Advertentie
sociaal / Nieuws

Europese daklozenorganisatie dient klacht in over Nederland

De Europese organisatie voor daklozenopvang Feantsa heeft klacht over Nederland ingediend bij de Raad van Europa. Onder meer de gemeente Rotterdam en Utrecht selecteren daklozen op regio.

04 juli 2012

Het weren van daklozen die niet uit de buurt komen, dat in een aantal Nederlandse gemeenten gebeurt, is in strijd met bepaalde Europese sociale regels. Dat vindt de Europese organisatie voor daklozenopvang Feantsa, die daarom woensdag een klacht heeft ingediend bij de Raad van Europa tegen de Nederlandse overheid.

Utrecht en Rotterdam
Onder meer in Utrecht en Rotterdam mag niet iedereen zomaar blijven slapen bij de daklozenopvang. Volgens koepelorganisatie Feantsa worden daklozen die niet kunnen aantonen dat ze een bepaalde tijd ergens verblijven daar de straat op gestuurd. Ook zijn er volgens een woordvoerster gemeenten die zonder dat het op papier staat eisen van daklozen dat ze uit de regio komen.

Voor iedereen

Volgens de organisatie staat echter in de wet dat maatschappelijke opvang, dus ook daklozenopvang, toegankelijk moet zijn voor iedereen die in Nederland woont. De landelijke overheid is er volgens Feantsa verantwoordelijk voor dat die wet wordt gehandhaafd. De Raad van Europa kijkt eerst of ze de klacht zal behandelen. Als dat gebeurt kan de procedure een jaar in beslag nemen, aldus Feantsa.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Je leest soms ook dingen die je voorstellingvermogen te boven gaan: 'Europese organisatie voor daklozenopvang Feantsa'



Als je het leest zou je toch denken, gut die zijn vast druk bezig om de daklozenopvang in de arme landen van europa aan te pakken... Maar nee, ze regelen dat de daklozen van geheel europa bij de nederlandse opvang kan gaan aankloppen omdat ze, weliswaar niet aantoonbaar, in nederland wonen. Nu wil ik best geloven dat de daklozenopvang voor de nederlandse daklozen in de andere eu-landen wel goed geregeld is, want ik kan me niet voorstellen dat ze anders zoveel drukte maken over de schandalige behandeling van de klaplopers uit de eu die zich bij de dure en schaarse daklozenopvang in nederland melden zonder aan te kunnen tonen dat ze hier, ik roep maar wat, meer dan een vakantiedag hebbne gewoond.
Rene / monteur
ik ben sinds een paar dagen dakloos en dat is helaas erger dan de reactie hierboven. Ik woon al 20j in de woon plaats Amsterdam en kan nergens geen slaap plek krijgen. Ik hen 1 nacht gekregen in een crisis opvang waarbij het niet langer kon omdat er geen plaats zou zijn. Ik sliep op een zaal waar 20 bedden stonden en waarvan er vier werden gebruikt en kon er niet langer blijven waarbij ze geen reden gaven waarom van waarom dat niet kan. Ik sprak de dag ernaar iemand waar ik op de zaal had mee geslapen en vertelde me dat er drie bedden van de twintig bezet waren. Ik heb 6 plaatsen bezocht om een slaap plek te vragen waarbij ik overal kreeg te horen dat alles vol zit. Dit is voor mij ee raadsel hie dat kan en waarom word ik afgewezen. Ik heb psychische klachten en een gokverslavingsprobleem en vermoed omdat ik niet in een slachtofferrol zit dat ze de ernst van mijn oa slaapplaats. Probleem niet serieus genoeg vinden omdat ik in zag op de plek waar ik had geslapen dat groot ten deels van het personeel geilen op mensen die het nog moeilijker hebben als ik. Ik heb een. Slaap plek nodig om mijn rust te kunnen nemen omdat ik dat hard nodig heb om zo goed mogelijk te kunnen funcioneren om hier uit te komen.

Door heel de situatie waar ik in terecht ben gekomen loop ik al te hinken op twee benen, zal ik door gaan met leven om er het beste van te maken of zal ik een einde aan mijn leven maken. Door dit voorval heeft mijn laatste optie meer de overhand gekregen.



Gr rene
S
Een hulp organisatie uit Utrecht De TussenVoorziening maakt het nog bonter.

Die laat een vrouw op een afdeling wonen met meerdere bewoners,waarvan een mannelijke grensoverschrijdend gedrag vertoond t.a.v de vrouw die daarop een paniek aanval krijgt en vervolgens van de afdeling moet zonder enige begeleiding na het "incident" en krijgt vervolgens te horen dat ze haar spullen kan komen halen en op straat staat.

Een klachten commissie gewonnen op alle punten gelijk gekregen dat ze onterecht dakloos is geworden door die Tussenvoorziening en dat het "incident" niet goed aangepakt is en men kon weten dat het voor een vrouw lastiger is om een nieuwe plek te vinden en de man eigenlijk weg had gemoeten ,ondanks dat is mevrouw nu al 3 maanden dakloos ,krijgt een daklozen uitkering ipv wajong en word doodleuk tegen verteld dat er geen opvang is voor vrouwen en overal een wachtlijst is van wel een jaar of langer in Utrecht ,onder tussen staat de vrouw strak van de spanning en ziet geen uitweg meer zo langzaam aan ,dat dit zo mag is te gek voor woorden ,in de winter iemand onterecht dakloos maken en dan zeggen geen plek meer.
True
Feantsa heeft een punt, daklozen weigeren omdat ze niet in de gemeente wonen...
kappen nou
Ben helaas een Nederlandse dakloze. Schrijf expres Nederlandse dakloze aangezien ervoor ons niets is. Nee, de ILLEGALEN hebben overal voorrang op. Als Nederlander mag je op straat gaan slapen. Voor ILLEGALEN is er genoeg opvang.

Dus ben je Nederlander en word je dakloos. Nou heel veel succes met vinden van een plaats om te slapen.

Ben nu zelf al drie weken bezig om een slaapplek te krijgen. Je wordt van kasje naar muur gestuurd. Gelukkig is het warm buiten en krijgen we een paar mooie dagen.
Advertentie