Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten moeten iedereen met schulden helpen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wil in de wet vastleggen dat gemeenten iedereen met schulden moeten helpen. Klijnsma overweegt een uitzondering te maken voor mensen die steeds opnieuw schulden maken.

09 februari 2009

Onevenredig groot beroep
Enerzijds doen deze mensen in haar ogen 'een onevenredig groot beroep' op de schuldhulpverlening, anderzijds wijst zij op het 'belang ook deze groep hulp te bieden en te blijven betrekken bij de samenleving'. 
 
4 miljoen voor armoede
Dat stelde Klijnsma bij de bekendmaking van de startnotitie voor haar wetsvoorstel om de minnelijke schuldhulpverlening te regelen. Tevens maakte zij bekend 4 miljoen euro uit te trekken voor projecten van gemeenten om armoede en schulden terug te dringen. 

Schuldenaren sneller helpen 
In september vorig jaar maakte haar voorganger Ahmed Aboutaleb met minister Wouter Bos (Financiën) al bekend dat wettelijk vastgelegd moet worden hoe snel en op welke wijze schuldenaren geholpen moeten worden door gemeenten. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat mensen soms wel dertien weken op een wachtlijst stonden voordat ze werden geholpen en dat is volgens het kabinet te lang. 

Direct hulp bij acute problemen 
Klijnsma moet haar wetsvoorstel nog uitwerken en hoopt het in de tweede helft van dit jaar klaar te hebben. Zo moet nog vastgesteld worden wat de minimale wacht- en doorlooptijden zijn voor een schuldhulpverleningstraject. Wel is al duidelijk dat bij acute problemen, zoals een dreigende uithuisplaatsing of afsluiting van energie en water, direct hulp verleend moet worden. 

Volledige inzet wordt verplicht
Klijnsma vindt ook dat tegenover de plicht van gemeenten om mensen met schulden te helpen, een verplichting voor schuldenaren staat om zich volledig in te zetten tijdens het hulptraject. Nu al kunnen gemeenten mensen in de bijstand een sanctie opleggen als ze niet meewerken en er wordt bekeken of dit ook kan bij schuldenaren met bijvoorbeeld een WW- of WAO/WIA-uitkering. 
 
Rustperiode
Verder willen schuldeisers niet altijd meewerken aan een oplossing. Daarom wordt onderzocht of in dit soort gevallen een moratorium ingesteld kan worden, zodat er een rustperiode ontstaat om problemen uit te zoeken zonder dat de druk van de schulden verder oploopt. 
 
Schuldsanering via rechter
Bij de afbetalingsregels voor de minnelijke schuldhulpverlening wordt bovendien aansluiting gezocht bij die voor schuldsanering via de rechter. Zo moet voorkomen worden dat schuldeisers aansturen op een afbetaling via de rechter, omdat ze nu nog via die route meer geld terug kunnen krijgen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B.A.Abma / ambtenaar
Het is goed dat we elkaar helpen, ( we zijn op de wereld om elkaar te helpen nietwaar?)maar het is logisch dat daar wat tegenover moet staan. (Acute) hulp-verlening moet , maar het lijkt me ook goed om mensen met schulden te scholen, met een lichte economie cursus. Het bewust worden dat lenen geld kost moet er zijn. Constant weer opnieuw schulden maken moet worden voorkomen. Ook aan het collectief bewustzijn moet worden gewerkt. Er wordt tenslotte geld voor de schuldsanering gebruikt van de maatschappij. Met elkaar, door betaling van belastingen, moet het geld voor schuldsanering wel worden opgebracht. Armoede terugdringen zou op de 1e plaats moeten staan, denk aan het spreekwoord ;geef je iemand een vis dan heeft de persoon een dag wat te eten, maar leer je hem vissen dan heeft hij vele dagen te eten. Mensen die door echte armoede niet in normale dagelijkse behoeften kunnen voorzien en daardoor in de schulden komen moeten altijd worden geholpen. Bij acute problemen hulp verlenen is een goede zaak, maar als de 1e nood is geledigd moet er wel gekeken worden hoe er een structurele oplossing kan worden geboden, en in hoeverre er sprake kan zijn van schuldsanering. Van belang bij schulden is tevens dat de incassokosten vaak onevenredig hoog zijn, ook daar moet wat aan gebeuren. Het moratorium, rustperiode creëren om te komen tot een oplossing ,is toe te juichen.
Advertentie