of 59185 LinkedIn

Rotterdam bespaart 17 miljoen op onrechtmatige uitkeringen

De gemeenten Rotterdam heeft vorig jaar van ruim 1600 inwoners de bijstandsuitkering stopgezet omdat zij daar geen recht meer op hadden. Daarmee is 17 miljoen euro bespaard, meldt de gemeente.

De gemeenten Rotterdam heeft vorig jaar van ruim 1600 inwoners de bijstandsuitkering stopgezet omdat zij daar geen recht meer op hadden. Daarmee is 17 miljoen euro bespaard, meldt de gemeente.

Fraude
Bijna 3500 Rotterdammers fraudeerden met hun uitkering. Zij moeten in totaal 6,5 miljoen euro terugbetalen. 2400 mensen kregen daarnaast ook een boete opgelegd van in totaal 2,2 miljoen euro. Vaak was dit omdat ze verzwegen dat ze andere inkomsten hadden of omdat ze samenwoonden en dat niet gemeld hadden. Ruim 500 mensen kregen een ‘maatregel’. Zij werden gekort op hun uitkering omdat ze zich niet aan afspraken met de gemeente hielden. Van de mensen wier uitkering gestopt werd, vraagt 70 procent niet opnieuw ee uitkering aan.

 

Samenwerken met Belastingdienst
Om onrechtmatigheden met uitkeringen op te sporen werkt de gemeente nauw samen met diverse overheidsorganisaties zoals de politie en de Belastingdienst. Een speciale politieafdeling brengt ongebruikelijke geldstromen in kaart. Als hier Rotterdammers met een bijstandsuitkering bij zijn betrokken, wisselt de politie die gegevens uit met de gemeente. De gemeente onderzoekt of die geldstromen verklaarbaar zijn en of de werkzoekende niets verborgen heeft gehouden.

 

Ombudsman
Het strenge Rotterdamse beleid rondom bijstand en re-integratie is overigens niet onomstreden. Het beleid behoort tot de strengste van het land als het gaat om bijvoorbeeld het leveren van een tegenprestatie in ruil voor een uitkering. De Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld schreef in kritische rapporten dat mensen te laat hun uitkering krijgen, voorschotten niet worden overgemaakt, telefoons niet worden opgenomen, mails niet beantwoord en klachten niet afgehandeld. Het re-integratiebeleid noemde zo onlangs nog een ‘schrikbewind.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door liesbeth (coordinator) op
http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/det …

""Maar het werklozenproject Westland heeft Werk mislukte gigantisch. Van de 700 bijstandsgerechtigden die aan het project meededen, wisten er slechts zeven een contract te bemachtigen""
Door Ben Koot (Inspirator en medeoprichter Burgerhuis) op
Heeft iemand een download link van het rapport? Lijkt me in het belang van de uitkeringsgerechtigden best wel belangrijk.
Door Donders (mederwerker) op
Wat een fantasties nieuws.Maar de leugen regeert in Rotterdan onder Leefbaar Rotterdam. Blijf rechts stemmen dan komt het allemaal goed en ga maar rustig slapen!!!!

Relevante Parlementaire Dossiers