Advertentie
sociaal / Nieuws

Teleurstelling en vreugde over kazerne mariniers

Wethouder Roy Pamboer (VVD) van Utrechts Heuvelrug heeft goede hoop dat de Kamer de marinierskazerne toch voor Doorn weet te behouden.

12 april 2012

In Vlissingen kunnen ze hun geluk niet op met de nieuwe marinierskazerne voor 192 miljoen, terwijl Doorn haar kazerne verliest en aanhikt tegen een verlies van 8 miljoen euro per jaar.

Toekomstbestendig en geschikt 
De gemeente Vlissingen en de provincie Zeeland zien het besluit van minister Hillen (CDA) om de marinierskazerne te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen als een impuls voor stad en regio. Hillen ziet Vlissingen als meest toekomstbestendige en geschikte locatie. In zijn brief aan de Kamer schrijft hij dat de nieuwe locatie 192 miljoen kost. Na de vijf jaar dat het complex wordt gebouwd zouden 1900 mensen extra in de Zeeuwse stad werken en verblijven. De precieze kosten zijn nog niet zeker. Op de financiële consequenties moet in de komende tijd "scherper zicht" komen, schrijven de Zeeuwse overheden.

Schril contrast
Tegelijkertijd betekent de keuze voor Vlissingen het einde van een tijdperk voor Doorn. Al is de strijd nog niet gestreden, zegt wethouder Roy Pamboer (VVD) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zijn gemeente maakte een eigen businesscase over de mogelijkheden in Doorn en kwam uit op 80 miljoen kosten voor een herbouw. ‘Dat staat in schril contrast met de 192 miljoen in Vlissingen’, vindt Pamboer. Hij is teleurgesteld over het besluit, maar niet verbaasd. ‘De minister heeft al eerder laten weten dat hij ongelooflijk graag de kazerne naar Vlissingen wil verplaatsen. Het onderzoek was ook alleen daarop gericht. Wij moesten zelf onderzoek doen.’

Steviger draagvlak door betere spreiding
Hillen zegt in de brief dat hij een betere spreiding van de krijgsmacht belangrijk vindt, omdat dit zou bijdragen tot een steviger draagvlak voor Defensie. Daarom heeft hij met Commissaris van de Koningin Karla Peijs (CDA) gesproken over een kazerne in Zeeland en begin september 2011 besloten de mogelijkheden in een gezamenlijke werkgroep te onderzoeken. Volgens Hillen is de locatie in Doorn te weinig toekomstbestendig door onder meer het gebrek aan ruimte. ‘In ons rapport weerleggen wij al zijn argumenten en leveren we duidelijke en transparante berekeningen. We hebben de noodzakelijke ruimte en zelfs uitbreidingsmogelijkheden.’

Probleem oplossen door probleem te creëren
Pamboer denkt dat Hillen afspraken met Peijs nu moeilijk niet gestand kan doen. ‘Maar kan hij 100 miljoen extra met droge ogen overeind houden? Hij moet zich een slag in de rondte bezuinigen. Ik begrijp dat gewoon niet.’ Daar komt bij dat de werkgelegenheid in Zeeland zal toenemen, maar in Doorn evenzoveel afneemt. ‘Je lost het ene probleem niet op door ergens anders eenzelfde probleem te creëren. Zeker niet als het 112 miljoen extra kost.’ Doorn zal ook flink moeten inleveren aan middenstandopbrengsten. ‘We hebben berekend dat we 8 miljoen per jaar mislopen.’ Pamboer wijst tot slot op andere onderdelen van Defensie in de omgeving. ‘Het is gaan behoren tot het DNA van onze gemeente en dat haal je niet zomaar weg.’

Onafhankelijk advies
Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Wassila Hachchi (D66) onafhankelijk advies geëist over beide businesscases over de marinierskazerne. Ze wijst op de goedkopere optie van Doorn en dat het ministerie deze kosten zelf op 130 miljoen schat. Nog steeds lager dan die in Zeeland. ‘Opmerkelijk dat in tijden van bezuinigingen de minister ervoor kiest om een duurdere kazerne in Vlissingen te bouwen. De minister mag geen onomkeerbare stappen nemen, zulke beslissingen moeten zorgvuldig worden genomen.’

Steun voor Doorn
Hachchi wil een onafhankelijke commissie, aangezien Defensie onderdeel is van de werkgroep Marinierskazerne Zeeland. ‘Dit is niet alleen de slager die zijn eigen vlees keurt, de slager wenst alleen één type vlees te keuren’, vindt ze. Pamboer is blij met de reacties uit Den Haag. ‘Ook VVD, PvdA en zelfs CDA hebben aangegeven bij de eerstvolgende procedurevergadering om aanvullend onderzoek te vragen of met de onderzoekers te mogen praten.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cervantes
Laten we het er maar op houden dat Karla Peijs een economische opsteker wil bijschrijven op haar palmares.

Ondanks dat steekhoudende argumenten voor de verhuizing niet zijn aangevoerd mag dat blijkbaar wat kosten.
Rob / Anbtenaar
Inderdaad erg vreemd. En in de rest van het land worden kazernes gesloten, kunnen ze daar dan niet terrecht? Want de mariniers hebben blijkbaar geen zee nodig aangezien ze nu in Doorn rondhangen. En ook nog eens weten we allemaal uit ervaring dat het zeer gebruikelijk is bij overheidsoprojecten dat het weer veel duurder zal gaan uitvallen dan begroot.



Maurice / Oud gediende uit Vlissingen
Als je gaat kijken naar de vergrijzing in Zeeland is het vanuit de provincie een logische stap. Ik hou niet zo van die politici die aangeven dat nieuwbouw in Vlissingen duurder uitvalt. Ik wil eerst wijzen op het feit dat steeds meer grote bedrijven wegtrekken uit de krimregios. Met als gevolg dat de randstad letterlijk dichtslipt. Dit alles kost de Nederlandse belastingbetaler miljarden aan nieuwe wegen in en rond de randstad. Nog los van de ergenis die je hebt als je rond de randstad in file staat. Dan wil ik nog niet stilstaan van de milieuschade extra als je in de file staat. En ik ben van mening dat mariniers thuishoren in en rond het water. Bovendien kan de geschiedenis met Michiel de Ruyter en mariniers en Vlissingen niet ontkent worden. Kortom Hillen verstandig besluit!
Will / Oud Marinier
Wilde even reageren op de Heer Rob(ambtenaar).

Stoor mij aan zijn opmerking : aangezien ze nu in Doorn rondhangen. Mariniers hangen niet rond Hr Rob, maar zijn het meest loyale Krijgsmacht onderdeel die zijn waarde al meer dan eens hebben bewezen. Daar hoort rondhangen niet bij.....

Opmerking staat niet in helemaal in contex van het onderwerp, maar wilde dit even gezegd hebben.

P.D.L. Brender a Brandis / oudm marinier zzp
Tuurlijk kunnen ze beter in Doorn blijven, want we weten uit ervaring dat een begroting door het Ministerie gemaakt altijd vele malen hoger uitvalt en Mariniers hangen wel degelijk rond in Doorn....aan de klimtoren.
John / Marinier actief dienend
Werkgelegenheid wordt mede als argument gebruikt. Werkgelegenheid nationaal gezien levert niets op. Voor Zeeland wel. Doorn verliest werkgelegenheid, dus plussen/minnen. Ik weet niet of er in het onderzoek de echtgenotes van de Mariniers meegenomen worden, want die zullen een nieuwe baan moeten zoeken om het hypothekie maandelijks rond te krijgen. Er zal dus al snel gekozen worden om op de locatie waar men nu woont te blijven. Men gaat uit van 90% binnenslapers wat dan na een aantal jaren zal zakken naar 55%. Ik betwijfel dit. Nog niet te denken aan het ritje op en neer vanuit Groningen naar Vlissingen, langs de knooppunten Rdam, Utrecht, Amersfoort op de vrijdagmiddag. Zondag na studio sport maar weer terug. Dit buiten de afwezigheid van langdurige oefeningen. Ik vraag mij serieus af welke keuze de Marinier gaat maken. Loyaal zijn aan het Korps, of het gezin. Je mag dit niet vragen van deze groep. Maar er is lijkt het alleen bedrijfsmatig / politiek gedacht. Waar biedt de Provincie nog gratis bouwrijp gemaakte grond aan? Zeeland ziet ons wel erg zitten. het voelt als een personeelsbezuiniging. Ook ik begrijp dat een kazerne voor Mariniers op de grens van water en land logisch klinkt. Maar voelt het ook zo? Vraag het de Marinier, ik ben nieuwsgierig naar de uitkomst. Zelf zal ik gezien mijn looptijd niet geplaatst worden, maar ik hoef mij alleen maar te verplaatsen naar de jonge onderofficieren, en wederom voelt dit niet goed.



QPO , heeft een andere betekenis gekregen. En nee verkopen doen we niet, make it happen!! daar zijn we juist zo goed in. Maar waarom voelt het bij deze keer niet goed!!!
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Wel een heel vreemd besluit van Hans Hillen.

Terwijl men in het Catshuis volop babbelt over extra

bezuinigen, gaat Hans bijna 200 miljoen uitgeven voor een nieuw te bouwen(?) kazerne in Vlissingen en dan nog de verhuiskosten!
Advertentie