Advertentie
sociaal / Nieuws

Horecaondernemers kampen met coronaschulden

Ruim een vijfde (22 procent) van de horecaondernemers heeft te maken met problematische schulden, en 57 procent heeft een hogere schuldenlast dan voor corona.

26 augustus 2021
Corona-shutterstock-1688062192.jpg

Hoewel de economie als geheel snel terugveert van de coronadip, zijn er sectoren die achterblijven. Zo zegt ruim 1 op de 5 horecaondernemers een problematische schuldenlast te hebben. 

Andere werkelijkheid
De Nederlandse economie laat een verrassend veerkrachtig herstel van de coronacrisis zien. De scenario's van het Centraal Planbureau (CPB) worden steeds rooskleuriger, en onlangs meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in driekwart van de regio's de economie zich weer op of boven het pre-corona-niveau bevindt. 'Achter de klinkende macro-cijfers gaat echter een andere werkelijkheid schuil', schrijft werkgeversvereniging VNO-NCW in een persbericht naar aanleiding van de nieuwste Conjunctuurenquête, die wordt uitgevoerd door VNO-NCW, MKB-Nederland, het CBS, de Kamer van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouw.

Problematische schulden
Uit de nieuwste rapportage blijkt dat veel horecaondernemers kampen met de gevolgen van de lockdowns van de afgelopen anderhalf jaar. Ruim een vijfde (22 procent) heeft te maken met problematische schulden, en 57 procent heeft een hogere schuldenlast dan voor corona. Dat geldt ook voor 43 procent van de ondernemers in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Ruim een derde van de horecaondernemers heeft daarom uitstel van betaling aangevraagd bij de Belastingdienst. In de sectoren cultuur, sport en recreatie gaat het om een kwart van de bedrijven. Levenvatbare ondernemingen in die sectoren hebben daarom behoefte aan hulp bij schuldenafbouw- of sanering, signaleert VNO-NCW.

Verliezende sectoren
De cijfers liggen in het verlengde van de verwachtingen van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverleners. In het jaarverslag over 2020 waarschuwde de vereniging dat de positieve macro-economische cijfers en prognoses niet alles zeggen. 'Dat gemiddelde versluiert de grote verschillen tussen sectoren', schreef de NVVK. De zzp'ers, flexwerkers en jongeren in de 'verliezende sectoren', waaronder cultuur, recreatie en horeca, blijven 'uiterst kwetsbaar'.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Horecaondernemers moeten nu hun mouwen opstropen. Er valt voor hen op dit moment goud te verdienen. De goede ondernemers blijven over en weten hun bedrijf overeind te houden.
Advertentie