Advertentie
sociaal / Nieuws

Lot EPD-investeringen nog onzeker

Of de belangrijkste investeringen in het landelijk EPD nog kunnen worden hergebruikt, is grotendeels afhankelijk van wat het Nictiz (Nederlands Instituut voor ICT in de Zorg) aan oplossingen bedenkt. Dat is af te leiden uit antwoorden van minister Edith Schippers van VWS.

11 mei 2011

Zonder steun

De Kaderwet EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) is op 5 april door de Eerste Kamer verworpen en dus is er geen wettelijke grondslag meer voor de uitwisseling van patiëntengegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP), het centrale onderdeel van het landelijke EPD. De toekomst van een LSP zonder overheidssteun wordt momenteel onderzocht door het Nictiz, dat het LSP mede heeft helpen opzetten.

 

306 Miljoen

Van 2002 tot en met 2010 is volgens Schippers 306 miljoen euro besteed aan het landelijk EPD, inclusief het centrale LSP en speciale voorzieningen voor de uitgifte van UZI-passen (een authenticatiemiddel voor de zorgverleners), het gestandaardiseerde Elektronisch Medicatiedossier en Waarneemdossier Huisartsen, en de communicatie over het project. Een deel van die voorzieningen zal volgens haar 'generiek relevant en toepasbaar zijn en blijven voor de zorgsector'. Maar de mate waarin is in hoge mate afhankelijk van de scenario's waarmee het Nictiz over enkele maanden voor de dag komt, blijkens haar antwoorden. 

 

Regionaal

Een mogelijk scenario is het blijvend uitwisselen van (een deel van de) patiëntengegevens via het LSP, op regionale basis. Veel zorgverleners zijn door hun aansluiting op het LSP voor de regionale uitwisseling van gegevens sowieso al afhankelijk van de nieuwe landelijke infrastructuur. 

 

Veld

Maar Schippers, die antwoorden geeft op een lijst vragen  van de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ziet haar eigen verantwoordelijkheid nu als zeer beperkt. "De verantwoordelijkheid voor de elektronische uitwisseling van patiëntengegevens ligt primair bij het veld en zal dienen te geschieden conform de huidige wettelijke eisen." Ze zal bezien in hoeverre aanpassing van de bestaande wet- en regelgeving - de WBP, Wet BIG en de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) - noodzakelijk is. Die laatste wet regelt bijvoorbeeld al de expliciete toestemming die een patiënt moet geven voor het uitwisselen van zijn gegevens.

 

Gesundheitskarte

Nederland is overigens niet het enige land waar vele miljoenen zijn geïnvesteerd in een vooralsnog onsuccesvol systeem. In Duitsland is een systeem dat is gebaseerd op een 'Elektronische Gesundheitskarte' het zorgenkind. Met een pasje moeten zowel patiënten als zorgverleners daar snel iemands medische gegevens kunnen opvragen via een centrale infrastructuur. Volgens het blad Der Spiegel is het project, waaraan al 500 miljoen euro is uitgegeven, gewoon een flop te noemen, omdat de bijbehorende infrastructuur nog jaren op zich zal laten wachten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie