of 60775 LinkedIn

Topsport voor werkloze Marokkaanse jongeren

In augustus begint in Amsterdam een hockey-academie voor werkloze Marokkaanse jongens tussen 15 en 26 jaar, met het doel het nationaal Marokkaanse hockey-elftal op te leiden. Dat bestaat nog niet.
10 reacties
In augustus begint in Amsterdam een hockey-academie voor werkloze Marokkaanse jongens tussen 15 en 26 jaar, met het doel het nationaal Marokkaanse hockey-elftal op te leiden. Dat bestaat nog niet.

Procedures
De jongens gaan vijf dagen per week trainen en krijgen de mogelijkheid jeugdtrainer te worden. Het project is een samenwerkingsverband tussen de Marokkaanse hockeybond en enkele Nederlandse vrijwilligers. Initiatiefnemer is Jaap Suyk, hockeytrainer sinds zijn 16de. ‘De belemmeringen zitten nu nog bij de procedures. De Dienst Werk en Inkomen moet toestemming geven omdat de jongens in allerlei leer- en werktrajecten zitten.’

Is het doel een nationaal topelftal samenstellen of Marokkaanse werkloze jongens van de straat halen?
Suyk: ‘Het eerste. Ik ga voor een kwalitatief goed nationaal Marokkaans hockeyteam. Als door dit project kansloze Marokkanen doorstromen naar banen, is dat mooi meegenomen.’

Voor topsport is een topsportmentaliteit nodig. Hebben de jongens die?
‘Dat zullen we zien. U moet topsport in Afrikaans perspectief zien, dat is niet te vergelijken met Nederland. Marokko wil graag een hockeyelftal en staat nu niet op de internationale ranglijst. In Marokko zijn geen hockeymogelijkheden, doordat er geen kunstgras is. Bovendien is voetbal er heel populair, dus daar wil het niet lukken. Het beeld leeft hier dat Marokkaanse jongens niet de juiste mentaliteit hebben, maar ik weet niet of dat klopt. Misschien hebben ze niet dezelfde kansen gehad. Ik kan dat niet beoordelen. Maar voor mij doet dat niet zo ter zake.’

Hoe gaat u selecteren?
‘We kijken of ze de juiste mentaliteit hebben en of ze kwaliteit hebben. Ze moeten topfit zijn. Een voormalige inspanningsfysioloog van Ajax gaat dat beoordelen. Overigens zijn er onder de Marokkaanse gemeenschap in Frankrijk al hockeyers: binnen die groep gaan we ook selecteren voor het Marokkaanse hockey-elftal.’

Is hockey nog te leren op 26-jarige leeftijd?
‘Iemand van 26 zal het lastig krijgen, al willen we hem wel een kans geven. Maar een 15-jarige kan nog behoorlijk leren hockeyen. Je moet de situatie niet vergelijken met Nederland, dat wereldwijd een unieke hockey-infrastructuur heeft. In Azië beginnen kinderen veel later met het spel, en daar wordt toch heel goed gespeeld.’

Kun je dan nog topsporter worden?
‘Topsport, topsport. Bekijk het in de Afrikaanse context.’

Waarom hebt u uw project niet ondergebracht bij Nederlandse hockeyclubs?
‘Er is in Nederland voor zover ik weet maar één hockeyspeler van Marokkaanse afkomst actief bij een eersteklasser. Dat heeft te maken met de cultuur bij hockeyclubs. In Amsterdam heeft geen enkele hockeyclub meegedaan aan een grote integratieactie. Een aantal hockeyclubs heeft overigens heel enthousiast gereageerd. Dat komt doordat er een tekort is aan oudere jeugdspelers.’

Stel dat het niet lukt?
‘Dan heb ik toch een mooie tijdsbesteding gehad.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Suzanne (Scholier) op
Voor school heb ik verschillende artikelen gelezen over dit project. Ik wil graag even duidelijk maken aan een aantal kritische mensen die op dit artikel hebben gereageerd dat dit project een idee is van Jaap Suyk en hij onder onbetaald contract staat van de Marokkaanse Hockey Federatie. Het project wordt gefinancierd door sponsoren, materialen worden bijvoorbeeld gekocht voor de inkoopprijs. De gemeente Amsterdam stelt één hockeyveld ter beschikking, verder helemaal niets en dus ook geen subsidie. Iedereen die roept dat het van "onze" belastingcenten betaald wordt, heeft dus ongelijk!
Dit is een fantastisch project en ik hoop dat Jaap Suyk en de jongens die supergemotiveerd zijn er echt wat van kunnen maken en successen behalen op de African Games volgend jaar.

En voor iedereen die negatief is in de reacties: zorg dat je eerst méér info inwint voordat je werkelijk een mening vormt, want wat jullie zeggen, bestaat vooral uit vooroordelen en onwetendheid. Zorg eens voor een breder denkbeeld, want er kan hier serieus wat bereikt worden!
Door Said (Accountmanager) op
Ik snap niet dat mensen, 'Marokkanen' die met dit soort projecten meedoen, gelijk als 'kansloze Marokkanen zien. Dit zijn twee verschillende dingen. Mijn broertje doet mee aan dit project en hij studeert netjes, gaat naar het derde jaar van het hbo. Dit noem ik verre van kansloos. De helft van dit team studeert nog, maar heeft alleen geen baan. Sommige mensen willen gewoon graag een hobby combineren met werk!
Door Hannes Haganum (kritisch lezer) op
Sorry, mijn eerdere reactie was misschien wat cynisch, maar ik vind het een uitstekend idee om allochtone jongeren die ontsporen, weer bij de maatschappij te betrekken via sporttraining. Ze leren dan initiatief te nemen en ze ontwikkelen discipline. Heel mooi, maar waarom moeten het een opleiding worden voor topsporters ? Zo'n keiharde selectie zorgt ook voor teleurstelling en afgunst. Zorg eerst maar voor het aanleren van maatschappelijke attitudes. Ik vind het ook paternalistisch om vanuit Amsterdam te bedenken wat goed is voor Marokko.
Door Hannes Haganum (kritisch lezer) op
De mensen die dit idiote plan hebben bedacht, volgen kennelijk de actualiteit niet.
Over vijf jaar hebben wij dan net zo'n schandaal als Frankrijk met zijn nationaal elftal. Iemand zei het al. Hier is vast iemand aan het werk van het PVV-promotieteam.


Door Neline op
‘We kijken of ze de juiste mentaliteit hebben en of ze kwaliteit hebben. Ze moeten topfit zijn".

Toen ik dit las, vroeg ik me verbaasd af waarom ze dan werkloos zijn en hoe hun conditie is als ze een uitkering hebben om van te leven (toch?)Onderzoek heeft toch immers aangetoond dat mensen met een uitkering een veel lagere conditie hebben, omdat ze meer zitten, hangen, meer ongezond eten.

"Overigens zijn er onder de Marokkaanse gemeenschap in Frankrijk al hockeyers: binnen die groep gaan we ook selecteren voor het Marokkaanse hockey-elftal.’

Belachelijk, als je zo graag Marokkanen een kans wilt geven, waarom ze dan niet geïntegreerd in een gewoon Nederlands team, leren ze de taal, cultuur en mentaliteit misschien ook beter en/of sneller.

Ik ben geen PVV-stemmer, maar soms krijg ik toch echt wel de neiging om die keus te gaan maken!
Door Roland Bruynesteyn (adviseur) op
Ik ben een groot fan van decentralisatie, je weet wel, beslissingsbevoegheid zo laag mogelijk in het bestuurlijk apparaat leggen. Met dit soort proefballonnen wordt dat wel moeilijk vol te houden...
Door Henk (realist) op
Weer 10 zetels erbij voor Wilders !
Laat deze werkloze jongeren b.v. de plantsoenen bijhouden en zwerfvuil verwijderen.
De stad ziet er dan beter uit, ze zijn bezig, krijgen werkritme en zo sneller kans op een baan. Maar nee, het moet een projekt worden waar niemand op zit te wachten en de doelgroep zelf wordt er niet beter van.
De kosten zullen we het nog maar niet over hebben.
Door Leo Nijland op
ik heb niets over de financiering gelezen, maar inhoudelijk is het prachtig plan. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Goed dat er nog idealisten zijn.
Door ad (ambtenaar) op
Dit soort projecten zijn dus koren op de molen van de PVV. Laten we onszelf nu niet blijven afvragen waarom er 1,5 miljoen mensen PVV stemmen. In deze tijden van ernstige bezuinigingen en ontslagen kan dit gewoon écht niet.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Stel dat het niet lukt?

‘Dan heb ik toch een mooie tijdsbesteding gehad.’

Op kosten van de belastingbetaler een beetje freewheelen met als 'doel' een hockeyteam op te richten voor een ander land dat daar niet op zit te wachten. (anders hadden ze het zelf wel gedaan)

Mag dit project nu al worden afgeblazen!