of 61869 LinkedIn

'Mantelzorgcompliment naar gemeenten slecht plan'

Staatssecretaris Van Rijn wil dat het mantelzorgcompliment door gemeenten wordt overgenomen, maar daar staat geen financiële compensatie tegenover.
6 reacties

De belangenvereniging Mezzo heeft kritiek op het kabinetsplan om de vergoeding voor mantelzorgers vanaf 2015 door de gemeenten te laten verstrekken.

Gemeenten verantwoordelijk
Gemeenten worden verantwoordelijk maar een financiële compensatie voor mantelzorgers ontbreekt in de nieuwe plannen, aldus Mezzo maandag. De organisatie wil dat het vergoeden van mantelzorg een taak van het Rijk blijft.


Mantelzorgcompliment verdwijnt
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft de Tweede Kamer laten weten dat het zogeheten mantelzorgcompliment in zijn huidige vorm verdwijnt. De vergoeding voor vrijwillige hulp aan mensen met gezondheidsproblemen bedraagt 200 euro per jaar. Ze is bedoeld als blijk van waardering voor het werk van mantelzorgers en als tegemoetkoming in hun kosten.

Vastleggen in verordening
Volgens Van Rijn moeten gemeenten straks in hun verordening vastleggen hoe ze blijk zullen geven van hun waardering voor mantelzorgers. De bewindsman zegt dat het budget wordt toegevoegd aan het gemeentenfonds.

Via belasting of subsidie
Volgens Mezzo zijn mantelzorgers jaarlijks gemiddeld 1100 euro aan reis-, telefoon- en andere kosten kwijt. ,,Zeker nu de rijksoverheid burgers met klem vraagt om meer voor elkaar te zorgen, moeten financiële drempels zo veel mogelijk worden weggehaald'', zegt Mezzo. Dat zou een taak van het Rijk moeten blijven, bij voorkeur via de belastingen of een subsidie, vindt de belangenorganisatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door maria rigter (ondernemer/zzp-er) op
als mantelzorger ben ik vorig jaar gecomplimenteerd door het Rijk en ontving ik in november 200 euro. Ik ben daar erg blij mee en hoop dat ik dit jaar ook dit cadeautje mag ontvangen, mijn taak als mantelzorger vervul ik graag, maar een blijk van waardering van overheidswege is welkom.
Door mart op
@ Bruynensteyn "Mantelzorg is vrijwilligerswerk"
Ik hoop voor u dat geen direct familielid van u iets overkomt. Mantelzorg overkomt je, dat is geen vrijwilligerswerk. Of laat u uw familielid aan zijn/haar lot over
Door J.smits (Mantelzorger) op
Wat moet een mantelzorger met een beetje geld? Pleit voor goede ondersteuning en bedenk ze ook eens! Een voorbeeld. Amsterdam verstrekt onder voorwaarden een parkeerkaart voor mantelzorgers. Dat is handig.
Hoe bepaalt Mezzo wat de belangen zijn van mantelzorgers. Hoe ouderwets, een landelijke organisatie die pleit voor een landelijke financiele regeling waar mantelzorgers niet om hebben gevraagd en die een paar uitvoerders werk oplevert. Afschaffen graag.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Groot gelijk Lady en dan denk recht te hebben op die 200 euro vergoeding en die krijg ik dan niet. Dan moet ik naar de beroeps commissie en daar liggen 200.000 zaken en daar werken 2000 ambtenaren aan. Schiet allemaal lekker op zo!
Door Lady op
Die 200 euro is natuurlijk een lachertje. Daar zijn we het wel over eens. Alleen de administratieve rompslomp kost waarschijnlijk een veelvoud. Ik zou zeggen: afschaffen dat mantelzorgcompliment en doe er iets echt goeds mee. En donder (excuus voor het woord) het niet gewoon in de algemene pot van de gemeenten, want waar het dan voor gebruikt wordt? Waarschijnlijk voor het dichten van een van de talloze gaten die ontstaan zijn door het huidige (en vorige) kabinetsbeleid. Voor de duidelijkheid: ik ben zelf mantelzorger.
Door R. Bruynesteyn (adviseur) op
Mantelzorg is vrijwilligerswerk, meestal ten behoeve van naaste familieleden. Als Mezzo denkt dat nu als een vakbond moet onderhandelen heeft ze dit verkeerd begrepen