of 64204 LinkedIn

'Gemeenten moeten uitgeprocedeerden opvangen'

Tweedekamerlid Gerard Schouw (D66) wil dat gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers gaan opvangen. Het comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa bepaalde dat overheden dit verplicht zijn.
6 reacties

Staatssecretaris Fred Teeven zou met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een proef moeten doen met opvang, door deze gemeenten, van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat stelt Gerard Schouw van D66 deze week aan de orde tijdens de behandeling van de begroting van Veiligheid en Justitie.

Overleven

Gemeenten hebben nu officieel geen uitvoerende rol in het opvangbeleid, maar zitten echter wel met uitgeprocedeerden die op straat belanden. Schouw: ,,Vanaf die straat wordt de kans op meewerken aan terugkeer alleen maar kleiner. Overleven is voor deze groep de eerste prioriteit, niet terugkeer."
 
Verplichte opvang 

Onlangs heeft het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa bepaald dat overheden verplicht zijn opvang, voedsel en kleding te bieden aan mensen zonder verblijfsvergunning. Schouw: ,,Als het niet via het Rijk kan, regel het dan via de gemeenten.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Hoogste tijd dat over uitgeprocedeerde asielzoekers duidelijke internationale afspraken worden gemaakt. Zowel opvanglanden als landen van herkomst behoren in dat opzicht hun verplichtingen te kennen.
Door Easymoney (Financien) op
Eigenlijk zegt deze waarschijnlijk heel aardige en vriendelijke meneer, dat je overheidsregels/wetten moet negeren en overtreden.
Gelden deze 'nieuwe' spelregels ook voor de Nederlandse burger of is dit een 'recht' die alleen de overheid heeft?
Iedere keer moet ik dit soort sociale acties/gedachtengangen lezen, die eigenlijk het faillissement van de huidige sociaal beleid van onze verzorgingsstaat aangeeft.
Iedere debat/discussie over dit onderwerp is onmogelijk. Je gaat praten over de wijze hoe je hulpbehoevende mensen buiten de grenzen kunt houden. Vooral als het over kinderen gaat.
Of je handhaaft de regels zoals deze op democratische wijze tot stand is gekomen of je schaft deze af en zet de grenzen open.
Maar houd op met deze onzin, je zit te sollen met mensen.
Door GvdV (betrokkene) op
Zolang we mensen maar als mensen behandelen. Langdurig opsluiten van mensen op afkomst is discriminatie, racisme, onmenselijk en totalitair. Dit huidige systeem beschadigd kwetsbare mensen. En dat moet anders.
Door Luther (gemeenteambtenaar) op
Maling aan de Raad van Europa. Gewoon geen vluchtelingen meer toelaten maar direct bij eerste aanmelding terugsturen. Dat is veel eerlijker dan het gehannes met mensen dat dat nu plaats vindt, waarbij je gezinnen met kinderen die hier zijn opgegroeid na jaren procederen toch nog moet terugsturen en dan halen we meteen een streep door de rekening van de criminelen die die vluchtelingen tegen woekerprijzen hier heen halen. Opvang in de regio en daar ruimhartig aan meebetalen. Centen hebben we genoeg maar ruimte is hier schaars.
Door anand (adviseur) op
Opvang van uitgeprocedeerden bij gemeenten is een goed plan. Je weet dan zeker dat ze het land niet meer gaan verlaten omdat diverse kerken en andere instanties zich over deze groep gaan ontfermen. Er zullen door burgers allerlei akties op touw worden gezet om te voorkomen dat de last tot uitzetting wordt geefecctueerd.
De vreemdelingenrechtspraak is de enige rechtspraak in Nederland die niet word gerespecteerd.
Door Joris (hulptroepen) op
Prima stuur de rekening dan ook naar "europa". Uitgeprocedeerd betekent toch dat alle rechtsgangen zijn uitgeprobeerd en dat je uitgezet moet worden.