of 63998 LinkedIn

Uitzendkoepel wil flexvriendelijker bijstand

Gemeenten moeten soepeler omgaan met hun regels om uitstroom uit de bijstand te bevorderen, vindt Aart van der Gaag, directeur van uitzendkoepel ABU.

Volgens Aart van der Gaag, directeur van uitzendkoepel ABU, moet er ‘echt activerend beleid’ komen om het bijstandsbestand van gemeenten te verkleinen. Regelingen moeten in zijn ogen ‘flexvriendelijker’ worden.

Bureaucratische hobbels
In de ogen van Van der Gaag moeten uitkeringsgerechtigden korte baantjes of parttimewerk accepteren. Indien nodig moeten ze daarna gemakkelijker weer terug kunnen vallen op een uitkering. Nu wordt, als de inkomsten hoger zijn dan bijstandsnorm, na 30 dagen de bijstandsuitkering beëindigd en is een nieuwe aanvraag nodig. Die bureaucratische hobbels maken dat werklozen vaak terugdeinzen voor uitzendwerk.
 

Contract

Een groeiend aantal gemeenten werkt samen met uitzendorganisaties om mensen uit de uitkering en aan het werk te krijgen. In diverse gemeenten bij wijze van experiment, in andere plaatsen heeft de samenwerking een bestendiger vorm. Tilburg bijvoorbeeld heeft een contract met Start People. In ruil voor €1,5 mln omzet bemiddelt het uitzendbureau werkzoekenden uit de WWb. Iedere ton moet minimaal 1000 euro werk leveren. In de Drechtsteden screenen medewerkers van sociale dienst en uitzendkrachten (vaak ex-WWb’ers) bureaus samen de kaartenbakken van de Wet Werk en Bijstand, om te beoordelen welke uitkeringsgerechtigden in aanmerking komen voor uitzendwerk, vrijwilligerswerk of andere vormen van activering.
 

Verloning

Verloning van mensen die aan het werk gaan loopt in de Drechtsteden via Randstad Payroll Solutions, dat de werkzoekenden in dienst neemt. Daardoor hoeft geen uitkering te worden verstrekt en is er geen administratieve last voor de werkgever.  
 

Opstap

In Van der Gaags ogen zijn vast en fulltime werk te veel de norm. Korte baantjes zorgen volgen hem voor reïntegratie en opstap naar een volgende baan. Wat meer drang kan in zijn ogen geen kwaad. ‘Ik ben geen straffer en evenmin voorstander van het bekorten van de WW tot twee jaar, met een terugval naar bijstandsniveau in het tweede jaar. Maar dat het uitkeringsmiddel werkt, staat voor mij vast. Dat zien we aan de WW. Als de uitkering ophoudt, gaat 30 tot 40 procent alsnog snel aan de slag.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door marjolein op
Enerzijds: in Rotterdam wordt een maand werken gestraft met twee maanden wachten op nieuwe uitkering. Anderzijds: korte baantjes op minimumniveau leveren te weinig economische duurzaamheid op. Graag makkelijker weer uitkering na werk, maar graag ook gewoon goed werk.
Door TrevAnon op
@RA Dat idee is er nog steeds, een zieltogend clubje probeert nog steeds het uit te dragen. http://basisinkomen.nl/
Door Ra op
er was ooit het idee van basisinkomen maar dat vond men, hoewel budgettair neutraal, te revolutionair, in een klap af van al die instanties en mensonterende controles zoals tandenborstels tellen, dat willen we niet.