Advertentie
sociaal / Nieuws

Overheidsmaatregelen legionella hebben weinig zin

‘Legionellabacteriën uit waterbronnen zoals sauna’s en zwembaden, komen zelden overeen met de bacteriën die bij besmette patiënten worden gevonden. De overheid vraagt om beheersmaatregelen, terwijl niemand eigenlijk weet hoe legionella wordt opgelopen.

27 augustus 2009

Subsidies
De overheid zou er dan ook beter aan doen subsidies te verstrekken voor gericht onderzoek naar deze ontbrekende kennis’. Dat zegt Ed IJzerman, directeur van het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid in Haarlem.

 

Flora
Sinds de legionellaramp op de West-Friese Flora in 1999 heeft de overheid het toezicht op de waterleidingssystemen flink aangescherpt. Ondanks alle maatregelen sterven er in Nederland jaarlijks nog honderden mensen aan de veteranenziekte.

 

Vraagteken
‘Eigenlijk zitten we met een groot vraagteken’, zegt IJzerman. ‘We weten dat sauna’s de meest voorkomende waterbronnen van legionellabacteriën zijn. Dat verklaart echter niet waarom mensen ziek worden. Legionella zit gewoon in ons drinkwater, net als andere waterbacterieën. Het is dan ook onverklaarbaar waarom legionellastammen uit waterbronnen niet één op één voorkomen bij besmette patiënten.

 

Chloreren
Hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven riep eerder deze week dat waterleidingen van ziekenhuizen en zwembaden gechloreerd moeten worden. Uit Amerikaanse onderzoek zou blijken dat het aantal slachtoffers hierdoor met 80 procent afneemt. Microloog Dick van der Kooij van wateronderzoeksinstituut KWR Watercycle in Nieuwegein vindt de huidige maatregelen doeltreffend genoeg. De benodigde hoeveelheid van deze chemische stof is volgens hem zo hoog, dat mensen ziek worden van de bijwerkingen.

 

Weinig zinvol
Ook volgens IJzerman heeft het toevoegen van chloor meer bijwerkingen dan voordelen. Bovendien is het volgens de directeur ook weinig zinvol. ‘In landen als Frankrijk, Spanje en Italië wordt al jaren chloor toegevoegd aan het drinkwater om het steriel te houden vanwege de hoge temperaturen. Daardoor is het aantal legionella-patiënten echter niet afgenomen.

 

Ontbrekende kennis
IJzerman ziet meer in subsidie voor gedegen onderzoek naar de ontbrekende wetenschappelijke kennis. Ook zegt hij verbaasd te zijn niet te worden uitgenodigd door bestuurders voor ronde tafelgesprekken over dit onderwerp. ‘Wij zijn de enige instelling in Nederland, die continue bezig is met legionella-onderzoek gerelateerd aan patiënten’, aldus IJzerman.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Lonink / Directeur
Het is leuk om te vernemen dat er weer een week lang over legionella gesproken wordt. De deskundigen vallen allemaal over elkaar heen en zo is het al jaren. Wellicht is het in dat kader wel verstandig om meer geld te stoppen in onderzoek, dan weten we tenminste waar we aan toe zijn. Maar ik deel wel degelijk de mening van mevrouw van Bronswijk, dat er relatief simpele maatregelen te nemen zijn, decentraal, bij kwestbare groepen waar het water behandeld wordt met ofwel chloor of koper-zilver ionisatie. Met het huidige beleid blijven we aan het pappen en nathouden wat veel onnodige druk legt op de desbetreffende organisaties. Het lijkt me verstandig dat deskundige wat minder voor eigen parochie preken en meer in het belang van de organisatie en bewoners/patiënten.
Kramer / Directeur
De reactie van meneer Lonink lijkt ook veel op propaganda, ofwel voor eigen parochie predekende voor technieken die ook niet werken. Als je dan vindt dat deskundigen niet voor eigen parochie mogen preken, doe dat dan zelf ook niet.
A.M.W. van Elsacker-Niele / arts-microbioloog, Leeuwarden
Graag ondersteun ik de opmerkingen van mijn collega IJzerman. Het verwondert mij al jaren dat bestuurders van (zorg)instellingen kritiekloos meegaan in de geldverslindende maatregelen die de overheid oplegt in het kader van legionellabestrijding zonder dat ooit verantwoording wordt gevraagd over de effectiviteit van de diverse maatregelen. Me dunkt dat er inmiddels voldoende kennis zou moeten zijn om een aantal simpele vragen te beantwoorden. Waarom hebben sommige gebieden in Nederland wel last van Legionella en andere kennelijk niet? Kan legionellabestrijding niet beter aan de bron (bij de drinkwaterbereiding) plaatsvinden dan in instellingen? Welke bestrijdingsmaatregelen werken wel, en welke niet of onvoldoende? Hoeveel legionellabesmettingen zijn met de huidige maatregelen voorkomen, en tegen welke kosten? Ik zou graag zien dat deze en dergelijke vragen beantwoord worden door de overheid.
Marino / Directeur
Wanneer tot op heden niet bekend is hoe of waar patiënten besmet raken lijkt het mij niet meer dan logisch tot het moment dat deze kennis wel aanwezig is de bacteriën zo veel mogelijk te bestrijden. Om meer onderzoek naar deze bacteriën mogelijk te maken zal de GGD hier voor open moeten staan in plaats van te stellen dit geld beter aan kankeronderzoek te kunnen besteden. Zonder nadrukkelijke steun uit de medische hoek ter aanvulling of uitbreiding van het onderzoek van dhr. IJzerman zullen we op dit punt niet veel vooruitgang boeken. T.a.v. het chloreren van de drinkwaterinstallaties geeft het feit dat de meeste besmettingen in sauna`s (installaties met chloor) worden aangetroffen voldoende antwoord op de vraag of dit het probleem zal oplossen. Uit eigen ervaring (10 jaar legionella in drinkwaterinstallaties) kan ik zeggen dat 90% van de besmette drinkwaterinstallatie gerelateerd is aan de opbouw of onderhoud aan de betreffende installaties. De aangetroffen besmettingen zijn in 99% van de gevallen te elimineren door de installatie technisch te verbeteren door dode leidingen weg te halen en hot-spots te voorkomen. Sinds enkele jaren worden alternatieve desinfectie methoden zoals chloor en koper-zilver ionisatie getest en toegepast. Ondanks het feit dat deze toepassingen hun werking hebben bewezen in laboratorium opstelling biedt het vaak niet het gewenste resultaat door de aanwezigheid van te veel dode leidingen en andere technische mankementen. Wanneer een drinkwaterinstallatie is gemaakt conform de voorschriften is het onderhoud aan de drinkwaterinstallatie zeer beperkt en zal het ontstaan van een besmetting in het systeem maar zelden voorkomen.
Advertentie