Advertentie
sociaal / Nieuws

'Pittige gesprekken' over één regeling

Het overleg tussen het ministerie van SZW, de VNG, Divosa (sociale diensten) en Cedris (sw-bedrijven) over één regeling voor mensen die moeilijk aan het werk komen, levert 'pittige gesprekken' op. Dat vindt onderhandelaar Marco Florijn van de VNG. De vereniging van sociale diensten, Divosa meldt dat het overleg 'moeizaam vordert'.

21 januari 2011

Vermogen

Eén regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt moet ervoor zorgen dat de regels simpeler worden. De regels voor de Wwb, Wij, Wsw en Wajong zouden vervangen moeten worden door één regeling. Daarbij wordt ervan uit gegaan dat mensen naar vermogen werken en de overheid het loon aanvult.

 

Financieel haalbaar 

Florijn vindt dat er goede gesprekken worden gevoerd met staatssecretaris Paul de Krom. Maar is nog niet zeker van de uitkomst. 'De auto ziet er prima uit, maar ik wil nog wel even onder de motorkap kijken', licht hij toe. De VNG heeft in het overleg tien voorwaarden op tafel gelegd om tot één regeling te komen. 'De drie belangrijkste gaan over beleidsvrijheid, ontschotting van de budgetten en de financiële doorrekening', aldus Florijn. 'We moeten er zeker van zijn dat het financieel haalbaar is en dat we bijvoorbeeld bij de Wsw de structuur overeind kunnen houden.' De VNG gaat in februari de verantwoordelijke wethouders informeren over de gesprekken. Zij zijn het die het beleid moeten gaan uitvoeren. In vijftien bijeenkomsten worden de meningen gepeild.

 

Grote zorgen

Divosa-voorzitter René Paas is iets minder positief. Hij zegt zich 'grote zorgen' te maken over de richting waarin de gesprekken verlopen. Op de website van Divosa zegt hij dat de regeling niet op zichzelf staat. "We hebben de ene regeling voorgesteld als alternatief voor ingrijpende bezuinigingen op de uitkeringen en re-integratiebudgetten. Inmiddels kennen we de kabinetsplannen en die leren dat de uitkeringen worden gekort en we tweederde van het participatiebudget kwijtraken. We kunnen ons dus niet neerleggen bij een compromis."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie