Advertentie
sociaal / Nieuws

Oosterhout introduceert keukentafelgesprekken Wmo

De gemeente Oosterhout past haar Wmo-beleid aan en gaat voortaan eerder naar mensen toe om van hen te horen wat hun behoeften zijn. Met deze 'keukentafelgesprekken' hoopt de gemeente letterlijk en figuurlijk een drempel voor cliënten weg te nemen.

26 januari 2010

Ivoren toren
De intake-gesprekken op het gemeentehuis schoten tekort in de inventarisatie van de behoeften van cliënten, aldus PvdA-wethouder Hans van Brummen. 'We constateerden dat er afhankelijkheid ontstaat als je vanuit je ivoren toren het beleid uitvoert. Dat is minder geschikt.' In de komende maanden krijgen Wmo-consulenten speciale trainingen om bij mensen thuis tot “betere gedachtewisselingen” te komen. 'Je voert op dan een andere wijze een gesprek over de compensatie van een gebrek. Dat is de bedoeling van de Wmo. Naar het gemeentehuis gaan is voor veel mensen een drempel. Die willen wij met deze nieuwe verordening wegnemen.'

Familielid
Bij mensen thuis aan de keukentafel is meer tijd en ruimte voor zo'n gesprek, vindt Van Brummen. 'Er is meer gelegenheid gebreken te tonen. Mensen kunnen zich laten bijstaan door de buren of een familielid. We willen goede compensatie bieden, want ze hebben recht op een voorziening. Het gaat erom wat ze echt nodig hebben.' Mensen kunnen voortaan bellen of mailen naar het gemeentehuis met het verzoek of een Wmo-consulent langskomt. 'Vaak praten ze al in hun eigen netwerk over hulp. We willen intermediairs pushen om de cliënten te wijzen op deze mogelijkheid en gewoon te bellen.'

 

Kantelpunt
Kritische kanttekeningen komen van oppositiepartij GroenLinks/D66. Fractievoorzitter Jan-Willem van der Zanden vindt dat dit al veel eerder had moeten gebeuren en er geen nieuwe verordening voor nodig was. Van Brummen wijst er echter op dat zo'n verandering niet zomaar plaatsvindt. 'Het kan nu al, maar er is wel sprake van een omslag. De verordening is een kantelpunt. Het accent verandert. We gaan van het aflopen van een rijtje voorzieningen naar kijken wat echt wenselijk is. Op 1 juli gaat de verordening in en tot die tijd scholen we onze eigen medewerkers bij. Het blijft overigens ook gewoon mogelijk om naar het loket op het gemeentehuis te gaan.'

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Laat men dan ook daarin meenemen, dat in geval een indicatieduur voor een bepaalde begeleiding (in dit geval drie maanden) door ziekte aanvrager binnen dat termijn niet kan plaatsvinden, men de verlenging op dat ene onderdeel niet als een nieuwe aanvraag gaat behandelen in het regiokantoor CIZ.
Theo Evers / lid WMO- raad
Ik vind dit een goed brger vriendelijk initiatief. Hiervoor veel waardering. Dit zou iedere gemeente moeten doen. In de praktijk worden nog veel telefonische gesprekken gevoerd. Dit is onacceptabel en burger onvriendelijk. Eigenlijk kun je zeggen natte vingerwerk.
Gerard Buiks / gepensioneerd prov.planoloog
Consulenten thuisgesprek open ingaan tot aan de randen van de WMO-verordening/besluit en na in gebruikname van hulpmiddelen ook nog een keer gaan kijken hoe het bevalt. Voorkom werkeloze hulpmiddelen.
Anne Gutman / niet werkend
Zie voor de WMO, hoe de Gemeente Boarnsterhim, deze wet toepast.Meedenkers, zitten in elk dorp van de gemeente. Deze meedenkers, zijn, het eerste aanspreekpunt voor de WMO aanvragen. Voor vragen mw.S.v/d Sluis, beleidsamtenaar. Zij doet de WWB en de WMO.
Advertentie