of 64231 LinkedIn

Vraag naar thuiszorg blijft stijgen

De vraag naar thuiszorg en specifieke woonvormen voor ouderen neemt in Nederland sterker toe dan in andere EU-landen. Dat verwachten ING-economen.

De vraag naar thuiszorg en specifieke woonvormen voor ouderen neemt in Nederland naar verwachting sterker toe dan in andere EU-landen. Dit komt onder meer door de sterkere vergrijzing in Nederland, maar ook omdat in Nederland een relatief groot deel van de kosten voor huishoudelijke hulp en thuiszorg wordt vergoed.

Aangepaste woonvorm

Ook het gegeven dat Nederlandse ouderen relatief vaak op zoek zijn naar een aangepaste woonvorm en daar ook extra geld voor willen uittrekken, draagt bij aan de grotere vraag naar huisvesting voor ouderen ten opzichte van andere EU-landen. Het inkomen van Nederlandse ouderen is hoog ten opzichte van leeftijdsgenoten elders in grotere EU-landen. Dit stelt ING Economisch Bureau in het dinsdag verschenen rapport ‘Elderly care and housing demand in the EU’, waarvoor een enquête werd afgenomen in elf grotere EU-landen.


Stijging 5 procent

Tot 2050 verdubbelt het aantal 75-plussers, volgens demografische prognoses. Op basis van het groeiend aantal ouderen en bij een aanhoudende economische groei verwachten de ING-economen dat de Nederlandse vraag naar thuiszorg voor ouderen tot 2030 potentieel met vijf procent toeneemt. In de overige EU-landen zal er sprake zijn van een potentiële groei van 3,5 procent. De potentiële vraag naar woonvormen voor ouderen neemt in Nederland met 7 procent toe en in elf onderzocht EU-landen gezamenlijk 5,5 procent.   


Vergoeding

In verhouding tot Europese leeftijdsgenoten wonen Nederlandse ouderen vaker in woonzorgcomplexe of andere op oudere gerichte woonvormen. Nederlandse ouderen ontvangen ook vaker zorg en ondersteuning thuis dan elders in Europa. Dit heeft volgens de ING-economen waarschijnlijk te maken met het feit dat in Nederland een relatief groot deel van de kosten voor thuiszorg en huishoudelijke hulp wordt vergoed. ‘Het hoge huidige gebruik verklaart waarom Nederlandse ouderen minder vaak bereid zijn om zelf nog extra ondersteuning aan huis, zoals schoonmaak-, maaltijd-, boodschappen- of onderhoudsdiensten in te kopen dan elders in Europa’, aldus de ING-economen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
In sommige landen draaien de kinderen op voor de extramurale zorg van hun ouders. Dat is nog eens andere koek. Hoe lang is de huidige situatie nog te handhaven?
Door Petra op
Zou de vraag naar thuiszorg in Nederland ook worden beïnvloed doordat ouderen langer zelfstandig thuis (moeten) wonen? Maar weinig huishoudens in Nederland bestaan uit meer dan 2 generaties, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland met zijn vele 'einliegerwohnungen' voor opa en/of oma.