Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten moeten tarieven jeugdzorg verhogen

De compensatie die gemeenten van het rijk krijgen voor de loonstijging in de jeugdzorg, moet ook echt tegen goede komen van de jeugdzorg. De lonen gaan op 1 januari met vier procent omhoog. Dit dringende beroep op gemeenten doen vakbonden FNV, CNV en FBZ en werkgeversorganisatie Jeugdzorg Nederland.

02 oktober 2019

De compensatie die gemeenten van het rijk krijgen voor de loonstijging in de jeugdzorg, moet echt in de jeugdzorg landen. De lonen gaan op 1 januari met vier procent omhoog. Ook een deel van de miljard euro die gemeenten van het rijk krijgen, moet daadwerkelijk in de jeugdzorg terecht komen. Dit dringende beroep op gemeenten doen vakbonden FNV, CNV en FBZ en werkgeversorganisatie Jeugdzorg Nederland.

Nieuwe cao

Zij doen dit naar aanleiding van het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao voor de jeugdzorg die de partijen hebben bereikt. Per 1 januari 2020 gaan de lonen vier procent omhoog. In december wordt een eenmalig bedrag van 800 bruto uitgekeerd en in juni 200 euro. De nieuwe cao loopt tot 31 december 2020. Dat hebben de vakbonden FNV, CNV en FBZ en werkgeversorganisatie Jeugdzorg Nederland bekend gemaakt.

Dringend beroep

Gemeenten moeten het (extra) geld dat ze van het rijk krijgen, ook in de jeugdzorg stoppen, benadrukken de partijen. Ze doelen daarmee op een deel van het miljard die gemeenten voor de jaren 2019, 2020 en 2021 van het rijk krijgen. Daarnaast worden gemeenten door het rijk gecompenseerd voor de nu overeengekomen loonstijging. ‘Dat geld moet naar de jeugdzorg en haar medewerkers en dat willen we terugzien in de tarieven voor de komende jaren’, stellen FNV, CNV en Jeugdzorg Nederland in een gezamenlijke verklaring.

Werkdruk

Naast een loonsberhoging heeft de onderhandelingsdelegatie eveneens een akkoord bereikt over onderwerpen op de zogeheten arbeidsmarkttafel. Die tafel wordt gefaciliteerd door het ministerie van VWS en neemt maatregelen voor onder meer de werkdruk, instroom en behoud van medewerkers. Met het instellen van de arbeidsmarkttafel werd ruimte geschapen voor de loonafspraken in het cao-onderhandelaarsakkoord.

Faire tarieven

Het bereiken van een onderhandelingsakkoord heeft lang geduurd. De onderhandelingen over een nieuwe cao begonnen begin dit jaar, maar kwamen al snel stil te liggen. De werkgevers zagen geen ruimte voor een structurele loonsverhoging in 2019. ‘Eerdere onderhandelingen zijn nog nooit zo complex geweest’, aldus Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. Op 2 september volgde een staking van jeugdzorgmedewerkers voor meer geld voor de jeugdzorg. Volgens CNV-bestuurder Oscar Overbeek heeft die staking een belangrijke aanzet tot de akkoorden gegeven. ‘Met de arbeidsmarkttafel maken we vervolgstappen die het verschil gaan maken voor de medewerkers in de sector jeugdzorg.’ ‘Jeugdzorg is mensenwerk, dus als we goede zorg willen bieden en blijven bieden, hebben we de mensen keihard nodig. Daarom is dit akkoord ontzettend belangrijk’, stelt René Meuwissen, bestuurslid Jeugdzorg Nederland. FNV vindt nog steeds dat VWS meer geld voor de jeugdzorg moet vrijmaken ‘om de tekorten aan te vullen en ervoor te zorgen dat er faire tarieven worden betaald’.

De akkoorden wordt voorgelegd aan de verschillende achterbannen. Zo kunnen FNV-leden tot en met woensdag 16 oktober over het akkoord stemmen.  

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans de Bruyn
Compensatie voor een loonsverhoging? De burger zal dat uiteindelijk wel moeten betalen, terwijl er burgers zijn die geen verhoging krijgen, eerder een verlaging (inderdaad, de gepensioneerden!). Al jaren worden de overheids-pensioenen door ABP niet geïndexeerd. Ik ga t.z.t. dus bij de Bijstand vragen om die korting ongedaan te maken!
Johan
Compensatie voor een loonsverhoging ? Die krijgen gemeenten niet en kunnen ze dus niet doorbetalen !



Het bedrag dat door het Rijk in het gemeentefonds wordt gestort voor Jeugdzorg (overigens voor het hele Sociaal Domein) is immers al veel te laag voor de kosten die gemaakt worden. Ik kan mij nu niet voorstellen dat er ruimte is voor welke tariefsverhoging dan ook....
JaapvV / adviseur
Gemeenten moet niks verhogen. Gemeenten moeten eerst invetariseren hoeveel jongeren hulp nodig hebben,welke hulp, voor hoe lang, door wie die hulp kan worden gegeven, wat de kosten daarvan zijn en welke resultaten die inzet oplevert. Pas daarna is er geld aan de orde.
Ries
Gemeenten doen er goed aan om te investeren in voorliggende voorzieningen en de gemeentelijke toegang, niet in aanbieders.



Daarnaast is het stelselafhankelijk. Indexering past pertinent niet in outputbekostiging, en afhankelijk van de afspraken mogelijk ook niet in taakgerichte bekostiging.



Oud denken.
Advertentie