Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Opvang dakloze gezinnen Almere schiet tekort’

Het Leger des Heils in Almere kan de opvang van dakloze gezinnen niet meer aan. Er is nu een wachtlijst van dertig families en het Leger vreest dat door de gevolgen van de economische crisis nog meer gezinnen dakloos worden. Vorig jaar wees het Leger ook al op het tekort aan noodopvang voor dakloze gezinnen.

04 augustus 2009

Donder
PvdA-fractievoorzitter Alphons Muurlink noemt de nieuwe wachtlijst ‘schokkend’, maar wijst erop dat de gemeente na de vorige oproep van het Leger maatregelen heeft genomen. ‘Het tekort speelt al jaren. Het wordt nu tijd dat hierover als de donder overleg plaatsvindt tussen de gemeente, woningcorporaties en het Leger des Heils.’ Volgens Muurlink heeft de gemeente vorig jaar een voorstel aangenomen, waarin in samenwerking met de corporaties om extra opvangvoorzieningen werden gecreerd en huisuitzettingen werden aangepakt. ‘Blijkbaar is dat niet genoeg. Er zijn onvoldoende woningen beschikbaar in Almere. Daarom moeten we nu actie ondernemen.’

Corporatiehotel
De PvdA denkt aan maatregelen als een wijziging van het urgentiesysteem. Muurlink: ‘Hogere inkomens komen nu voor een betaalbare woning in aanmerking. Die zouden dan eerst voor lagere inkomens beschikbaar moeten komen.’ Muurlink denkt ook aan voorrang bij echtscheiding. ‘Een gezin moet dan meteen een dak boven het hoofd krijgen, bijvoorbeeld in een corporatiehotel.’ De PvdA-fractievoorziter heeft er alle vertrouwen in dat het college hier snel mee aan de gang gaat.

Nachtopvang
SP-fractievoorzitter Frans Mulckhuijse heeft nog geen signalen ontvangen over een toename van dakloze gezinnen in Almere, maar hij heeft het rapport van het Leger des Heils wel onder ogen gehad. ‘We hebben als SP wel regelmatig de aandacht gevestigd op de daklozenopvang in Almere. Er zijn toen wel extra gelden uitgetrokken voor meervoudige problematiek. Er was hier bijvoorbeeld geen nachtopvang. Er moet nu wel weer gewerkt worden aan extra geld.’

Enkeltje Lelystad
Volgens Mulckhuijse krijgt Almere steeds meer te maken met grotestedenproblematiek. Het achterblijven van opvang in Almere is volgens hem niet alleen te wijten aan het college. ‘Er verdwijnen veel landelijke gelden voor opvang naar omliggende steden. Daklozen kregen dan een enkeltje Lelystad voor de opvang. Nu is er wel noodopvang, omdat er meer vraag is.’

 

Asielzoekerscentrum
Het Leger des Heils kan deze zaken heel goed zelf onder de aandacht brengen, vindt Mulckhuijse. ‘Je kunt je afvragen of er niet meer geregeld moet worden. Eerder is bijvoorbeeld een voormalig asielzoekerscentrum voor opvang gebruikt. Het is een mogelijkheid dat nu weer te doen. Het is verstandig daarvoor middelen beschikbaar te stellen.’ Bij de gemeente Almere was niemand beschikbaar voor commentaar.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Als in Almere (van toepassng in heel Flevoland overigens) je al voor een sociale huurwoning in aantoonbaar levensgevaar moet zijn, verbaast mij dit artikel niets. Almere past dat protocol, met heel veel begrip aan gemeentekant, strikt toe! De beschikbare noodopvang in Almere is al jaar en dag voor Almere alleen al, ver onvoldoende.
Mensen proberen vaak elders in het land onderkomen te vinden. Wie dat gelukt is en daar blijft wonen, staat niet op die wachtlijst. Vraag is of wie daar niet wil blijven wonen nog wel op die wachtlijst staat. E.e.a. geeft dus een vertekend beeld van de problemen. Je hoeft dan ook niet te rekenen op vervoerskosten naar nieuwe gemeente via sociale dienst. Dat is voor de Caritas.

De PVV heeft bij de Europese verkiezingen in Almere en Lelystad enorm veel succes gehad in deze rode steden. De sociaal geachte partijen werden geacht een sociaal beleid te voeren en dan kom je uit op bovengemelde beschamende maatregel, in het nieuwe land notabene, met volop ruimte. Dit om gewone woningzoekenden voor een sociale huurwoning nog een kans te geven. Wel bouw van heel veel koopwoningen!
De economische inspanningen en zeer adequate PR hebben wel alle aandacht.
Advertentie