Advertentie
sociaal / Nieuws

Noorden wil gevangenissen behouden

De drie noordelijke provincies Groningen, Drenthe en Friesland willen hun gevangenissen behouden. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil deze mogelijk sluiten.

26 november 2012

Noordelijke burgemeesters, gevangenisdirecteuren, ondernemingsraden en de provincies trekken samen op om de dreigende sluiting van alle gevangenissen in Groningen, Drenthe en Friesland tegen te gaan.

100 miljoen euro
Ze zullen gezamenlijk actievoeren tegen de uitgelekte bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, zo spraken zij maandagmiddag af op het provinciehuis van Drenthe in Assen.

Teeven zou volgens die plannen 11 van de 29 gevangenissen willen sluiten, met name in Groningen, Drenthe en Zeeland, en de rest willen concentreren in en rond de Randstad. Het ministerie wil daarmee 100 miljoen euro besparen.

Breed lobbyfront
In de noordelijke provincies zijn zes gevangenissen: vier in Drenthe (waarvan drie in Veenhuizen en één in Hoogeveen) en in Groningen (Ter Apel) en Friesland (Leeuwarden) elk één. Die zijn samen goed voor honderden arbeidsplaatsen. De bereidheid om actie te voeren is volgens de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma groot. Hij spreekt van een ,,breed en veelkleurig lobbyfront''. De Drentse commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar gaat de lobby aanvoeren.
 

Teeven zei eerder dat er nog geen definitief plan ligt. Dat komt in het voorjaar van 2013.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
Sluiting zal enkel leiden tot meer ellende. En meer ellende kost de maatschappij meer geld, schade en inzet. Doordat aan langere afstanden hogere kosten zitten zullen bezoekers minder bij gevangenen kunnen langsgaan. En dit veroorzaakt spanningen op het relationele vlak, vereenzaming en alles wat daarmee samenhangt. De gevangene keert zich nog verder af van de maatschappij en ten tijde van terugkeer heerst enkel nog wrok. Het is maar de vraag of we dat wel wensen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het gevangeniswezen moet gewoon efficiënt worden georganiseerd (niet meer accommodatie dan noodzakelijk, gevangenen betalen voor kost en inwoning etc.). Als dat betekent dat er gevangenissen in het Noorden moeten verdwijnen dan is dat maar zo. We gaan natuurlijk geen gevangenissen voor Jan met de korte achternaam in stand houden. Het Noorden behoort ook efficiënt om te gaan met de factor arbeid.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie