of 58952 LinkedIn

SP: ‘Nog steeds verplicht werken voor uitkering in Zeeland

Zo’n 200 tot 300 mensen in Zeeland moeten nog altijd 32 uur per week werken als tegenprestatie voor een uitkering. Dat zegt de plaatselijke SP. De rechter tikte onlangs de gemeenschappelijke dienst sociale zaken, Orionis Walcheren, op de vingers over deze contracten. 

Zo’n 200 tot 300 mensen in Zeeland moeten nog altijd 32 uur per week werken als tegenprestatie voor een uitkering. Dat zegt de plaatselijke SP. De rechter tikte onlangs de gemeenschappelijke dienst sociale zaken, Orionis Walcheren, op de vingers over deze contracten. 

Niet toegestaan
Werkzoekenden mogen in het kader van re-integratie of een participatietraject aan het werk gezet worden, om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Maar 32 uur per week werken als tegenprestatie voor een uitkering, is niet toegestaan. ‘Bij Orionis werken mensen soms maandenlang als tegenprestatie voor een bijstandsuitkering’, zegt Sem Stroosnijder van de SP in Vlissingen. ‘En dat mag niet. Orionis heeft zelf ook aangegeven dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen tegenprestatie en re-integratie.’

Geen sanctie
Bestuursvoorzitter De Zwarte van Orionis erkent dat er nog mensen zijn met een contract dat hen verplicht 32 uur te werken. ‘Maar we sanctioneren niet meer’, voegt hij daaraan toe. De rechtszaak ging over een sanctie die we hadden opgelegd. Dat mag niet van de rechter. En dus sanctioneren we niet meer.’ Overigens herkent De Zwarte zich niet in de aantallen die de SP noemt. ‘Er zijn op dit moment geen 200 of 300 maar 150 mensen met een conttact van 32 uur.’


Evaluaties
Volgens de SP heeft Orionis de zaken ook na de uitspraak niet op orde. ‘Als iemand werkt in het kader van re-integratie dan moeten er eveluaties zijn, dan is het werk gericht op uitstroom naar een gewone baan en dan gaat het om tijdelijk werk’, aldus Stroosnijder. ‘Maar bij Orionis is deze evaluatie er helemaal niet. En als ze zelf al aangeven dat niet bekend is in welke fase mensen zitten, dan is het lastig om te handhaven.’

Maatcontracten
De Zwarte erkent dat Orionis in het verleden onvoldoende duidelijk heeft gemaakt of iemand het werk moest doen in het kader van een re-integratietraject of als tegenprestatie. ‘Dat zijn we nu aan het corrigeren. Alle contracten worden omgezet in maatcontracten waarbij het duidelijk moet worden of het om re-integratie gaat of om een tegenprestatie.’

Communicatie niet goed
En mensen die nu nog een contract voor 32 uur hebben, kunnen die nu stoppen met werken? ‘Wij gaan niet sanctioneren’, aldus De Zwarte. Maar of ze helemaal mogen stoppen of slechts voor een deel, wordt niet duidelijk. De bestuursvoorzitter herhaalt nog eens: ‘Wij gaan niet sanctioneren’. Wel zal hij aan de directie en het management van Orionis doorgeven dat er veel onduidelijkheid is bij de mensen die het betreft. ‘De communicatie was blijkbaar niet duidelijk genoeg, dus dat moeten we nog een keer bekijken.’

Claimen
De SP ziet het liefst dat Orionis per direct de contracten stopt voor mensen waarvan niet bekend is of  ze werken als tegenprestatie of als re-integratie. De partij vreest dat mensen met de gerechtelijke uitspraak in de hand een claim gaan indienen om loon te krijgen voor het werk dat ze met behoud van uitkering hebben gedaan. Tot nu toe hebben 2 mensen aangegeven van plan te zijn een claim in te dienen. ‘Dat zijn er nog niet zo veel, omdat mensen bang zijn nog meer gekort te worden’, aldus Stroosnijder. ‘En we hebben het natuurlijk wel over mensen die toch al op het minimum zitten.’ De Zwarte is niet bang voor claims. Hij verwacht niet dat die toegekend zullen worden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door David (lasser) op
Ik vind het wel goed dat iedereen moet werken voor geld.
Dus ook voor een uitkering.
Heel veel mensen vinden het tegenwoordig normaal dat ze een uitkering krijgen.
Dit is niet overal zo goed geregeld als in nederland.
En vergeet niet dat hard werkende mensen deze uitkeringen betalen.
Ben 41 jaar en heb zelf 3mnd in mijn leven een uitkering gehad waar ik mij diep voor schaam dat ik op de zak van hard werkende mensen moest teren,sorry hiervoor.
Ik heb alleen lagere school en voor de rest niets,maar door hard werken en veel baantjes te hebben gehad die echt mensonterend waren ben ik inmiddels zo ver dat ik boven gemiddeld verdien.
Hiervoor geef ik mijzelf een schouderklopje.
Vervolgens zal ik belasting blijven betalen voor iedereen die denkt dat een uitkering lekker makkelijk is en hier niets voor hoeft te doen,stelletje slapjanussen!!!
Door Ronnie op
Ik erger me aan het feit dat mensen kunnen worden verplicht te werken voor een uitkering. Dat is pure uitbuiting en iedereen wordt er beter van, behalve de werkzoekende.
Mensen zitten in een uitkering omdat ze, om wat voor reden dan ook, geen werk kunnen krijgen. Wanneer ze worden verplicht om te werken voor hun uitkering, dan is er dus werk. Laat ze dan ook voor dat werk een fatsoenlijk salaris geven. Dan hebben ze een aantal werkelozen bevrijd uit de slavernij die een uitkering met zich mee brengt, heeft de werkeloze een baan en kan de gemeente de uitkering gebruiken waar het echt voor nodig is. Namelijk voor mensen die geen baan kunnen vinden.
Door Zwien op
Mag een uitkeringsinstantie iemand verplichten om 20 uur per week te werken in een sociale werkplaats ? De consulente van gemeente Spijkenisse zegt dat ik dit verplicht ben. Ik heb geen arbeidshandicap. De gemeenteambtenaar heeft gezegd dat het plaatsen van mensen in een sociale werkplaats ook gedaan wordt om druk uit te oefenen. Mensen zouden dan beter hun best doen om normaal werk te vinden. Ik ben er vanmorgen naartoegegaan omdat ik dacht dat het verplicht was. Ik mocht weer vertrekken omdat ik geen gebruikte werkschoenen wil dragen. De adrbeidconsulente stuurde me naar mijn huisarts om een verklaring te halen dat gebruikte schoenen niet goed zijn voor je voeten. De huisarts zei dat het inderdaad niet goed is om gebruikte schoenen te dragen. De huisarts geeft geen briefje mee maar zei dat de gemeente Spijkenisse bij haar om informatie kan vragen. De laatste twee jaar heb ik op een OBS als vrijwilliger gewerkt. Met vrijwilligerswerk heb ik geen probleem maar met werken in een sociale werkplaats heb ik wel een probleem. Alles wordt gedaan om de belastingbetaler gerust te stellen dat mensen met een uitkering worden opgejaagd.
Door orionis leugenaars op
by orionis liegen ze alles aan elkaar maar passend werkend is er gewoon niet of dat kost te veel moeite voor hunnie en als je zelf met iedeeen komen kappen ze gelijk af ze vernederen zeggen het is je eigen schuld ze zeggen het op andere manier ambtenaren taal maar bedoelen hetzelfde de meete mensen in vbijstand komen zijn al tegen zoveel tegen slag aan gelopen maar bij orionis geveen ze nog een paar extra moker slagen tot je murw bent geslagen naam van sociale dienst beter verandere in asociale diens dan pas er veel meer bij die lui op kantoor vullen hunnie zakken ten kosten van de papier prikkers er loopt niet voor niks bewaker rond bij receptie en de politie staat er ook binnen een minuut zitten paar klantmanager bij die zijn super arogant maar die komen er vroeg of laat nog wel achter komen in ieder geval niet in de hemel
Door Jos (Technicus) op
Ik vind het raar dat ze 32 uur moeten werken. Op die manier blijft er weinig tijd over om nog te solliciteren, te zoeken naar sollicitaties of je bij te scholen. Je zou toch verwachten dat ze dan minstens één dag op het stadhuis achter de pc worden gezet om te zoeken naar vacatures en brieven te schrijven. Zo is er toch nul begeleiding naar een echte baan? Dit lijkt mij meer gericht op straffen en vernederen en niet toekomstgericht. Ik vind het eigenlijk beneden alle peil dat een overheid zich zo afreageert op haar burgers. Enige compassie mag ook wel hoor. Het is al lang verleden tijd dat mensen in een uitkering bleven zitten en het daar prima vonden. De meeste mensen nu zitten gedwongen thuis omdat ze ontslagen zijn wegens overbodig. Die zitten niet voor hun plezier in de uitkering.
Door Ra op
De bijstandsuitkering is dus het nieuwe minimumloon, weten we dat ook weer.
Door Jos Derckx (adm) op
stem volgende keer ook weer PvdA en/of VVD, dan mogen ze nog 4 jaar blijven.
Achteraf weten de economen alles nog beter af te romen, van opbouwen mag je niet meer spreken. Daar is dit kabinet niet voor.
Door Melkkoe (Econoom) op
VCP: gemeenten maken misbruik van bijstandsgerechtigden

De Verenigde Communistische Partij (VCP) in gemeente Oldambt heeft geen goed woord over voor de manier waarop in Oost-Groningen de wet Werken in de Bijstand wordt uitgevoerd.

Bijstandsgerechtigden in de gemeenten Oldambt, Pekela en Bellingwedde worden met behoud van uitkering aan het werk gezet bij werkvoorzieninsgschap Synergon, op een zogeheten participatieplaats.

Volgens de VCP is het werkvoorzieningsschap daar niet voor bedoeld. Bovendien krijgen bijstandsgerechtigden steeds maar voor drie maanden werk, waardoor ze geen recht hebben op een premie die uitbetaald wordt nadat ze zes maanden onafgebroken aan het werk zijn geweest.
Door KanhetBeter op
En dit zegt minister Klijnsma als de uitkering wordt stopgezet van iemand met borstkanker en omdat haar vriend haar te veel bezoekt.

"In algemene zin geldt dat ik vertrouwen heb in de wijze waarop de colleges invulling geven aan de taken en bevoegdheden die de WWB aan hen heeft toevertrouwd, alsmede in de rol die de gemeenteraad en de rechtspraak in deze spelen."

Hetzelfde zal zij wel zeggen als het over de situatie gaat in Vlissingen!
Door Melkkoe (Econoom) op
Ik dacht altijd, dat slavernij werd toegepast in
3e wereld landen zoals Afrika.
Nu roept bij mij de vraag:
Aangezien in Nederland de moderne vorm
van slavernij wordt toegepast is Nederland
nu ook genomineert als een 3e wereld land ?
Vroeger bemiddelden koppelbazen voor werk.
Dat was illegaal. Uit den boze. Nu bemiddelen
de moderne vorm van koppelbazen voor werk,
dat is wel legaal. Waarom ? Omdat ze ver
onder het wettelijk minimumloon uitbetalen.
Wanneer je ook maar 1x kritiek uit over de
werkwijze van de uitzendbureau, wordt direct
je tijdelijk contract stopgezet en wordt je niet
meer als een gemotiveerde kracht beschouwt.
Je moet je hoofd net als een struisvogel in
het zand steken. Bij voorkeur zo diep
mogelijk, om de overlevingkansen te verkleinen.
De uitzendbureau's misbruiken nu de Bulgaren,
Polen, Roemenen en dan durven ze ook nog
te beweren, dat ze zeer goede arbeidsvoorwaarden
creeëren. Heeft u enig idee onder welke erbarmelijke omstandigheden deze mensen tewerk worden gestelt. Ze leven op water en brood in Nederland, anders houden ze geen geld over voor hun gezin, die ook hun mond moeten voeden. Tegenwoordig moeten ze ook de reiskosten zelf gaan betalen. En dan beweren ze, dat ze een hele goede CAO hebben. Dit is echt triest wat deze mensen overkomt. Tragedie. Schande.