of 64621 LinkedIn

'Pools' project voor terugkeer migranten succesvol

De Poolse organisatie Barka heeft een succes in Utrecht. Ze zorgt dat de werkloze daklozen weer aan de slag kunnen of leidt ze terug naar hun land van herkomst.
1 reactie

Utrecht verwacht dat het probleem van dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa in het begin van 2013 grotendeels zal zijn opgelost. Dat is volgens de gemeente te danken aan de succesvolle werkwijze van de uit Polen afkomstige organisatie Barka. 

Experiment

Dat schrijven B en W van Utrecht dinsdag aan de gemeenteraad. Barka is ondertussen ook door Amsterdam en Den Haag ingehuurd. Ook Rotterdam wil zich aansluiten. De organisatie is begin dit jaar bij wijze van experiment in Utrecht aan de slag gegaan, omdat de problemen met zwervende, werkloze Oost-Europeanen in de grote steden vorig jaar de pan uit rezen.

Werken in tandems

Barka werkte al in wereldsteden als Londen, Kopenhagen, Hamburg en Edinburgh. De organisatie stuurt 'tandems' op pad, bestaande uit een ervaringsdeskundige en een sociaal psychologisch werker. Die leggen contact met daklozen op straat, in de nachtopvang en ook in gevangenissen en in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Herenigd met familie 

Barka zorgt dat de werkloze daklozen weer aan de slag kunnen of leidt hen terug naar hun land van herkomst. Daar zorgt Barka ervoor dat ze worden herenigd met hun familie of worden opgenomen in een verslavingskliniek. De organisatie begeleidt ook verdere rehabilitatie. In het afgelopen halfjaar zijn 140 probleemgevallen uit de drie grote steden terug naar huis gegaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bas (Logicus) op
Barka is gewoon gehaaid en speelt in op stupide sentimenten van de Europese knuffelaars. Er zijn in Nederland vele duizenden probleemgevallen. En dagelijks komen daar vijf tot tien bij. Er hooguit eentje per dag terugsturen is dus dweilen met de kraan open.