of 58952 LinkedIn

Ouderen nemen platteland over

De komende jaren zal het aantal ouderen op het platteland enorm toenemen met de gevolgen voor de sociale voorzieningen als gevolg.
3 reacties

Het aantal 65-plussers dat op het platteland woont neemt relatief fors toe. Daardoor komen de sociale voorzieningen en de woningmarkt in vooral de zogenoemde krimpregio's onder druk te staan. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag.

Meeste in Randstad

In 2040 is een kwart van de Nederlanders ouder dan 65 en ongeveer 14 procent ouder dan 75. Daarvan wonen de meesten in de steden in de Randstad, maar ,,relatief gezien neemt het aandeel ouderen het meest toe op het platteland'', schrijft het PBL. In veel gemeenten bestaat de bevolking uiteindelijk voor meer dan 30 procent uit 65-plussers.
 
Jongeren trekken weg 

Omdat jongeren tegelijk wegtrekken, wordt het moeilijk voldoende arbeidskrachten te vinden om zorg en andere voorzieningen te garanderen. Er zijn immers te weinig arbeidskrachten te vinden om de functies te vervullen.


Jonge mantelzorgers

Dat is tijdelijk op te lossen door de 'jonge' oudere zich als mantelzorger te laten ontfermen over de minder vitale ouderen. Maar over 10 tot 15 jaar brokkelt dat vermogen af, aldus het PBL.

Een andere manier om de problemen aan te pakken zijn technologische oplossingen, die het ouderen mogelijk maken langer in hun dorp te blijven wonen als zij minder mobiel worden. Maar de technologische investeringen komen juist in steden goed van de grond, en niet op het platteland. Daar wonen namelijk te weinig mensen bij elkaar om bijvoorbeeld digitale en bezorgdiensten rendabel te maken.


Dood

Bovendien gaan veel ouderen ook binnen afzienbare tijd dood, waardoor hun woningen leeg komen te staan. Dat levert problemen op voor de woningmarkt, want door het toenemende aanbod daalt de waarde van de huizen. Vooral in krimpregio's kan er door het langzaam maar zeker overlijden van de babyboomgeneratie bovendien leegstand ontstaan.
 
Minder files 

Overigens zorgt de vergrijzing wel voor een minder drukke ochtendspits en een tijdelijke opleving van de vrijetijdssector. De nieuwe ouderen zijn namelijk erg actief in hun vrije tijd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door t. faber op
Als ik het goed begrijp staat ons land omstreeks 2040 de totale ondergang te wachten. Oorzaak: die vermaledijde ouderen of senioren (vies woord), die zonder uitzondering stinkend rijk zijn, niet werken, dus niets anders doen dan golfen, fietsen, het platteland of iets anders overnemen, kortom de "hard werkende" Nederland alleen maar in de weg zitten en die bovendien dramatisch in aantal toenemen. Het wordt lijkt me tijd dat politiek Den Haag zich gaat bezinnen op het op termijn opnemen van de pil van Drion in het basispakket zorgverzekering. Oh ja, Diederik Samsom lijkt mij hiervoor een goede pleitbezorger.
Door JB (gemeenteambtenaar) op
Wel erg kort-door-de-bocht conclusies: "Bovendien gaan veel ouderen ook binnen afzienbare tijd door"... volgens mij blijven ze juist langer leven! En een minder drukke ochtendspits komt eerder door crisis en minder banen dan door meer oude mensen.

En wat is nu het moraal van dit verhaal?
Door hilco op
"Overigens zorgt de vergrijzing wel voor een minder drukke ochtendspits".
Een drukke ochtendspits? Op het platteland??? Dat is inderdaad wel één van de grootste problemen daar, ja....

Probleem lijkt me eerder dat de overheid niet investeert in het platteland, terwijl er miljarden gespendeerd worden in het nog verder volbouwen van de randstad. Daardoor moet je wel weg van het platteland als je werk op niveau wilt.