of 64231 LinkedIn

Ouderenbond: gemeenten nu aan zet

'De kwaliteit van het aanbod moeten leidend zijn in de aanbesteding', zei ANBO-directeur Liane den Haan.
Reageer

Nu staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) met gemeenten en vakbonden afspraken heeft gemaakt over de thuiszorg, ligt de sleutel bij gemeenten. Zij zullen realistische tarieven moeten bieden voor huishoudelijke hulp, aldus seniorenorganisatie ANBO.

Kwaliteit leidend
'De kwaliteit van het aanbod moeten leidend zijn in de aanbesteding', zei ANBO-directeur Liane den Haan. Haar organisatie is blij met het akkoord maar vooral nieuwsgierig waar de 300 miljoen die jaarlijks uitgetrokken wordt, uiteindelijk terechtkomt. 'In het akkoord worden eindelijk afspraken gemaakt over alfahulpen, tarieven en verantwoord marktgedrag'.

Fatsoenlijk

Eerder deze week werden gemeenten onder meer door de ANBO al opgeroepen om eerlijke tarieven te betalen en zo mee te werken aan goed werkgeverschap, goede zorg en voldoende werkgelegenheid. Van Rijn liet vrijdag weten dat hij 'fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden' voor de thuiszorgers wil regelen.

Reacties Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is verdeeld gereageerd. Coalitiepartij PvdA vindt het belangrijk dat er afspraken zijn gemaakt tussen vakbonden, gemeenten en de staatssecretaris. 'Dat biedt zekerheid voor thuishulpen en mensen die ondersteuning nodig hebben zoals ouderen en mensen met een beperking.' Dat laat PvdA-Tweede Kamerlid Otwin van Dijk weten. Hij wijst erop dat de PvdA allang af wil van de aanbestedingen over de rug van het salaris en arbeidsvoorwaarden van thuishulpen. 'Dat gaat nu gelukkig stoppen'.


Geen extra geld

De SP is niet zo enthousiast. 'Het gaat níet om extra geld en er is ook geen oplossing voor 12.000 werknemers en 40.000 cliënten van TSN', meldt SP-Kamerlid Tjitske Siderius. Deze grootste thuiszorgorganisatie van Nederland zit in zwaar weer en kreeg een paar dagen geleden uitstel van betaling. Verder vindt Siderius de brief van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) warrig. Wel vindt ze het goed dat de alfahulpconstructie wordt verboden. 'Het mocht al niet, maar het wordt ook niet meer gedoogd.'

Salarissen

Verder is in de Tweede Kamer opwinding ontstaan over berichten dat de salarissen van de toezichthouders bij de nieuwe Friese verpleeg- en thuiszorgorganisatie Patyna na een fusie zijn verdubbeld. SP, PVV en PvdA zijn verontwaardigd. De PvdA heeft Kamervragen gesteld. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.