Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet steunt arbeidsmarktplannen De Krom

Het kabinet kan voorlopig verder met zijn plannen om meer mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. In een afrondend debat dinsdagavond kreeg staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) steun van regeringspartijen VVD en CDA en van gedoogpartner PVV. Vrijwel de hele oppositie is fel tegen.

01 juni 2011

'Financiële risico's vallen mee'
De Krom weersprak tijdens het debat de kritiek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de branchevereniging van sociale werkplaatsen Cedris dat gemeenten grote financiële risico's lopen door de kabinetsplannen. Volgens De Krom kan er meer gedaan worden om mensen aan het werk te helpen en kan er door efficiënter te werken geld bespaard worden.

Met een nieuwe wet wil het kabinet vanaf 2013 de sociale werkvoorziening, de bijstand en de Wajong, de regeling voor jonggehandicapten, samenvoegen. Dat moet een bezuiniging van 1,8 miljard euro opleveren.


Wegvallen voorzieningen

Gemeenten en de oppositie vinden dat er te weinig geld beschikbaar is. Ze vrezen voor de gedwongen sluiting van sociale werkplaatsen en zijn bang dat mensen met een arbeidshandicap buiten de boot vallen, omdat veel huidige voorzieningen wegvallen en er geen banen voor hen zijn. VNG en Cedris wijzen erop dat gemeenten alle lopende verplichtingen bij sociale werkplaatsen nauwelijks zullen kunnen nakomen, laat staan dat ze meer mensen aan het werk zullen krijgen.


Minder beschutte werkplekken

De Krom spreekt de berekeningen van de organisaties tegen. Volgens de staatssecretaris moeten er minder mensen in de sociale werkvoorziening aan de slag en is die alleen bedoeld voor mensen die enkel in een beschutte omgeving aan het werk kunnen. Uiteindelijk is het plan om in een jaar of veertig het aantal beschutte werkplekken terug te brengen van 90.000 naar 30.000. Het kabinet heeft 400 miljoen euro beschikbaar gesteld om de sociale werkplaatsen in de overgangsperiode te helpen, maar meer zit er niet in.


Soepele invoering

Volgende week is het congres van de VNG waar de gemeenten stemmen over het met het kabinet gesloten bestuursakkoord, dat gaat over plannen rond zorg, infrastructuur en sociale zekerheid. De plannen voor de onderkant van de arbeidsmarkt vormen een belangrijk onderdeel van dit akkoord. Mochten gemeenten het afstemmen, dan zal het kabinet de plannen gewoon doorzetten maar het heeft de gemeenten wel nodig voor een soepele invoering van de maatregelen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

maria / werkzoekende soc.juridisch medewerkster, wwb client
Op papier staat het allemaal zo mooi, maar in de praktijk?
Als de gemeenten steeds minder geld budget krijgen en meer taken op hun bord wat komt er dan van de uitvoering terecht?
Bij wie kan de zwakkere aankloppen?
Hoe vol is de caseload van de klantmanager?
Wat blijft er nog over van het beloofde maatwerk en de klant centraal?
Wat blijft er nog over van begeleiden naar werk, kijken naar wat iemand kan?

Wordt het niet zosnel mogelijk ergens neerzetten brengt euros op.
Wordt het niet zo dat arbeidsintensieve klanten helemaal buiten de boot vallen?

Ondertussen wil donner de ambtenaren op de nullijn. Dus financieel komen de ambtenaren thuis in hun eigen knip al in de min.
Hoeveel mensen met wsw indicatie komen weer achter de geraniums?
Menig MKB of kleine zelfstandige heeft de tijd en het geld niet om een wswer te begeleiden. Ze hebben zelf moeite genoeg om hun hoofd boven water te houden.

Gemeenten krijgen uitvoering van regels uit den haag.
Gemeenten zien als een van de eersten gevolgen van nieuwe regels.
Wat merken de regelverzinners zelf van de nieuwe regels?
Hun hebben reserve, hun budget is groter als jan modaal.
Hun hebben wachtgeld regeling als hun geen werk meer hebben in de politiek.
Jan modaal of ambtenaar kan het doen met een korte en kleine ww uitkering.
en alle nieuwe regels die denhaag verzint.

Succes
Advertentie