Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn wil ontzien thuishulp overwegen

Hij vindt het een interessant idee om 750 miljoen euro extra vrij te maken om zo minder ingrijpend te bezuinigen op huishoudelijke hulp voor ouderen.

16 februari 2013
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het een interessant idee om 750 miljoen euro extra vrij te maken om zo minder ingrijpend te bezuinigen op huishoudelijke hulp voor ouderen. Dat zei Van Rijn vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Idee uit Amsterdam De Amsterdamse zorgwethouder Eric van der Burg opperde het idee. Hij wil het geld voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg-geld) in hetzelfde potje doen als het geld voor de AWBZ, waar onder meer de huishoudelijke hulp en de thuiszorg uit worden betaald. Op die manier ontstaat wat ruimte om de scherpe kantjes van de bezuinigingen af te halen.
Uitgebreid over praten

Van Rijn stelt dat het nog te vroeg is om het idee uit te voeren, maar gaat er zeker goed naar kijken. ,,Ik ga alle ideeën bekijken en op een rijtje zetten en dan stuur ik in maart een brief naar de Kamer. Daarna kunnen we er uitgebreid over praten'', stelde de staatssecretaris.

Zieken en gehandicapten verder achteruit

Patiëntenorganisaties zien geen heil in het plan. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) vreest dat haar leden niets meer terugzien van het Wtcg-geld als dat wordt samengevoegd met het AWBZ-budget. ,,Dit kabinet laat al een heleboel compensatieregelingen verdwijnen. Door nu met Wtcg-geld de bezuiniging op de huishoudelijke hulp te verzachten, gaan chronisch zieken en gehandicapten er nog meer op achteruit. Zo kunnen ze wel 100 tot 250 euro per maand mislopen'', aldus een woordvoerder. ,,En de inkomenspositie van chronisch zieken en gehandicapten is daarvoor te kwetsbaar.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het wekt niet bepaald vertrouwen in de verzorgingsstaat om te zien hoe mensen die hun leven lang premies hebben betaald, nu door de overheid worden afgescheept en zelf hun spaarcentjes moeten aanwenden voor het inkopen van zorg. Ik zie het nu bij mijn eigen moeder van 89 jaar. 7 procent korting op haar pensioen en 1600 euro extra besteden aan zorgkosten ! En dat terwijl het gezinsinkomen vroeger nauwelijks modaal was.

Met dank aan de huidige PvdA (tegenwoordig Partij van de Armoe). Ze zal als oudere maar op meneer Samson hebben gestemd.



A.R. Fluit
Maar er is nou juist geld genoeg! Alleen gaat dat naar de jeugdzorg dat totaal niet functioneert, en naar de bestrijding van kindermishandeling die niet werkt omdat de jeugdzorg niet functioneert.



Staatssecretaris van Rijn kan erop aansturen dat na de transitie alleen nog maar organisaties jeugdzorg mogen leven waar de manager zich persoonlijk verantwoordelijk stelt voor de kwaliteit en om het binnen het gestelde budget en zonder wachtlijsten te doen.



Dat scheelt ontzettend veel geld en dan ben je in een klap af van de hele disfunctionele door en door verziekte achterban van Jeugdzorg Nederland! En van dat vreselijk gelobby met al die bestuurlijk rookgordijnen en al die manieren waarop de jeugdzorg altijd maar meer geld wil (chantage van wachtlijsten bijvoorbeeld)



De huidige jeugdzorg werkt niet, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het kinderen er beter van worden.Maar er zijn wel heel veel voorbeelden van kinderen die er slechter van worden en ouders ook. Deze week wordt er notabene in Brussel geklaagd over de Nederlandse jeugdzorg en de mensonterende praktijken!



Nog meer geld erbij in de hoop dat de jeugdzorg wel gaat functioneren, investeren in zogenaamde innovaties bijvoorbeeld, werkt niet, het is trekken aan een dood paard. Burgerparticipatie, zoals Eigen Kracht, werkt ook niet. Het blijkt in Amsterdam - het paradepaardje van Eigen Kracht - dat jeugdzorgbestuurders en hun lobby het weer zo hebben gedraaid dat zij niet minder hulp verkopen en er dus ook geen sprake is van een bezuiniging. (er is sprake van een verschuiving van de hulp, maa rniet van minder. En dat had niemand door, zo machtig is die lobby van Jeugdzorg Nederland nu.)



Ouders en kinderen smeken om de ontmanteling va de huidige jeugdzorg. Ze willen dolgraag naar particuliere bureaus als de Opvoedpoli en die willen op hun beurt graag een kans. Ze kunnen het goedkoper, beter en nemen verantwoordelijkheid zeggen ze. En idd, er zijn heel veel vestigingen nu, en nauwelijks klachten. Ondenkbaar in de reguliere jeugdzorg.



Zulke clubs passen bij het nieuwe denken en bj bezuinigingen. Het volk maalt er niet om als er bezuinigd wordt op jeugdzorg, alleen zal de lobby heel hard in de media gaan roepen over kwetsbare kinderen en dat het een schande is. Maar dan kan de staatssecretaris gewoon uitleggen waarom, het is toch een normaal verhaal.



Dat zou de democratie goed doen, het zou goed zijn voor de kloof tussen burgers en de overheid. En het zou geweldig zijn als ouderen en gehandicapten weer gewoon thuiszorg ontvangen en huishoudelijke hulp. Nu komt het voor dat zieke ouders geen thuiszorg en -hulp kunnen krijgen en dat hun kinderen daarom onder toezicht van jeugdzorg komen te staan die hen onderbrengt in instellingen of pleeggezinnen tegen torenhoge kosten.



Dat zijn niet de verhoudingen die wenselijk zijn in de bevolking. Daar wil men fatsoenlijke zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten. En SVP dolgraag bezuinigen cq ontmantelen van het door en door verrotte en verziekte huidige jeugdzorgsysteem.



Bijkomend voordeel: de transitie van de jeugdzorg wordt ook een stuk eenvoudiger. Want managers van bv de Opvoedpoli accepteren verantwoordelijkheid voor kwaliteit, geld en klachten dus dat bestuurt een heel stuk makkelijker dan de huidige jeugdzorg. Die niets anders doet dan klagen en zeuren en manipuleren: altijd excusen vinden voor het disfunctioneren en altijd maar weer meer geld willen.



U kunt juist scoren , stas van Rijn. Maar dan moeten u (en uw ministerie!) de moed hebben Jeugdzorg Nederland op afstand te zetten en hun manipulaties in de media te pareren.
Advertentie