of 64120 LinkedIn

Nu al 'abo-tarief' voor algemene voorziening

Het abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken voor Wmo-maatwerkvoorzieningen heeft Stadskanaal ook ingevoerd voor de Algemene Voorziening Schoonmaak. Hiermee loopt Stadskanaal vooruit op de landelijke invoering van het Wmo-abonnementstarief voor algemene voorzieningen per 2020.

Stadskanaal heeft ook voor de Algemene Voorziening Schoonmaak het Wmo-abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken ingevoerd. Hiermee loopt de gemeente vooruit op de landelijke invoering van het inkomensonafhankelijke tarief per 2020.

Minder administratieve lasten voor de gemeente en een rem op eventuele aanzuigende werking voor de maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden zijn reden tot dit besluit.


Inkomensafhankelijk

De eigen bijdrage voor de Algemene Voorziening Schoonmaak in Stadskanaal was tot nu toe inkomensafhankelijk en varieerde van 1,50 euro per uur tot 7,50 euro per uur. Mensen met een laag inkomen die 1,50 euro eigen bijdrage betaalden, waren 12 euro per vier weken kwijt, bij afname van acht uur. Mensen met een hoger inkomen betaalden 60 euro. De algemene voorziening is gebaseerd op een maximum in te zetten aantal uren van 105 per jaar.

 

Rekensom

Voor een maatwerkvoorziening is iedereen sinds januari 17,50 euro per vier weken kwijt. De gemeente vreesde dat mensen met een hoger inkomen, die nu hulp kregen via de algemene voorziening, een Wmo-maatwerkvoorziening zouden gaan aanvragen. Zij zouden zo ruim 40 euro besparen op de kosten voor een schoonmaakhulp. ‘We zijn dan veel tijd en geld kwijt aan onderzoekskosten’, aldus een beleidsmedewerker van de gemeente. Voor een onderzoek naar een aanvraag voor een maatwerkvoorziening, en het bijbehorende papierwerk, is de gemeente al gauw vier tot vijf uur kwijt. Voor een algemene voorziening hoeft slechts een lichte toets te worden gedaan. ‘We hebben een rekensom gemaakt, en zijn met de invoering van het Wmo-abonnementstarief voor de Algemene Voorziening Schoonmaak voordeliger uit.’ Daarnaast heeft de gemeente het al heel druk, en zit zij niet te wachten op extra onderzoeken.      

 

Bijzondere bijstand

Omdat het tarief wordt gelijkgetrokken, moeten mensen met een lager inkomen meer gaan betalen. De gemeente neemt die verhoging voor de eerste vijf zorgperiodes (tot en met 19 mei) voor haar rekening. Daarna betaalt iedereen het vaste tarief van 17,50 euro. Mensen die dat niet kunnen betalen, kunnen bij de gemeente aankloppen. Dan wordt gekeken of zij voor compensatie in de vorm van bijzondere bijstand in aanmerking komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.