Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdhulp Drenthe onder de loep

Drentse gemeenten en zorgaanbieders gaan de tekorten op de jeugdhulp analyseren. Deze vormt de basis voor een uitvoeringsplan voor 2019 en verder. Doel is te zorgen voor een kwalitatief goed jeugdhulpaanbod tegen betaalbare kosten.

29 januari 2019

Drentse gemeenten en zorgaanbieders gaan samen analyseren waardoor de tekorten op de jeugdhulp worden veroorzaakt. Die analyse moet over hooguit drie maanden klaar zijn en zal de basis vormen voor een uitvoeringsplan voor 2019 en verder. Doel is te zorgen voor een kwalitatief goed jeugdhulpaanbod tegen betaalbare kosten.

Transformatie Akkoord

Dit hebben de twaalf Drentse gemeenten en jeugdhulpaanbieders Accare, Ambiq, Cosis, GGZ Drenthe en Yorneo recent in een Transformatie Akkoord vastgelegd. Net zoals veel gemeenten, kampen ook vrijwel alle Drentse gemeenten met een tekort op het jeugdhulpbudget. ‘De tekorten op de budgetten voor jeugdhulp in Drenthe liggen in totaal op ongeveer 20 tot 30 miljoen euro voor de twaalf gemeenten samen’, zo laat een woordvoerder van de gemeente Emmen desgevraagd weten. ‘Dat is het beeld van 2017 en de verwachting ook voor de afsluiting van 2018.’ Geen van de Drentse gemeenten met een tekort heeft, ondanks een aanvraag, geld uit de ‘stroppenpot’ (het Fonds tekortgemeenten) gekregen.

Niet onnodig medicaliseren

De jeugdhulp in Drenthe moet anders en goedkoper, zo zijn de partijen overeengekomen. Daarbij kan worden gedacht aan meer preventie en het niet onnodig medicaliseren van het gedrag van kinderen. Ook het dichtbij huis organiseren van de jeugdhulp om opschaling te voorkomen en het verminderen van de regeldruk behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast wordt gedacht aan betere onderlinge samenwerking zodat de één gezin-één plan-één regisseur-aanpak daadwerkelijk van de grond kan komen.

Maatschappelijke discussie

Het akkoord tussen gemeenten en aanbieders is een van de diverse ‘sporen’ die de partijen bewandelen om de tekorten op de jeugdhulp terug te dringen. Er wordt ook een beroep op het rijk gedaan om de bezuinigingen op de jeugdhulp te verzachten. Daarnaast willen gemeenten en aanbieders meer samenwerking met alle partijen die bij jeugdhulp zijn betrokken zoals het onderwijs, huisartsen en welzijn. Tot slot willen de gemeenten en zorgaanbieders een maatschappelijke discussie starten over de ontwikkelingen in de jeugdhulp. Verschillen tussen kinderen moeten meer geaccepteerd worden en minder als probleem ervaren worden, zo stellen de ondertekenaars van het Transformatie Akkoord.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie