of 59082 LinkedIn

Grote vraagtekens bij bezuinigen op ambtenaren

CPB zet grote vraagtekens bij de plannen van veel politieke partijen om miljarden te bezuinigen op het ambtenarenapparaat.
9 reacties
CPB zet grote vraagtekens bij de plannen van veel politieke partijen om miljarden te bezuinigen op het ambtenarenapparaat.

Omvangrijk
Een aantal partijen gaat uit van 4 miljard euro bezuinigingen: 2 miljard bij het Rijk en 2 miljard bij lagere overheden. 'Dat is zeer omvangrijk, 25 procent reductie van het ambtelijk apparaat. Wij betwijfelen of dat haalbaar is', zei CPB-directeur Coen Teulings donderdag bij de presentatie van de CPB-analyses van de verkiezingsprogramma's.

 

Kiezen
Teulings was tevreden over het besef van urgentie bij partijen over de ernst van de economische situatie. Alle partijen willen de benodigde forse bezuinigingen doorvoeren. Tegelijk valt er veel te kiezen. 'Voor de kiezer is dat goed nieuws', aldus Teulings. Gemiddeld bezuinigen partijen 15 miljard euro in de eerste kabinetsperiode. In combinatie met lange termijn hervormingen, zoals verhoging van de AOW-leeftijd, wordt in totaal voor gemiddeld 30 miljard euro bespaard.

 

Vergrijzing
Eerder maakte het CPB al bekend dat wegens de kosten van de financiële crisis en de vergrijzing 29 miljard euro bespaard moet worden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Alle partijen, behalve de SP en PVV, halen deze bezuinigingsdoelstelling. Volgens Teulings is vroeg of laat bezuinigen voor iedereen onvermijdelijk en is de precieze timing een politiek keuze.  Hoe meer je bezuingingen uitstelt, hoe meer je onze kinderen laat betalen en hoe meer nu, hoe meer we nu moeten opbrengen.'

 

Vertrouwen
De CPB-directeur noemt het verder van belang dat over de bezuinigingen die voor later zijn gepland, zo snel mogelijk helderheid wordt gegeven. Dat is volgens hem goed voor het investeringsklimaat en het vertrouwen van het bedrijfsleven.

 

Gevolgen
Door de groottte van de bezuinigingen kunnen deze volgens Teulings niet zonder gevolgen voor de economie, koopkracht en dienstverlening van de overheid worden doorgevoerd. Zo betekent de gemiddelde besparing van 15 miljard euro van partijen de komende kabinetsperiode 0,4 procent minder economische groei en 1 procent meer werkloosheid. Ook daalt de koopkracht harder naarmate een partij voor 2015 meer bezuinigt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Criticus (Ambtenaar) op
Je vergeet het levend Mikado; wie het eerst beweegt is af. ;o)

Maar ik (h)erken je gevoel.
Door Carola (ambtenaar) op
Zo, vandaag weer eens lekker acht uur uit mijn neus gevreten. Wat zal ik morgen eens gaan doen? O ja, dan hebben we kijkuithetraamoverleg met de hele afdeling. En overmorgen gaan we met de complete sector een marathonsessie googlen. Volgende week wordt helemaal leuk, dan gaan we met de blinddoek om proberen de neus leeg te vreten van een collega en dan mag je raden wie het is. En als je het drie keer fout hebt, nou, dan zijn de rapen gaar! Dan moet je namelijk voor straf werken. Maar, niemand weet hoe dat moet dus kunnen ze het ook niet controleren. Dat kan ook helemaal niet, want al mijn collega's zijn de hele zomer thuiswerken in de tuin met een korte broek aan want niemand die dat controleert.

Is dit ongeveer hoe de gemiddelde imbeciele niet-ambtenaar denkt dat wij onze dag doorbrengen?

Heeft één van die roeptoeters in de media ooit ook maar drie minuten geprobeerd zich voor te stellen welke taken we allemaal voor een schamele beloning proberen voor elkaar te krijgen, elke dag weer?

Is er ook maar één beroep denkbaar waar minder op wordt gescheten dan de ambtenaar?

Is het teveel gevraagd als de werkgever eens een keertje terugbijt? Moet die emmer vol stront dag in dag uit worden uitgekieperd over honderdduizenden hardwerkende mensen zonder enig weerwoord?

Zullen we gewoon massaal een jaartje staken? Kijken of er dan een piezeltje respect losgeweekt kan worden?

Ik word met de dag minder gemotiveerd om me uit te sloven voor dat ondankbare volk waar ik mijn carrière voor heb opgeofferd omdat ik zo graag de publieke zaak wou dienen voor een hongerloon. Er is geen enkele politicus die tegen de populistische trap-de-ambtenaar-de-grond-in stroom in durft te zwemmen.

BAH. Stelletje nestvervuilers.

Ik ga me morgen weer een slag in de rondte werken om die kutWABO die diezelfde politici ons door de strot heen hebben gedouwd voor die tien procent projectontwikkelaarsaanvragen te implementeren en dan ga ik als ik thuis kom in mijn vrije tijd uit mijn neus eten.

De groeten.
Door Jan (ambtenaar) op
Wat fijn dat de PVV, bij monde van Jos, ook weer een duit in het zakje doet...
Door Jos (ambtenaar) op
Raar dat een bezuiniging waar veel mee te halen valt, niet werd bekeken. Immigratiestop: elke immigrant is een kostenpost, zelfs de zogenaamde kennismigranten die vaak het Nederlands niet eens machtig zijn. Daarnaast werken tal van hoge opgeleiden onder hun niveau, soms helaas boven hun niveau.

Wanneer er een migratiestop zou worden toegepast, snij je automatisch in het ambtenarenbestand: minder bijstandsconsulenten, rechters, politie, belastingambtenaren die de toeslagen uitkeren, etc. EN men wil toch het aantal ambtenaren terugdringen.

Politieke correctheid is geen correctheid. Ook Amerika en Canada selecteert aan de poort. Immigranten die geld kosten, blijven buiten de poort. Terecht, immigratie moet nuttig zijn...
Door P op
Ja leg het bij het CPB, wie heeft hun opdragen de programma's door te rekenen op kosten van de belastingbetaler?
Waarom niet (Europees) aanbesteed?

@Les Paul: Taken zelf bedenken is enigszins overdreven. Maar u deelt dus de mening dat er taken weg kunnen (en de mensen die deze uitvoeren)
Door Les Paul op
CPB zijn ook ambtenaren. Je praat ook niet met het kalkoen over het kerstdiner.

@ Werkendam: Daar heb je die grijsgedraaide plaat 'eerst btaken schrappen - dan bezuinigen' weer.
Als overheidsdienaar weet u maar al te goed dat ambtenaren veel taken zelf bedenken. hetgeen regelmatig ontaardt in hobbyisme.
Door W. Wilkens (schrijvende) op
Heeft mevrouw Kaya met haar doorwrochte kennis van het publieke ambt al kennis van genomen?
Door Fred IJspeerd (juridisch beleidsmedewerker P&O) op
Laat het Rijk nou eerst maar eens goed aan de slag gaan met Het Nieuwe Werken. (HNW).

Op blz. 44 van het visiedocument "Het Nieuwe Werken bij het Rijk" staat dat door HNW goed toe te passen 40 miljard euro kan worden bezuinigd.

Mijn advies aan de politieke partijen: "verplicht" de Ministers om de 40 miljard bezuinigingen ook daadwerkelijk te realiseren.
Door H. Werkendam (overheidsdienaar) op
Bezuinigen is onzin wanneer je niet eerst aangeeft welke taken je niet meer wilt gaan uitvoeren. De nu gevolgde volgorde is onjuist. Dit natuurlijk buiten de altijd geldende regel dat de overheid zo efficient mogelijk moet werken.