Advertentie
sociaal / Nieuws

Opnieuw thuiszorgorganisatie in problemen

FNV Zorg & Welzijn is 'geschokt' door de ontslagronde bij de Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian. 'Ruim vijfhonderd mensen verliezen hun baan, duizenden mensen verliezen hun zorg en dit terwijl er extra geld is voor zorg en behoud van werkgelegenheid vanuit het onlangs afgesloten zorgakkoord', aldus Marian Beldsnijder, bestuurder bij de vakbond.

22 januari 2016

FNV Zorg & Welzijn is 'geschokt' door de ontslagronde bij de Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian. 'Bizar. Ruim vijfhonderd mensen verliezen hun baan, duizenden mensen verliezen hun zorg en dit terwijl er extra geld is voor zorg en behoud van werkgelegenheid vanuit het onlangs afgesloten zorgakkoord', zegt Marian Beldsnijder, bestuurder bij de vakbond.

Te laag tarief

Het Gelderse thuiszorgbedrijf Vérian gaat zeshonderd medewerkers ontslaan. De onderneming vraagt per 1 juli collectief ontslag aan, maakte vakbond CNV vrijdag bekend. De reden voor de organisatie is volgens CNV dat gemeenten, waaronder Apeldoorn, onvoldoende betalen voor de thuiszorgdiensten van het bedrijf. De FNV is dezelfde mening toegedaan. 'Hierdoor kan Vérian de medewerkers geen normaal salaris betalen en daarmee wordt de bedrijfsvoering in gevaar gebracht', stelt Beldsnijder.


Zorgverlies

Sinds de decentralisatie Wmo gaat er volgens Beldsnijder veel fout. 'Mensen verliezen hun zorg en vele zorgverleners hun baan. Niet alleen bij Vérian, maar bij zorginstellingen door het hele land. Gemeenten bezuinigen op de huishoudelijke zorg, terwijl de behoefte aan zorg in Nederland echt niet minder is geworden.'


Noodfonds

Volgens FNV is het onnodig dat er banen verdwijnen bij thuiszorgorganisaties, omdat er vorig jaar 300 miljoen euro extra beschikbaar is gekomen voor de huishoudelijke verzorging. 'Ook is er een noodfonds van 60 miljoen beschikbaar, waarmee banen van zorgorganisaties in moeilijkheden, zoals Vérian, zouden kunnen worden gered', aldus de bestuurder van de bond. FNV gaat erop toezien bij gemeenten dat dit geld daadwerkelijk aan de huishoudelijke verzorging wordt besteed. 


Reorganisatie

Vérian heeft in totaal 3300 medewerkers in dienst. Het personeel is op de hoogte gebracht van de reorganisatieplannen. Vérian wilde vorig jaar de lonen van honderden medewerkers met 20 tot 30 procent verlagen. FNV was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. De vakbond won de zaak, de loonsverlaging moest worden teruggedraaid.


Financiële problemen

De problemen bij Vérian staan niet op zichzelf. Eerder kwamen andere grote thuiszorgbedrijven al in financiële problemen door de lage tarieven die gemeenten voor huishoudelijke hulp willen betalen. Zo moest TSN Thuiszorg, het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland, vorig jaar uitstel van betaling aanvragen omdat het de rekeningen niet meer kon betalen. Ook dit bedrijf zag zich genoodzaakt de lonen van medewerkers flink te verlagen, maar werd net als Vérian teruggefloten door de rechter. 'We merken dat hele grote organisaties in de problemen komen omdat gemeenten ervoor kiezen het lokaler en kleinschaliger te organiseren', stelt staatssecretaris Martin van Rijn (Wmo, PvdA) vast.


Overleg gemeenten

Van Rijn houdt de ontwikkelingen rond thuiszorgorganisatie Vérian nauwlettend in de gaten. 'In dit soort gevallen zijn twee dingen belangrijk: laten we ervoor zorgen dat mensen zoveel mogelijk hun zorg kunnen houden en dat zoveel mogelijk mensen hun baan kunnen behouden. Dat betekent dat er overleg met gemeenten nodig zal zijn om te kijken welke andere oplossingen er zijn', aldus de bewindsman. Hij hoopt dat gemeenten en zorgaanbieders hier tijdig afspraken over kunnen maken. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bond / Adviseur
Eerst had je de wijkverpleegsters, daarna kwam er een manager, en een bestuur, en een staf. En omdat dat te duur werd, werden de wijkverpleegsters ontslagen.
Ria Huisman / directeur
ADG had in 2012 zijn verantwoordelijkheid middels een kleine advertentie in de telegraaf ingetrokken voor TSN.

Zelf had ADG een miljarden omzet.

Deze constructies moeten worden afgestraft.

De werknemers worden zo de dupe van de hoge heren die alleen maar meer willen verdienen.

Overheid doe hier wat aan.

Iedere gemeente doet maar wat met als gevolg dat het een zooitje wordt.

Niet zichtbare regels voor client.
JaapvV / adviseur
'Gemeenten betalen onvoldoende voor de thuiszorgdiensten van het bedrijf'. We hebben het dus over een slecht bedrijf en een rammelend bedrijfsmodel. Om van de zeven verspilde jaren voorafgaand aan de decentralisatie maar niet te spreken. Net zoals deze instelling heb ik nog van niet een thuiszorginstelling gelezen dat ze gewoon wanbeleid voeren - daarin zijn ze blijkbaar erg goed. Saillant detail: De FNV is 'geschokt'. Blijkbaar denkt de vakbond dus eveneens achteruit in plaats van vooruit.
henk
Leve de vrije marktwerking
Pierre
Jaap, je hebt grotendeels gelijk. Maar Keulen en Aken werden ook niet in 1 dag gebouwd. Gemeenten rammen, dankzij de hypocriete bezuinigende staatssecretaris VWS en een extreem slappe bzk minister , die werkelijk nooit voor gemeenten zijn vinger uitsteekt, in enkele jaren tijd er een transitie doorheen die geen enkele instelling met nu nog veel vastgoed aan kan.
Advertentie