Advertentie
sociaal / Nieuws

Steeds meer Halt-maatregelen voor dronken jeugd

Steeds meer jongeren krijgen een Halt-maatregel opgelegd wegens openbare dronkenschap. Hoewel openbare dronkenschap niet is opgenomen in de lijst ‘Besluit aanwijzing Halt-feiten’, is er een vrijwel landelijk dekkend net van zogenoemde ‘pilot-projecten’ waardoor jongeren toch zo’n maatregel opgelegd kunnen krijgen.

17 februari 2009

Teleurgesteld
Burgemeester Jaap Kroon van Urk uitte onlangs in een raadsvergadering zijn teleurstelling dat in zijn gemeenten jongeren onder de zestien die dronken op straat gesignaleerd worden niet een Halt-maatregelen kan worden opgelegd. Het regionale bureau Halt zegde daarop een pilot toe zodat het alsnog mogelijk wordt.

 

Landelijke dekking pilots
Bij navraag bij het landelijk bureau Halt blijkt dat het inmiddels in het hele land praktijk is om daartoe een pilot in te voeren. ‘Bij praktisch alle Halt-bureaus zijn inmiddels pilot-projecten ingevoerd zodat aan jongeren een 'afdoening', oftewel een maatregel opgelegd kan worden. Zonder pilot kan dat alleen als de Officier van Justitite expliciet toestemming geeft, want openbare dronkenschap staat niet genoemd in de landelijke lijst,’ zegt Rik Quint, juridisch beleidsmedewerker van Halt Nederland.

Blowen
Elke regio heeft eigen namen voor de pilots, waar dan gewerkt wordt met ‘boete- of kanskaarten’. Vaak wordt in de proef niet alleen openbare dronkenschap opgenomen als reden voor een Halt-maatregel, maar ook de alcohol- of drugsgerelateerde zaken uit de APV. ‘In Amsterdam heb je een plein waar je niet mag blowen, dat telt dan dus mee,’ zegt Quint.

 

Landelijke invoering
Het ministerie van Justitie heeft een stuurgroep ingesteld om enkele proeven te ondersteunen en te monitoren.  Daar is ook het kennisinstituut verslavingszorg Trimbos-instituut bij betrokken. De maatregel van Halt behelst meestal twee bezoeken aan de lokale verslavingszorg en een gesprek met de ouders. De stuurgroep heeft al voorstellen aan het ministerie gedaan om alcohol- en drugsgebruik op te nemen in de lijst van ‘standaard’ Halt-feiten.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie