Advertentie
sociaal / Nieuws

Instroom ambtenaren heft uitstroom op

De voorgenomen afslanking van de rijksoverheid komt ruim de helft lager uit dan was afgesproken. In 2011 zal het aantal rijksambtenaren zijn gedaald met 6090 in plaats van de beoogde 12.700. Dat komt omdat er tussentijds op bepaalde plekken ambtenaren bijkomen (6610).

24 september 2009

Brief
Dat blijkt uit een brief die de Algemene Rekenkamer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Die had de rekenmeesters verzocht om meer inzicht te geven in de rapportages van het ministerie van Binnenlandse Zaken over de vernieuwing van de rijksdienst.

 

Overzicht
Een woordvoerder van de Rekenkamer zei woensdag dat de Kamer tot nu toe geen totaaloverzicht had van de ambtelijke uitbreidingen, waar ze wel mee heeft ingestemd. De extra ambtenaren komen met name terecht bij de Belastingdienst, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de inlichtingendienst AIVD.

 

Verkeerde aanpak 
SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de uitkomst geen verrassing. Hij vindt dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) de verkeerde aanpak heeft gekozen door direct een streefgetal te nemen en niet eerst te kijken waar ze 'vet' kan wegsnijden. Volgens Van Raak kan ze nog miljarden besparen op de inhuur van externe medewerkers. 'Als je wilt afvallen, moet eerst het vet weg. De cultuur van inhuur moet worden gestopt.'

 

Geen zorgen
Ook Pierre Heijnen (PvdA) is niet verbaasd over de conclusies van de Rekenkamer. Onder normale economische omstandigheden zou het Kamerlid zich zorgen maken. Maar de bezuinigingen waartoe de economische crisis het kabinet dwingen, zullen ervoor zorgen dat de doelstelling alsnog wordt bereikt, verwacht Heijnen. De Rekenkamer blijft bij de kritiek dat de rapportages op een aantal belangrijke punten geen inzicht bieden in de werkelijke daling van de omvang van het personeel per ministerie sinds eind 2006.

 

Externe inhuur
Zo mogen afgeslankte functies niet worden opgevuld door de inhuur van externen. Volgens de Rekenkamer wordt de Kamer hier niet over ingelicht. De ministeries geven alleen in de jaarverslagen aan wat zij uitgeven aan externe inhuur. Ook de krimp bij de zelfstandige bestuursorganen en agentschappen moeten in de rapportages worden betrokken, vindt de Rekenkamer.

 

Oneens
Ter Horst is het niet eens met die kritiek. Wel wil ze de presentatie van de gegevens verbeteren. Ze blijft er echter bij dat ze de externe inhuur en zelfstandige bestuursorganen niet in de rapportages betrekt.

 

Minder ambtenaren, kan dat? Doe mee aan de Binnenlands Bestuur enquête.

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Schuiven met panelen...
Slappe Zuigvis
De enige manier om structureel ambtenaren te lozen is een liberaal kabinet en het afstoten van nutteloze, geldverslindende of marktwaardige overheidstaken. Begin maar met de provincie, eerste kamer, ministerie van economische zaken, de koningin, subsidieverdelers en de partijsubsidies, dan kom je een heel eind...
piet brontsema / org adviseur
jammer ze zouden in het bedrijfsleven zoveel beter ingezet kunnen worden.
W.Wilkens
Jammer dat dit de zoveelste discussie is over aantallen en niet over kwaliteiten; wat je verwacht van de staat en zijn onderdelen. Maar ja, dat vergt enig inzicht in het functioneren ervan en dat is helaas niet een ieder gegeven. Een lichtpuntje is dat men zo langzamerhand begint in te zien dat de staat als onderneming, zo'n 25 jaar geleden geïntroduceerd, niet heeft gewerkt. Integendeel: er is veel basiskennis uitgestroomt en er is veel inhuur voor teruggekomen.
Hiervoor waren kabinetten van alle signatuur verantwoordelijk, evenals het bedrijfsleven in ons Westers werelddeel voor 85% uit dienstverlening, dus bureaucratie, bestaat, wat wordt betaald door de herverdelingsfunctie van het belastinggeld.
Helaas gaat het daar ook niet altijd van een leien dakje, zodat ik moet vrezen dat de discussie die nu uit de (nu nog) overige 3 bijdragen de oplossing ook niet dichterbij brengen.
M. Dijkman
Ik mis in dit soort discussie altijd het begrip kwaliteit. Kennelijk doet dat er niet toe in de gedachte van mensen. Kennelijk kan er rucsichtlos gesneden worden zonder kwaliteitsverlies.
Je moest eens weten wat voor zooitje het is bij de RBD na jaren van bezuinigingen; terwijl het rond 2000 nog in de top stond van meest aantrekkelijke werkgevers.
Inmiddels niet meer. Toeslagen, Walvis...totaal een zooitje geworden.

Ga lekker verder snijden. Het zorgt voor 1 ding: meer kosten voor de samenleving. Want het komt gewoon binnen via inhuur van derden. En zij vragen een iets hoger salaris dan de ambtenaar.
Dus: word eens wakker en investeer in kwaliteit van ambtenaren ipv affikken.
W.Wilkens
@ stevens

Als je dan inderdaad beziet waar de toename van ambtenaren heeft plaatsgehad. Allemaal ambten die zich bezig houden met het privédomein van de burger. Dat is toch niet gezond?!
Advertentie