of 63561 LinkedIn

Klachten over ‘ziekmakend’ regime sociale dienst

De regionale sociale dienst Laborijn wantrouwt en controleert uitkeringsgerechtigden tot in het extreme, meldt de Gelderlander. Uitkeringsgerechtigden die door de dienst worden gecontroleerd, zouden in angst leven.

De regionale sociale dienst Laborijn wantrouwt en controleert uitkeringsgerechtigden tot in het extreme, meldt de Gelderlander. Uitkeringsgerechtigden die door de dienst worden gecontroleerd, zouden in angst leven.  

Koelkasten doorgesnuffeld

Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek, een groep feministische PvdA-leden, verzamelde vanaf deze zomer klachten over Laborijn en ontving er ‘tussen de dertig en de veertig’. Uit die klachten ontstaat een beeld van een nietsontziende speurdrift bij Laborijn. Zo zouden medewerkers zelfs de koelkasten van uitkeringsgerechtigden doorsnuffelen, moet door iemand gemeld worden hoe vaak en hoe lang er gedoucht wordt, en moest iemand zelfs opgeven hoe vaak hij of zij bij de buurvrouw at, waarop er korting op de uitkering zou volgde.

 

Angst en machteloosheid

Volgens de Rooie Vrouwen lopen klachten over Laborijn uiteen, van klachten over intimidatie tot het botweg weigeren van een uitkering. Een tiental uitkeringsgerechtigden durfde uiteindelijk niet te klagen uit vrees voor represailles. ‘We constateren dat de handelswijze van Laborijn resulteert in angst, machteloosheid en het feit dat sommige cliënten het leven niet meer zien zitten’, aldus de Rooie Vrouwen in een brief aan de colleges en gemeenteraden van Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek. ‘De taak van Laborijn is, waar nodig uitkeringen te verstrekken en waar mogelijk mensen aan het werk te helpen. We zien dit niet voldoende terug in onze bevindingen.’

 

‘Beruchte’ consulenten

Alfred Balkema, de advocaat van een aantal uitkeringsgerechtigden, vindt dat Laborijn geen integrale benadering hanteert, geen oog heeft voor de kwetsbaarheid van haar cliënten en niet oplossingsgericht werkt. ‘Een positieve grondhouding is cruciaal. De klant is niet de vijand. Veel te vaak zijn uitkeringsgerechtigden doodsbang voor medewerkers van Laborijn. Deze angstcultuur is zeer ongezond en werkt ziekmakend’, schrijft Balkema. Over de beslechting van geschillen schrijft de advocaat dat pragmatisme, behulpzaamheid, openheid en doelgerichtheid ontbreken in ‘de angstcultuur die Laborijn oproept.’ Sommige consulenten van Laborijn zijn volgens Balkema zelfs ‘berucht’.

 

Geen reacties

Laborijn wilde nog niet reageren tegenover de Gelderlander en verwijst naar de drie gemeenten die de sociale dienst bestieren. In Aalten en Oude IJsselstreek buigen de colleges zich over de alarmerende brieven van de Rooie Vrouwen en Balkema. In Doetinchem is het de raad die daar eerst een oordeel over zal vormen.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door @Gerard (@Gerard u bent een echte ambtenaar, niet melden eigen onzin geloven.) op
@Gerard Wat is e zin van mierenneuken Gerard?
Het verhullen van eigen tekorten, u bent geen melder, u laat alle misstanden bestaan ten gunste van uw eigen ego.

Vriendelijk verzoek niet af te geven op mensen die het systeem wel correct weten te pareren.

Uw gedrag is slecht voor een democratie. De paar % die wel durven, die maken het verschil en verbeteren uiteindelijk de democratie.
Door nvt op
@Gerard: Uw linkje verwijst naar Laborijn een SW-bedrijf.
Niet alleen P-wetters maar ook SW-medewerkers ervaren dit al JAREN mbt gedrag van ambtenaren die in een SW-bedrijf werken:
https://www.helmond.nl/bis/2016/Notities%20en%20 …
2e kwartaal 2016, Atlant heet nu Senzer;
Leest u mee op blz 35\39 bij punt 7.3 (bijlage notabene!):
'7.3 Integriteitsrisico’s
Algemeen
Binnen het werkbedrijf is geconstateerd dat er risico’s worden gelopen ten aanzien van
mogelijke integriteitsdiscussies die op kunnen treden vanuit het handelen van ambtenaren'......
Niet alleen bij Laborijn, Atlant (Senzer) maar ook medewerkers (geen ambtenaren) bij andere SW-bedrijven hebben hier enorm veel last van. Het is al JAREN een bekend probleem.
Wij in ZO Brabant hebben geen meldpunt.
Klacht van de Ombudsman is totaal genegeerd eind 2017.
Door Gaat natuurlijk niet alleen over gehandicapten (Leuke show dat excuusje) op
Even de angel eruit halen en ze gaan weer door met het zelfde gedrag, zit nl. tussen de oren bij de ambtenaren en niet bij de burgers, om dat toe te geven.......
zijn mensen met ballen nodig en die .......
Door Check dit Gerard (Zodra ambtenaren gaan mierenneuker over punten en komma's, weet je dat je beet hebt..) op
Zodra ambtenaren gaan mierenneuker over punten en komma's, weet je dat je beet hebt.

Kokerblik laat taalfoutjes en tikfoutjes niet toe, waardoor de rode draad niet meer zichtbaar is voor de kokerblik ambtenaar. Gerard je begrijpt toch wel waar het om gaat en daar gaat het om, heel goed jongen.

Nog een paar one-liners voor je, kunnen je misschien weer op de rails zetten.

-Hoe hoger je vliegt, hoe kleiner je lijkt voor diegenen die niet kunnen vliegen.

-Wat iemand is, wordt duidelijk als zijn talenten afnemen, als hij ophoudt te laten zien wat hij kan.

-Het vergeten van het doel is de meest voorkomende vorm van domheid.
Door @Gerard op 20 februari 2019 12:18 (Klokkenluider) op
@ Gerard op 20 februari 2019 12:18
Wil jij de gegevens en praten met de volkskrant?

De strijd dan wel voor een eerlijke zaak.

Laat maar even horen.Door Ambtenaren snappen er geen snars van (Wat jij je kind niet wenst, wens dit een uitkeringsgerechtigde ook niet) op
Ambtenaren luisteren niet en zijn vaak zelf ingenomen, hoe is anders te verklaren dat geen ambtenaar verantwoordelijkheid neemt inzake dwangarbeid en dwangarbeid met dodelijke afloop? Bang voor eigen baantje?

Ga als ambtenaar hierover in gesprek met je leidinggevende en/of wethouder i.p.v. de burger adviseren contact te houden met onwillige ambtenaren.

Echter wat doen ambtenaren?
Verschuilen achter leidinggevende, wet en regelgeving. Daar lopen burgers tegen aan.

Naar de rechter in het bestuursrecht? U-bocht constructie. Zit je weer met onwillige ambtenaren aan tafel.
Wethouder? Die wil geen ruzie met zijn ambtenaren.
Leidinggeven? Die wil geen gedoe en al helemaal niet met de wethouder.
Ambtenaren? Kijken wel uit ,de wet schrijft de burger voor bij de leidinggevenden te klagen. Dus hoezo een ambtenaar verantwoordelijk?
Zoiets?

We hebben het hier over persoonlijke verantwoordelijkheid, je stuurt geen burgers naar dwangarbeid in een “democratie”. En je stuurt helemaal geen burgers, als jij bijv. je eigen kind niet bij chroom6 wil hebben.

Zo moeilijk is is ethiek niet.

Door Gerard op
Dat soort "boze" reacties als hieronder dragen niet direct bij aan sympathie. Gebruik dan goede argumenten. maar niet van dit soort algemene opvattingen over ambtenaren. Dat maakt de reactie niet zo heel sterk. En leidt af van het werkelijke punt dat hier speelt; moet de controle van een sociale dienst zo ver gaan?
Anderzijds was ook vanochtend weer in het nieuws dat het UWV niet aan controle toekomt er daar toch sprake is van behoorlijke fraude van uitkeringsgerechtigden. Een tussenweg zou goed zijn.
Door Jakov op
Van der Zwan weer inhuren? In 1993 deed hij samen met een aantal kornuiten onderzoek in hoeverre uitkeringen terecht werden verstrekt.
Door Ruben op
Aan de boze persoon hieronder:

Ik nodig u uit om echt een gesprek aan te gaan met de gemeente met wie u problemen heeft. Naar mijn gevoel wordt er niet goed naar u geluisterd en dat zou wel moeten. Geeft u daarom niet op, maar schrijf uw raadsleden aan om uw problematiek met hun te bespreken! Of ga spreken met een ombudsman of een advocaat. Zij zijn er om u te helpen.